Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θανάση Ζηλιασκόπουλο είχε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο σύμβουλος του κ. Ζηλιασκόπουλου, Χρήστος Τόλης, ο επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Νίκος Μάντζαρης και ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Φλώρινας και μέλος της Κίνησης Φίλων του Τρένου Φλώρινας, Μιχάλης Πετράκος.
Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέπτυξε αναλυτικά την υγιή οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις προσπαθειές της για προσιτές τιμές στο κόστος των εισιτηρίων, την μείωση της εισιτηριοδιαφυγής και για αύξηση του μεταφορικού της έργου τόσο σε επιβάτες όσο και σε εμπορεύματα.
Έγινε συζήτηση για την κατάσταση ημιτελών αλλά ιδιαίτερα σημαντικών έργων σιδηροδρόμου, όπως αυτά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που θα ενώσει ουσιαστικά το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, ή τη Γραμμή Ικονίου που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια ή τα έργα σύνδεσης του Προαστιακού της Πάτρας με τη γραμμή Κατάκολο-Ολυμπία. Παρουσιάστηκαν επίσης οι προσπάθειες, παρά τις μειώσεις προσωπικού, που καταβάλλει η εταιρεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλοπών καλωδίων και τροχαίου υλικού, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα καθώς έχει αποκτήσει πλέον οργανωμένη μορφή και ευρωπαϊκές διαστάσεις, όπως άλλωστε έχει αναδειχθεί από τη σχετική ερώτηση του τέως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλου .
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έθεσαν το θέμα της διακοπής των δρομολογίων σε μεγάλο μέρος του δικτύου ιδίως στη Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο που έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην κοινωνία ιδίως στους πιο αδύναμους οικονομικά. Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαβεβαίωσε για την βούλησή της να επεκτείνει σταδιακά τα δρομολόγια χωρίς να διακινδυνεύσει την οικονομική της θέση και ενημέρωσε για τις προγραμματισμένες ενέργειες της σε αυτή την κατεύθυνση.
Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες και οι προοπτικές ανάπτυξης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια μέσα από το σχεδιασμό του Κοινού Ευρωπαϊκού Σιδηροδρομικού Χώρου.
«Ο σιδηρόδρομος αποτελεί κεντρικό μέρος της λύσης του προβλήματος των μεταφορών στην Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Η Ελλάδα έχει ήδη το αραιότερο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ευρώπη, τρεις φορές κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει δίκτυο 2.500 χιλιομέτρων κλειστών αυτοκινητοδρόμων, ολοκληρωμένων ή υπό κατασκευή, ένα δίκτυο πυκνότερο από αυτό της Γαλλίας ή της Βρετανίας.
Την ίδια στιγμή ακόμα και σε περιφέρειες που υπάρχει σιδηροδρομικό δίκτυο τα δρομολόγια του τρένου έχουν ανασταλεί. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η περιθωριοποίηση του σιδηροδρόμου προς όφελος των αυτοκινητοδρόμων, τη στιγμή που πολλοί από αυτούς αποδεικνύονται οικονομικά μη βιώσιμοι και η χρήση του ΙΧ γίνεται πλέον πραγματικά δυσβάστακτη, αποτελεί αδιέξοδη πολιτική μεταφορών. Πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι σπασμωδικές ενέργειες όπως η καθολική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικες αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές καθώς θα αυξήσουν την εισιτηριοδιαφυγή. Απαιτείται μια συντονισμένη πολιτική συνδυασμένων μεταφορών με επίκεντρο τον σιδηρόδρομο.Είναι ανάγκη πρώτα να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το υπάρχον δίκτυο με σωστή συντήρηση και ολοκλήρωση ημιτελών κομβικών έργων σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια να προχωρήσουμε μέσω ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων σε νέες χαράξεις που θα συνδέσουν την Ελλάδα με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου