Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Σε δύο δόσεις η έλευση τρένων υψηλών και υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα


Περισσότερο γνωστός έγινε ο προγραμματισμός της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την έλευση νέων τρένων για επιβατικές μεταφορές που θα καλύψουν κυρίως το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και κατ`επέκταση το δρομολόγιο Αθήνα-Πάτρα.


Σε δημοσιογραφική ενημέρωση στην Αθήνα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της μητρικής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, FS κ.Renato Mazzoncini, αυτό θα γίνει σε δύο φάσεις. Τελικός στόχος είναι η ανάπτυξη ταχυτήτων από 160χλμ/ώρα των τρένων που χρησιμοποιεί σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σταδιακά σε 250χλμ/ώρα και τελικά στα 360χλμ/ώρα με high-speed τρένα, εφάμιλλα με εκείνα που βλέπουμε σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πρώτη φάση ξεκινά αμέσω μετά την ολοκλήρωση των έργων της γραμμής Αθήνα-. Τότε θα έλθουν σχεδόν άμεσα τρένα από την Ιταλία. Δεν πρόκειται για νέας γενιάς τρένα αλλά για τα επονομαζόμενα Frecciargento (Αργυρά Βέλη). Πρόκειται για τρένα που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν το 1997 και έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί, με το εσωτερικό τους να είναι σύγχρονο.

Τα τρένα αυτά είναι ηλεκτροκίνητα και το μοντέλο που κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει στη χώρα μας είναι το ETR485. Οι δυνατότητες τους είναι πολύ υψηλότερες από τα τρένα που σήμερα κυκλοφορούν στην Ελλάδα και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες μέχρι και 250χλμ/ώρα. Στόχος είναι η κάλυψη του δρομολογίου Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες.

Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή για τον μετασχηματισμό των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα. Επόμενη κίνηση σύμφωνα με τον κ.Mazzoncini είναι η διεξαγωγή ενός διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια νέων τρένων στα πλαίσια των επενδύσεων της τάξης των 500εκατ.ευρώ που έχει εξαγγείλει η FS για την Ελλάδα.

Τα τρένα αυτά θα είναι υπερυψηλών ταχυτήτων και θα φτάνουν μέχρι και 360χλμ/ώρα, ταχύτητες που βλέπουμε σήμερα σε τρένα στην Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία. Υποψήφιοι προμηθευτές θα είναι η Alstom, η Siemens, η Bombardier και η Hitachi (η πρώην Ansaldobreda).

Η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη για τους Ιταλούς έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τη γραμμή Ρώμη-Μιλάνο και είναι φανερό πως σε αυτή θα ποντάρουν και θα επενδύσουν. Πιστεύουν ότι η σημερινή επιβατική κίνηση είναι πολλή μικρή και πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του συγκεκριμένου δρομολογίου.

Αναφορικά με τη γραμμή Αθήνα-Πάτρα, εδώ λόγω των έργων που θα πάρουν αρκετά χρόνια μέχρι να φτάσει το μοντέρνο τρένο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός είναι λιγότερο σαφής. Πρώτος στόχος θα είναι να καλυφθεί η επαναλειτουργία της διπλής πλέον (χωρίς ηλεκτροκίνηση) γραμμής από το Κιάτο μέχρι το Αίγιο.

Αυτό σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες θα γίνει προς το τέλος του έτους. Εκεί θα δρομολογηθούν ντιζελοκίνητα τρένα που σήμερα λειτουργούν στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη (καθώς θα αποσυρθούν από εκεί λόγω ηλεκτροκίνησης).

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτροκίνησης μέχρι το Αίγιο (περίπου το 2021) τότε θα δρομολογηθούν και σε αυτό το διάδρομο ηλεκτροκίνητα τρένα. Για το τμήμα από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα υπολείπονται τουλάχιστον 3 δημοπρατήσεις για να ολοκληρωθεί πλήρως η γραμμή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου