Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση από την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία Σταθμαρχών - Χορήγηση Αναπαύσεων

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Προκειμένου να αποκατασταθεί στην πατρίδα μας η Δημοκρατία, χιλιάδες εργαζόμενοι μέσα από σωματεία, συλλόγους, φορείς και κόμματα, με προσωπική και συλλογική προσπάθεια
ενάντια σε συμφέροντα και απανθρωπισμούς, έδωσαν αιματηρούς αγώνες για να σφραγιστούν στον καταστατικό χάρτη τα κοινωνικά και εργασιακά κεκτημένα.
       Σήμερα στον  σιδηρόδρομο, σε πολλές υπηρεσίες της Δ/νσης Κυκλοφορίας  όπως η ΥΣΚ, η ΥΥΚΚΝΕ αλλά και σε όλα σχεδόν τα Τμήματα, για μακρύ χρονικό διάστημα δεν χορηγούνται κανονικά οι αναπαύσεις του προσωπικού και καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία.
Είναι γνωστό, και ως βίωμα, ότι η επί μακρόν και συστηματική μη χορήγηση αναπαύσεων μειώνει έως εκμηδενίζει την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ κάθε δικαιολογία από θεσμικά χείλη περί πληρωμής ως αντιστάθμισμα, είναι τουλάχιστον ντροπιαστική για το εργατικό κίνημα, για μια ειδικότητα που λόγο της φύσεως της εργασίας έχει  χαρακτηριστεί "υψηλής ευθύνης".
Η χορήγηση της ανάπαυσης συνιστά από τη φύση της, κανόνα δημόσιας τάξης και επομένως, ούτε ο δικαιούχος μπορεί να παραιτηθεί από το δικαίωμα αυτό, αλλά ούτε βέβαια η διοίκηση μπορεί να το στερεί, ακόμα και αν ο εργαζόμενος δεν το απαιτεί.
Κάθε δικαιολογία από στελέχη για την μη χορήγηση αναπαύσεων στο προσωπικό, δεν τα απαλλάσσει από τις ευθύνες τους.
Εξ αυτού του λόγου γεννώνται εύλογα ερωτηματικά, αν οι υπεύθυνοι  όλων των βαθμίδων στα υπό κατάρρευση συγκροτήματα όπως στο ΚΕΚ-ΣΚΑ που αδυνατούν να χορηγήσουν έστω (2) αναπαύσεις έναντι άλλων οι οποίοι χορηγούν επτά (7), είχαν επιδείξει την ίδια αδιαφορία για την χορήγηση των αναπαύσεων και στην εκτέλεση άλλων εντολών, ποιό θα ήταν το αποτέλεσμα;
Η διαμορφωθείσα κατάσταση στο ΚΕΚ-ΣΚΑ, έχει επιφέρει αδυναμία έκδοσης προγράμματος εργασίας και κάλυψης ημερήσιων βαρδιών.
Συνάδελφοι, οι συμβάσεις, οι νόμοι και τα προεδρικά διατάγματα που υπογράφονται σχετικά με τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων και τις απαρέγκλιτες δεσμεύσεις τους για  υποχρεωτική χορήγηση αναπαύσεων, που πέρα από τους κανόνες του εργατικού δικαίου τις υπαγορεύουν η ηθική και η λογική, μένουν ανεκτέλεστες επιταγές και προσβάλλουν βαναύσως τόσο τον πολιτισμό της εργασίας, όσο και τους κανόνες χρηστής διοίκησης σε ειδικότητες υψηλής ευθύνης όπως των Σταθμαρχών Κυκλοφορίας.
       Ο συνδυασμός μας «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑΘΜΑΡΧΩΝ», με πλήρη επίγνωση της κατάστασης, από παλιά είχε επανειλημμένα αναλάβει πρωτοβουλίες,  καταθέτοντας υπομνήματα στις Διοικήσεις, αλλά και προτάσεις στο σημερινό προεδρείο της ΠΕΣΟΣΕ ώστε οι συνάδελφοι να μην εξαντλούνται και οι υπηρεσιακές ανάγκες να καλύπτονται.
Το προεδρείο του σωματείου μας όμως, ενώ θα έπρεπε να έχει προσφύγει σε όλα τα αρμόδια όργανα χρησιμοποιώντας ως όπλο την νομοθεσία την ίδια, προτιμά να σωπαίνει παρεμβαίνοντας επιλεκτικά, όπως έκανε για τους συναδέλφους στην Θεσσαλονίκη.
Θεωρούμε πως πίσω από την απαξίωση των εργαζομένων με τους πειραματισμούς που γίνονται στην στελέχωση με προσωπικό  στο συγκρότημα ΣΚΑ, κρύβονται  σχεδιασμοί οι οποίοι έχουν μοναδικό σκοπό να διαμορφώσουν κομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, ώστε να φιμωθούν οι εργαζόμενοι από κάθε μελλοντική διεκδίκηση και απαίτηση.
Επιθυμούν να δημιουργήσουν ελεγχόμενες και πρόθυμες ομάδες εργαζομένων.
      Επιφυλασσόμενοι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, αξιώνουμε η χορήγηση αναπαύσεων να εφαρμόζεται δίκαια και αυστηρά, ώστε να δύνανται οι Σταθμάρχες Κυκλοφορίας μέσα από τον σεβασμό υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους και να προσφέρουν υψηλές και αξιόπιστες υπηρεσίες ασφάλειας στους ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς εργασίας.

                                                                                                                    Μ.Σ.Τ

1 σχόλιο:

  1. ΑΣΧΟΛΙΑΣΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή