Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αποσύρεται ( προς το παρόν ) το θέμα της εφεδρείας - απόλυσης;


Όλα τα σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για οπισθοχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας καθώς προκύπτουν σημαντικά κωλύματα κυρίως νομικά .Έτσι λέγεται ότι το θέμα δεν θα συζητηθεί τελικά στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.....Αντίθετα θα συζητηθεί το ενιαίο μισθολόγιο.
Αναδημοσιεύουμε πολλά από όσα γράφονται σήμερα .
Σε νευρική κρίση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, καθώς οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το Μεσοπρόθεσμο σε συνδυασμό με τις αφόρητες πιέσεις που ασκεί η τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης την οδηγούν σε εσπευσμένες εξαγγελίες, οι οποίες στη συνέχεια αναιρούνται...
Αυτό συνέβη χθες με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις στο θέμα των αποδείξεων για τη φορολογία εισοδήματος, ενώ το βράδυ αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, μετά τις έντονες διαφωνίες που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στη σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε από υπουργούς ότι υπάρχουν αξεπέραστα συνταγματικά προβλήματα, ειδικά για την εφαρμογή του μέτρου στον στενό δημόσιο τομέα, καθώς προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ από ανώτερα στελέχη του υπουργείου Μεταφορών γίνεται πλέον λόγος για σενάρια «εφεδροποίησης» μόνο του 3% του προσωπικού των συγκοινωνιών - και όχι του 10%, όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, που έφτασε χθες το βράδυ στην Αθήνα, το θέμα της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Η διαπραγμάτευση αυτή ενδέχεται να γίνει ακόμη και σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας. Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί πιθανότατα την προσεχή Κυριακή ή τη Δευτέρα.

 tanea.gr

Νύχτα αποφάσισαν να μην συζητηθεί στο Υπουργικό
- Συνταγματικό κόλλημα μπλοκάρει το μέτρο
- Οι οργανικές θέσεις δεν γίνεται να μείνουν ακάλυπτες
- Εξετάζουν τώρα το μέτρο της εθελούσιας αντί της εφεδρείας σε πολλούς φορείς

Το υπουργικό τελικά δεν θα συζητήσει σήμερα το θέμα της εφεδρείας στο δημόσιο καθώς μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε βρεθεί λύση.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ήδη ο Ε. Βενιζέλος ετοιμάζεται να ζητήσει από την τρόικα νέα προθεσμία για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα καθώς είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να παρουσιάσει λίστες με το 10% των υπαλλήλων που βγαίνουν σε εφεδρεία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν στείλει λίστες ή καθόλου στοιχεία. Τα επιτελεία των υπουργείων συνειδητοποιούν ότι οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο είναι τόσο πολλές που είναι αδύνατο να φύγει το 1/10ο.
Υπάρχει μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα.

Παράλληλα, εάν προκριθούν προς εφεδρεία άνθρωποι κοντά στη σύνταξη, τότε το γεγονός ότι μετά από 1-2 χρόνια αυτοί θα βγουν τελικά στη σύνταξη, έστω με μειωμένες αποδοχές, το δημόσιο θα χρειαστεί μεγάλα ποσά για εφάπαξ αλλά και τη συνταξιοδότησή τους, ποσά που ουσιαστικά οδηγούν στο ότι δεν είναι συμφέρον το μέτρο καθώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια που βραχυπρόθεσμα θα εξοικονομήσει.

Ένα τρίτο κόλλημα είναι ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης που επιτρέπει σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να μπορεί να παραμείνουν ακόμη και πλέον της 35ετίας στην εργασία και έτσι κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κριτήριο, και αυτό που συζητείται πλέον είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και η κατάργηση οργανικών θέσεων, αυτό όμως θα πάρει καιρό και σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 30.000 άτομα μέχρι τα τέλη του 2011. 
newsit.gr


Εμπλοκή σημειώθηκε, αργά την Τετάρτη το βράδυ, σε κυβερνητική σύσκεψη με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και ενδέχεται να μην συζητηθεί σήμερα Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφασιστεί τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή, ενώ αρκετοί υπουργοί θέλουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις απώλειες εργαζομένων από τους φορείς που εποπτεύουν.

Στο σημερινό υπουργικό θα συζητηθεί το προσχέδιο του ενιαίου μισθολογίου το οποίο η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί έως τις 20 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης η εργασιακή εφεδρεία επεκτείνεται και στο στενό δημόσιο τομέα.

Ο κ. Πλασκοβίτης δήλωσε ότι πολλές λίστες εφέδρων που έστειλαν φορείς δεν ήταν επαρκείς. 
skai.gr

Επειτα από έντονο παρασκήνιο και αλλεπάλληλες συσκέψεις αποφασίστηκε να επανεξεταστεί το θέμα της εφεδρείας λόγω ιδιαιτεροτήτων και συνταγματικών εμπλοκών. Πρώτη ανάγνωση για το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς να αναμένονται τελικές αποφάσεις

Τον κίνδυνο νέας εμπλοκής στην εφαρμογή κορυφαίων διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου, όπως για την εργασιακή εφεδρεία, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τη στιγμή που επιδιώκει τη θετική αξιολόγηση του σχεδίου από την τρόικα, που επέστρεψε χθες στην Αθήνα.
Εντονο παρασκήνιο, αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις, "φάκελοι στον... αέρα" και επανασχεδιασμός για την προώθηση τουλάχιστον της εργασιακής εφεδρείας συνθέτουν το παζλ της προετοιμασίας της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο συναγερμός άρχισε να χτυπά από νωρίς χθες το μεσημέρι - μόλις ο Γ. Παπανδρέου επέστρεφε στο γραφείο του από το κρίσιμο τετ α τετ με την Αν. Μέρκελ στο Βερολίνο, αποφασισμένος να ζητήσει από τους υπουργούς του "εδώ και τώρα" εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ώστε μέχρι την προσεχή Δευτέρα (ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του '12) να έχουν κλείσει όλες οι κρίσιμες "λεπτομέρειες".
Ακολούθησε σειρά συσκέψεων, κατ' ιδίαν συναντήσεων, τηλεφωνικών επαφών, καθώς και η ανακοίνωση της "ατζέντας" του σημερινού Υπουργικού, όπου συμπεριλαμβανόταν το θέμα της εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου με την... ένδειξη "ενημέρωση και λήψη απόφασης".
Ωστόσο λίγες ώρες μετά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφασίστηκε η "απόσυρση" από την ατζέντα της εργασιακής εφεδρείας, καθώς βασικές πτυχές "αποκαλύφθηκε" ότι χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία - για το δε ενιαίο μισθολόγιο κατέληξαν στην κατ' αρχάς πρώτη ανάγνωση, χωρίς να προσδιορίζουν πάντως το πότε θα "κλειδώσει".
Ο ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, θέλει να μιλήσει αναλυτικά με την τρόικα για τον όλο σχεδιασμό, τις ιδιαιτερότητες, τα συνταγματικά κωλύματα για "ανατροπές" στον στενό δημόσιο τομέα και στα νέα δεδομένα.
"Ποιος μπορεί να δεσμευτεί ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της εφεδρείας, δεν σημαίνει τελικά απολύσεις;", ήταν το ερώτημα που προέκυψε χθες το βράδυ αιφνιδιαστικά σε κυβερνητικές ζυμώσεις, με στελέχη να αναρωτιούνται για τα χρονικά περιθώρια αλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση, η εκταμίευση της 6ης δόσης εντός του Οκτώβρη αλλά κυρίως η άμεση υλοποίηση της "21ης Ιούλη" αποτελούν για την κυβέρνηση κυρίαρχους στόχους, που για να τους πετύχει όμως δεν πρέπει να "χάσει" τους ενδιάμεσους σταθμούς.
Ετσι δεν θέλει προφανώς να διακινδυνεύσει την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία 30.000 υπαλλήλων του Δημοσίου μέσα στο 2011- ούτε να μην επιλύσει τα διάφορα νομικά προβλήματα σε χρόνο dt.
Για το δε ενιαίο μισθολόγιο έγινε χθες το βράδυ σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Β. Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχε ο συναρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας, ο Ντ. Ρόβλιας, ο Ηλ. Πλασκοβίτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, του Υπουργικού υπό τον πρωθυπουργό θα συζητηθούν σημαντικές αλλαγές δημοσιονομικού, συνταξιοδοτικού, φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα, που θα παρουσιάσουν οι κ. Βενιζέλος και Κουτρουμάνης με στόχο να ληφθούν και αποφάσεις.
Από πρώτη "κρησάρα" θα περάσουν εν τω μεταξύ τέσσερα σχέδια νόμου, μεταξύ των οποίων αυτό που αφορά την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που έχει την υπογραφή του υπουργού Γ. Ραγκούση.
Εκτιμάται, τέλος, ότι μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη θα έχει προωθηθεί ακόμη ένα σχέδιο νόμου για την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (το έθεσε στις δηλώσεις της και η κ. Μέρκελ), καθώς και η ανακοίνωση ιδιωτικοποιήσεων.
ethnos.gr

1 σχόλιο: