Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Καταιγίδα μέτρων ....

Aπο newsit.gr - ethnos.gr -real.gr
Πλέον δεν συζητείται καν αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Οι μειώσεις ελέω τρόικας και για να ανάψει πράσινο φως για τη δόση του Σεπτεμβρίου ώστε να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών είναι οριζόντιες και δεν μένουν μόνο στα λεγόμενα υψηλά κλιμάκια.
Με λίγα λόγια οι περικοπές δεν αφορούν μόνο σε όσους έχουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Ξεκινούν από τα 1.000.

Οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης σήμερα αναμένεται να πουν το “ναι” σε μέτρα-φωτιά. Μόνη ελπίδα να ληφθούν αποφάσεις με βάση το ... μάξιμουμ των προτάσεων που έχουν λάβει καθώς τα μίνιμουμ ποσά ρίχνουν το βιοτικό επίπεδο της όποιας μεσαίας τάξης έχει απομείνει στην Ελλάδα σε πραγματικό βάραθρο.

Οι μισθοί των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι μειώσεις που θα σημάνει η ένταξή τους στο νέο καθεστώς θα ισχύσουν αναδρομικά και εκτός των περικοπών που θα υποστούν θα υπάρξουν και επιπλέον κρατήσεις από τους μισθούς που θα αντιστοιχούν στα ποσά που δεν παρακρατήθηκαν ως τώρα. 

Η πρόταση που θα φτάσει στα χέρια των τριών αρχηγών περιλαμβάνει επίσης μείωση στα ειδικά μισθολόγια κατά 10% που θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιουλίου. Η πρόταση εξαιρεί μόνον αστυνομικούς και στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες.

Παράλληλα προτείνεται πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και μειώσεις των αμοιβών των στελεχών δημόσιας διοίκησης και ΟΤΑ. 

Το πλαφόν που αναμένεται να μπει στις συντάξεις είναι από 2.000 ως 2.400 ευρώ. Υπάρχει ωστόσο πρόταση για ακόμη μεγαλύτερη περικοπή με πλαφόν στα 1.800 ευρώ.

Δεν μένουν όμως εδώ οι περικοπές. Η πρόταση περιλαμβάνει ψαλίδισμα, κλιμακωτά, από τα 1.000 ευρώ και πάνω. 

Δηλαδή μείωση 5% στις συντάξεις από 1.000 ως 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις από 1.400 μέχρι το πλαφόν που τελικά θα οριστεί.

Παράλληλα εξετάζεται και η μείωση του προνοιακού μέρους της κατώτατης σύνταξης κατά 150 ευρώ για όσους έχουν και άλλα εισοδήματα πλην της σύνταξης. 

Μεγάλη θα είναι η μείωση και στο εφάπαξ ως 22%.

Από τα κοινωνικά επιδόματα ουσιαστικά μπαίνει τέλος σε όλα πλην ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας.

Πλαφόν όμως θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι και στη... γρίπη. Μπαίνει πλαφόν, ετήσιο όριο κάλυψης δηλαδή, στα 1.500 ευρώ το χρόνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για τις ανάγκες από αυτό το ποσό και πάνω ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 100% από την τσέπη του. (Διαβάστε εδώ όλες τις περικοπές στην Υγεία)

Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα που μεταφράζονται σε 11,5 δισ. για την επόμενη διετία.

Ο ελληνικός λαός όμως θα κλιθεί να πληρώσει μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων άλλα 3. δισ. ευρώ φέτος.

Ποσά που είναι προαπαιτούμενα από την τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του Σεπτεμβρίου. 

Στον αντίποδα και στην πραγματική οικονομία έχει υπάρξει συμφωνία να εισρεύσουν μόλις 1,5 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα... αλλά σε βάθος χρόνου.

Για μια ακόμη φορά η χώρα καλείται να λάβει μέτρα που μόνο σε ύφεση οδηγούν. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους τρεις αρχηγούς στις δύο το μεσημέρι. Τα περιθώρια αλλαγών μοιάζουν να είναι περιορισμένα, άλλωστε ο πρωθυπουργός θέλει αμέσως μετά στη συνάντησή του με τον Ζ.Μ. Μπαρόζο να παρουσιάσει μέτρα που θα αποδεικνύουν στους εταίρους και δανειστές μας ότι η χώρα έχει την πρόθεση να τηρήσει από την πλευρά της τη συμφωνία (δανειακή σύμβαση) ώστε να ανοίξουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ τους κρουνούς της χρηματοδότησης. 

Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά και διαρκής τις επόμενες ημέρες. Τα συγκεκριμένα ποσά, αφού αποφασιστούν ένα προς ένα (μετά και τις αποφάσεις των αρχηγών) θα πρέπει να εγκριθούν και από τους τροϊκανούς. Το παρελθόν, για παράδειγμα η διαπραγμάτευση για τις επικουρικές συντάξεις, δείχνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι διατεθειμένοι για υποχωρήσεις. 
newsit.gr


Απο real.gr 
Μεγαλύτερο «μαχαίρι» στις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, τα εφάπαξ και τις δαπάνες υγείας προβλέπει η λίστα με τα μέτρα ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την διετία 2013 -14 που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται να συζητηθεί κατά τη σημερινή σύσκεψή τους. Οι περικοπές που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών θα τεθούν και στο μικροσκόπιο των επικεφαλής της τρόικα, οι οποίοι συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο βασικός κορμός των περικοπών κλείδωσε χθες το βράδυ μετά από διαδοχικές συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη αλλά και με επαφές τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών θα το σηκώσει το υπουργείο Εργασίας που καλείται να εξοικονομήσει συνολικά 5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία (αντί για 4 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός). Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός προωθούνται περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η κατάργηση των διπλών συντάξεων και η επιβολή πλαφόν κάτω από το όριο των 2.400 ευρώ που είχε προτείνει το ΚΕΠΕ, πιθανότατα στην περιοχή των 2.000 ευρώ. Στο τραπέζι βρίσκονται όμως και σενάρια για οριζόντιες περικοπές σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις (1.500 ευρώ). Βαθύτερα αναμένεται να μπει το μαχαίρι και στα εφάπαξ 20 και πλέον ταμείων αλλά και στα προνοιακά επιδόματα. 

Περικοπές θα γίνουν και στα κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας το υπουργείου Υγείας, το οποίο θα προχωρήσει και σε μεγαλύτερες περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων καθώς και στην φαρμακευτική δαπάνη.

Το πακέτο των μέτρων περιλαμβάνει επίσης περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εξοικονόμηση πόρων από τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και τη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. 

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα αλλά και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα τεθούν και τα πιθανά ισοδύναμα μέτρα που απαιτούνται για να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να αποφευχθούν ή να περιοριστούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. 


απο ethnos.gr

Καταιγιστικού χαρακτήρα μέτρα αποφασίζονται σήμερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Αποτελούν την προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Το κύριο μέρος των περικοπών αφορά μειώσεις στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα.
Να εμφανίσει συγκεκριμένες δράσεις στην τρόικα και στον Ζ. Μπαρόζο για τον σχεδιασμό των μέτρων που θα ληφθούν θέλει ο πρωθυπουργός. Στα χέρια των 3 αρχηγών η λίστα με τις περικοπές. Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας

Οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν εντός του έτους αλλά και για τον σχεδιασμό των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που αφορούν τη διετία 2013-2014, καλούνται να λάβουν σήμερα στις δύο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ. Βενιζέλος και Κουβέλης. Τα μέτρα, τα οποία -όπως παραδέχονται και στελέχη της κυβέρνησης- θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, «κλείδωσαν» αργά χθες το απόγευμα, μετά και τον νέο γύρο επαφών που είχε ο κ. Γ. Στουρνάρας με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, και χθες το βράδυ δόθηκαν στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να τελειώσει σήμερα η συζήτηση αυτή, καθώς θέλει να εμφανίσει τόσο στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο, τον οποίο θα δει το απόγευμα, όσο και στους εκπροσώπους της τρόικας, που θα συναντήσει αύριο το πρωί, συγκεκριμένες δράσεις, κάτι που έχουν θέσει οι δανειστές της χώρας μας ως απόλυτη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ, που ήδη έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων που θα αποφασιστούν το φέρουν τα υπουργεία Απασχόλησης και Υγείας.
Ο κ. Ι. Βρούτσης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Οικονομικών, καλείται να εξοικονομήσει για την επόμενη διετία το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα ασφαλιστεί από τη μείωση των συντάξεων και τον δραστικό περιορισμό των κοινωνικών επιδομάτων.
Οπως είχε δημοσιεύσει το «Εθνος», η απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, που θα κινείται γύρω στα 2.200 ευρώ, ενώ στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν απέκλειαν το πλαφόν αυτό να φτάσει και στα 2.100 ευρώ.
Από το ποσό αυτό έως τα 1.000 ευρώ θα υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις, ενώ δεν θα πειραχτούν οι λεγόμενες χαμηλές συντάξεις, οι οποίες -σύμφωνα με την κυβέρνηση- είναι αυτές των 1.000 ευρώ και κάτω.
Επίσης σημαντικές θα είναι οι περικοπές των επιδομάτων. Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανέγγιχτα θα μείνουν μόνον το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
Στο πακέτο των μέτρων που αφορούν τη διετία 2013-2014 εντάσσεται και η μελέτη που έχει εκπονήσει το ΚΕΠΕ για την επιβολή πλαφόν που δεν θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ ανά ασφαλισμένο στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο υπουργός Υγείας, ο οποίος συναντήθηκε επίσης χθες με τον κ. Σαμαρά, δεν επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε και αυτό το θέμα και επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου του είναι οι περικοπές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία.
Ενιαίο Μισθολόγιο
Στη σημερινή Σύσκεψη Κορυφής θα τεθούν επίσης θέματα που αφορούν την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ (ήδη υπουργοί έχουν στείλει εγγράφως σχετική οδηγία στους επικεφαλής των κρατικών φορέων), ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει την τελική λίστα ισοδύναμων μέτρων που έχουν βρεθεί από την κυβέρνηση προκειμένου να περισωθούν τα ειδικά μισθολόγια ή -όπως τόνιζε χθες μέλος του οικονομικού επιτελείου- όσα από αυτά είναι δυνατόν να διατηρηθούν.
Η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα αφορά τους ένστολους (ΕΛ.ΑΣ. ? Ενοπλες Δυνάμεις) που χαρακτηρίζονται ως μάχιμοι.
Τέλος, στην ατζέντα της σύσκεψης περιλαμβάνεται ακόμη η λίστα με τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες θέλει να προχωρήσει τάχιστα η κυβέρνηση, αλλά και το κλείσιμο - συγχώνευση κρατικών φορέων, σχεδιασμός που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται.
ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Η λίστα με τις περικοπές
  • Επιβολή πλαφόν 2.000 έως 2.200 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές).
  • Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Από 1.000 μέχρι 1.400 η μείωση θα φτάνει το 5%, και 10% στις συντάξεις από 1.400 ευρώ έως το πλαφόν που θα οριστεί.
  • Αναδρομική επιβολή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Περικοπές 10% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου στα ειδικά μισθολόγια, πλην των μάχιμων αστυνομικών και των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Περικοπές στα κοινωνικά και στα προνομιακά επιδόματα με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, με εξαίρεση το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.
  • Νέες περικοπές, ύψους 22,7%, στο εφάπαξ δημόσιων υπάλληλων αλλά και όλων των ασφαλισμένων σε ελλειμματικά Ταμεία.
  • Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.
  • Πάγωμα μισθολογικών ωριμάνσεων.
  • Επιβολή ετήσιου πλαφόν 1.500 ευρώ στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο.
  • Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές.
Γιάννης Σαραντάκος
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
«Νυστέρι» 600 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ τη διετία 2012-'13
Μειωμένες κατά 300 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και άλλα 300 εκατομμύρια το 2013 θα είναι οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ. Το ποσό συμφωνήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμοστούν άμεσα μέτρα, με τα οποία θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας του υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων. Πήρε την έγκριση του κ. Σαμαρά να ανακοινώσει -τις επόμενες μέρες- πρόγραμμα συγχωνεύσεων και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.
Θα ακολουθήσει πρόγραμμα συγχώνευσης ή αλλαγής χρήσης δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΣΥ. «Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί στενά το έργο μας», δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας. Οι διαθέσιμοι πόροι -είπε- θα αξιοποιηθούν με ορθολογικό τρόπο και διαδικασίες, ώστε να αποδίδουν βέλτιστα αποτελέσματα.
Ο κ. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι «με την αξιοποίηση όλων των εργαλείων πολιτικής». Τα «εργαλεία» είναι το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τις εκπτώσεις των παρόχων («rebate» και «claw back») προς το σύστημα και τις συγχωνεύσεις μέσα στο σύστημα Υγείας.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας πιέζει τις διοικήσεις των νοσοκομείων για αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών. Με επιστολή του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τους καλεί να δώσουν εντολή στους διοικητές των νοσοκομείων να μην υπάρξει καμία υπέρβαση ούτε στο κονδύλι των εφημεριών. Σημειώνεται ότι το ποσό που εγκρίθηκε φέτος για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 400 εκατομμυρίων το 2011. Κάθε χρόνο, στο ποσό αυτό προστίθεται ένα συμπληρωματικό κονδύλι, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.
Το συμπληρωματικό κονδύλι δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος, όπως αναφέρει ρητά ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ζητά να κοπούν -αν χρειαστεί- τα προγράμματα εφημεριών.
Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου