Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση ΠΕΠΕ για τα εργασιακά

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ - ΒΑΘΙΑ ΥΦΕΣΗ
Συνάδελφοι, 

Ξαφνικά και με πρόφαση την κρίση του κορωνοιού η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε ακραία αντεργατικές ρυθμίσεις με αποκορύφωμα την  διάταξη του ένατου άρθρου της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά όλες
ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους κατά 50% όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα  για τους επόμενους 6 μήνες και μέχρι τον…. ερχόμενο Σεπτέμβρη! 

Είχε προηγηθεί η αναστολή της υποχρέωσης των εργοδοτών να ανακοινώνουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την εργασία,την υπερεργασία και την  υπερωριακή απασχόληση.
Αναρωτιόμαστε πραγματικά ποια η αναγκαιότητα για μια τέτοια διάταξη όταν η Κυβέρνηση μετατοπίζοντας ουσιαστικά το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους έχει ήδη εισάγει την έννοια της «αναστολής» Συμβάσεων Εργασίας, στους οποίους χορηγεί επίδομα 800 Ευρώ για 45 μέρες, δίνοντας και το δικαίωμα στον εργοδότη να μεταθέσει την ημερομηνία καταβολής του Δώρου Πάσχα σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε νέο βαθύ κύκλο ύφεσης την Ελληνική Οικονομία  και στην εκτόξευση των απολύσεων   και της ανεργίας. 
Παράλληλα με άλλη πρόβλεψη στην ίδια ΠΝΠ, η Κυβέρνηση επανέφερε την επίταξη και την επιστράτευση των εργαζομένων σε περίπτωση κινητοποιήσεων, επίταξη που είχε καταργηθεί με Νόμο το 2015.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους  απολυμένους του Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, που στην πλειοψηφία τους μετακινούνταν με τον Προαστιακό και ήδη βιώνουν τις πρώτες συνέπειες των νέων μέτρων. 
Στην ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ χάρη στην πρόβλεψη στην σύμβαση των ΥΓΟΣ το 2015,  για όσο διάστημα αυτή επιδοτείται, διατηρούνται οι θέσεις  εργασίας καθώς και τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που όλα αυτά τα χρόνια συνεισέφεραν συνολικά στην αναπτυξιακή πορεία της. 
Διάταξη που θα πρέπει να παραμείνει και στην δεκαετή επέκταση της σύμβασης, που συζητείται αυτές τις μέρες.
Η πρόβλεψη αυτή,  θα μπορούσε να αποτελέσει πιλότο και δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που έχουν οικονομικές συναλλαγές με το Ελληνικό Κράτος.
Παράλληλα προτείνουμε μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν κατά την άποψη μας την Ελληνική Οικονομία να επανέλθει το συντομότερο σε κανονικούς ρυθμούς.
Για όσο διαρκεί η κρίση 
Οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας  (νερό – ηλεκτρικό ρεύμα) να καλύπτονται  για  όσους βρίσκονται σε καθεστώς αδυναμίας από το Κράτος.
Οι Τράπεζες οι οποίες ανακεφαλοποιήθηκαν πολλές φορές τα τελευταία 10 χρόνια με τα χρήματα των εργαζομένων, οφείλουν να προχωρήσουν στην αναστολή πληρωμής δανείων ΚΑΙ  σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε αδυναμία. Παράταση της προστασίας Α κατοικίας για τουλάχιστο ακόμα ένα χρόνο.
Το επίδομα των 800 Ευρώ να αυξηθεί σημαντικά και να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται ανεξαρτήτως είδους σύμβασης απασχόλησης.
Η πολιτεία οφείλει να καταβάλει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις των ΥΓΟΣ για να μην επηρεαστεί η βιωσιμότητα όσων επιχειρήσεων εκτελούν  αυτές τις μέρες κοινωνικό έργο στον χώρο των μεταφορών. 
Ο σιδηρόδρομος θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην μεταφορά εμπορευμάτων σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία περιορίζοντας την κυκλοφορία στους οδικούς άξονες. 
Απαγόρευση κάθε απόλυσης και επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης που καταργήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.
Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τις αντεργατικές διατάξεις και να εξισορροπήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα περίοδο.

                                       Για το Δ.Σ. 
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                          Ο ΑΝ.ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                     
     Κ. Γενιδούνιας                                        Α. Χαντάβας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου