Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Εταιρική κουλτούρα : Από τον συνάδελφο Γιώργο Καλαμπαλίκη

Με αφορμή την πρωτοβουλία του Σωματείου μας για την διεξαγωγή συμποσίου με θέμα την εταιρική κουλτούρα και την ασφάλεια στην εργασία και κυκλοφορία, ο συνάδελφος Γιώργος Καλαμπαλίκης μας έστειλε και δημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό άρθρο. Διαβάζουμε : 

Η λέξη κουλτούρα cultura προέρχεται από το λατινικό λεξικό και από το ρήμα colere
που σημαίνει καλλιεργώ. Η εταιρική ή επιχειρησιακή ή οργανωσιακή κουλτούρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, ένα σύστημα κοινού νοήματος που διαθέτουν τα μέλη και διακρίνουν την μία εταιρεία από την άλλη. Επίσης, η κουλτούρα δείχνει το πόσο τα μέλη είναι συσπειρωμένα μεταξύ τους, και βοηθούν την εταιρία να προσαρμοστεί σε ένα συνεχόμενα μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Σαν χαρακτηριστικά της εταιρικής κουλτούρας με κλίμακα από σταθερό σε υψηλό, μπορούμε να πούμε ότι είναι:


  • Η καινοτομία και η ανάληψη κινδύνων
  • Προσανατολισμός στο αποτέλεσμα
  • Προσανατολισμός στον άνθρωπο
  • Προσανατολισμός στην ομάδα 
  • Επιθετικότητα και σταθερότητα


Στο πλαίσιο μια εταιρίας υπάρχει η κυρίαρχη κουλτούρα που εκφράζει τις θεμελιώδεις αξίες οι οποίες είναι αποδεκτές από το σύνολο των εργαζομένων, και δίνουν στην εταιρία μια προσωπικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει, με λίγα λόγια αποτελεί το DNA της που της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όταν οι θεμελιώδεις αξίες υποστηρίζονται από το σύνολο των εργαζομένων και τυγχάνουν ευρείας αποδοχής τόσο πιο ισχυρή είναι η κουλτούρα της. Ο υψηλός βαθμός αποδοχής και αφοσίωσης δημιουργεί ένα εσωτερικό κλίμα υψηλού ελέγχου και συμπεριφοράς. 
H εταιρική κουλτούρα στους σιδηροδρόμους αποτελεί ένα νέο στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου προάγει την θετική κουλτούρα ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Ένας κοινός τρόπος σκέψης και δράσης διαμορφώνεται όταν οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν και καλούνται να επιτύχουν ένα κοινό σκοπό.  Η επιτυχία των διατηρήσιμων επιδόσεων  ασφάλειας, απαιτεί την προσαρμογή στο εσωτερικό της εταιρίας των διαθρωτικών πτυχών, και των πτυχών που αφορούν την κουλτούρα.  Πρέπει όλα τα μέλη να δεσμευτούν ότι ενεργούν πάντα με ασφάλεια ιδίως όταν έρχονται αντιμέτωποι με αντικρουόμενους στόχους.

Γενικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  θα πρέπει να στηρίξει την κουλτούρα της σε τρείς πυλώνες:
  • Πρώτα από όλα στην ασφάλεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Τσαλίδης στην τελευταία του συνέντευξη στο ypodomes.gr αναφέρετε στην ολοκλήρωση των έργων υποδομής σε όλο το φάσμα του σιδηροδρομικού δικτύου, στη λειτουργία του ETCS, στην βελτίωση της υποδομής σταθμών και στην ανανέωση του τροχαίου υλικού, ενέργειες που προωθούν και δημιουργούν  ασφάλεια.
  • Δεύτερον στην καινοτομία και στην ανάπτυξη, ήδη η μητρική της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δημιούργησε μια θυγατρική εταιρεία με στόχο την ενίσχυση και στήριξη της ψηφιακής καινοτομίας στις εταιρείες του ομίλου και τους προμηθευτές της. 
  • Τρίτον στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η λειτουργία της ηλεκτροκίνησης  στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου, και η σταδιακή απόσυρση των ντιζελαμαξών είναι μια ενέργεια όπου ωφελεί το περιβάλλον και μειώνει τους ρύπους στην χώρα μας. Επίσης, ενέργειες που αναλαμβάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στηρίζοντας περιοχές και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στις  2/5/2018 δωρίζει στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας ένα όχημα 14 θέσεων, μοντέλου Ford Transit Panorama, καθώς η περιοχή περνάει μια δύσκολη περίοδο μετά την πρόσφατη πλημμύρα. 

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Τσαλίδης  στην τελευταία του συνέντευξη στο ypodomes.gr  «…γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει συνολικά η νοοτροπία μας ως εταιρεία. Να ξεφύγει από τη νοοτροπία της ΔΕΚΟ και πιστεύω ότι αυτό το επιτυγχάνουμε μέρα με τη μέρα. Γίνεται μία πολλή σοβαρή προσπάθεια και το προσωπικό μας ανταποκρίνεται»,  μια πρόκληση για την εταιρία μας που φαίνεται να αλλάζει… και θα αλλάξει.  

Καλαμπαλίκης Γεώργιος
Προσωπικό Κίνησης και Ελέγχου Αμαξοστοιχιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου