Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Επίθεση ΣΕΒ στον κατώτατο μισθό – Με προσφυγή στο ΣτΕ ζητά να μην αυξηθούν οι τριετίες


Επιστρέψαμε στην..κανονικότητα!
Προσφυγή κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού, στο σκέλος που αφορά τις θεσμοθετημένες τριετίες, κατέθεσε ο ΣΕΒ. Η προσφυγή έφτασε στο υπουργείο Εργασίας μόλις την περασμένη Τρίτη, 2 Ιουλίου, δηλαδή
παραμονές των εθνικών εκλογών και είναι ενδεικτική των προθέσεων των εργοδοτών. Φαίνεται ότι η έλευση της ΝΔ έχει «ανοίξει την όρεξη» σε ορισμένους και έτσι ο ΣΕΒ προέβη σε αυτή την ξεκάθαρη πρωτοβουλία που αν τελικά περάσει, θα ανατρέψει άρδην το νέο μισθολογικό καθεστώς που ισχύει στην αγορά εργασίας εδώ και έξι μήνες, ειδικά στο τμήμα εκείνο που αφορά τις τριετίες!


Του Χάρη Δημητρίου

Η υπόθεση πρόκειται να εκδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις 8 Οκτωβρίου. Η πλευρά των εργοδοτών ζητάει ουσιαστικά να καταργηθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019, σύμφωνα με την οποία, καθορίζει στο εξής τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Η εγκύκλιος, όπως τονίζει ο ΣΕΒ είναι άκυρη επειδή δεν πήρε ΦΕΚ. Όμως είναι άκυρη και επειδή αναπροσαρμόζει τα ποσά στις τριετίες, από τα 650 ευρώ και άνω. Στο σημείο αυτό ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι με βάση μνημονιακή νομοθεσία (ν.4172/2013 αρ. 103 και 4093/2012), ο κατώτατος μισθός ορίζεται ως μοναδιαία αξία (ποσό) αναφοράς. Συνεπώς, οι τριετίες μένουν «παγωμένες» και δεν πρέπει να αυξηθούν μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπως ορίζεται στο σχετικό νόμο.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όμως, υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες, ως εξής: Για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας, 650 ευρώ, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ, για τους έχοντες 6 – 9 έτη προϋπηρεσίας, 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, 845 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, αυξήθηκαν οι κατώτατες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, κατά σχεδόν 11%, φτάνοντας στα 650 ευρώ μικτά, από 586 που ήταν έως τότε. Επίσης, καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μικτές αποδοχές, που αφορούσε νέους έως 25 ετών.

Στην επιχειρηματολογία του ο ΣΕΒ κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί πρώτα η απαραίτητη διαβούλευση με τους φορείς και γι’ αυτό ζητάει την κατάργησή της. Επίσης, υπογραμμίζει και το σκέλος της ύπαρξης εγκυκλίου (που δεν πήρε ΦΕΚ) και όχι υπουργικής αποφάσεως για τις τριετίες.

Είναι προφανές ότι από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος των αμοιβών που θα δίνονται εφεξής στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, με άλλη προσφυγή του, ο Σύνδεσμος ζητάει να καταργηθεί η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο του Μετάλλου…

Δείτε ολόκληρη την προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου