Καλό μήνα σε όλους. Το στέκι δεν ξεχνά ότι σήμερα είναι μια μεγάλη απεργιακή μέρα. Όποιος ξεχνά το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Το Which side are you on είναι ένα αμερικάνικο εργατικό τραγούδι, που γράφτηκε στις μεγάλες απεργίες των ανθρακωρύχων της κομητείας του Harlan στο Kentucky τη δεκαετία του `30.Από τότε χρησιμοποιήθηκε σαν
ύμνος των εργατών, ενώ τραγουδήθηκε από τον Pete Seeger κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του `60, όπου το τραγούδι επιστρατεύτηκε στους αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα στην Αμερική.
Το 1931, οι μεταλλωρύχοι της πόλης Χάρλαν, κατεβαίνουν σε απεργία. Οπλισμένοι χαφιέδες της ιδιοκτητών των ορυχείων οργώνουν την επαρχία, τρομοκρατώντας τα μέλη του σωματείου μεταλλωρύχων, ενώ στρέφουν το μίσος τους ιδιαίτερα ενάντια στους ηγέτες του κινήματος, τους οποίους και ξυλοφορτώνουν, φυλακίζουν αλλά και δολοφονούν.
Παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, οι μεταλλωρύχοι παρουσιάζονται αποφασισμένοι και συνεχίζουν την απεργία, ενώ απαντούν με άγριες συγκρούσεις με τους μπράβους και τους χαφιέδες.
Η κυρία Ρις (ακούγεται να τραγουδά στην αρχή του 1oυ βίντεο με την Natalie Merchant) στην οποία αποδίδονται οι στίχοι του “which side are you on” δεν έγραψε “αποστασιοποιημένη” τα λόγια αυτά. Ο άντρας της, ο Σαμ, ήταν ένας από τους ηγέτες του σωματείου.
Ο σερίφης του Χάρλαν J. H. Blair, ο οποίος απολαμβάνει ιδιαίτερης αναφοράς στο τραγούδι, μπήκε μαζί με τους άντρες του στο σπίτι της Ρις, ένα από τα βράδια
της απεργίας, ψάχνοντας για τον άντρα της, όταν αυτή ήταν μόνη της με τα 7 παιδιά της. Έκαναν το σπίτι άνω-κάτω, ενώ όταν επιτέλους κατάλαβαν πως ο Σαμ δεν βρίσκεται κρυμμένος κάπου στο σπίτι, του έστησαν ενέδρα, περιμένοντάς τον να γυρίσει
Η κυρία Ρις, όσο οι άντρες του σερίφη περίμεναν τον άντρα της, έσκισε ένα χαρτί από το ημερολόγιο τοίχου που διατηρούσε και έγραψε στην λευκή του πλευρά τους στίχους του “Which side are you on”. Το τραγούδι διαδόθηκε πολύ γρήγορα και από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε απεργία στην οποία δεν υιοθετήθηκε…
Το Συνδικάτο νίκησε.
Η Florence μέχρι το τέλος της ζωής της γύρισε όλη την Αμερική μιλώντας για τους καταπιεσμένους και για την δικαιοσύνη. Είχε επιλέξει με ποια πλευρά θα είναι, αφού έμεινε δίπλα στον Sam 64 χρόνια. Έφυγε με το λευκό της κεφάλι ψηλά το 1986 στα 86 της.
Οι στίχοι του τραγουδιού στα Ελληνικά.
Με ποιά πλευρά είστε;
Ελάτε γύρω καλοί εργάτες ,
έχω καλά νέα να σας πω
το σωματείο ήρθε
και θα μείνει εδώ.
Με ποιά πλευρά είστε παιδιά
Με ποια πλευρά είστε;
Ο πατέρας μου ήταν ανθρακωρύχος
Τώρα είναι στον ουρανό
θα στέκεται όμως στο πλευρό μας συνάδελφοι
μέχρι να κερδηθεί η μάχη.
Με ποιά πλευρά είστε παιδιά
Με ποια πλευρά είστε;
Λένε ότι στην κομητεία του Χάρλαν
δεν υπάρχουν ουδέτεροι εδώ.
Ή με το σωματείο θα είσαι
ή τσιράκι του Μπλαίρ.
Με ποιά πλευρά είστε παιδιά
Με ποια πλευρά είστε;
Ώ εργάτες πώς το αντέχετε;
πεστε μου πώς το μπορείτε;
Θα είστε άθλιοι απεργοσπάστες
ή αληθινοί άντρες
Με ποιά πλευρά είστε παιδιά
Με ποια πλευρά είστε;
Μη γίνεστε των αφεντικών απεργοσπάστες
μην ακούτε τα ψέματά τους
Οι φτωχοί δεν έχουμε καμία τύχη
εκτός αν οργανωθούμε
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά το μήνυμα της Πρωτομαγιάς πρέπει να φθάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας , σε κάθε ελληνική ψυχή, ως μήνυμα Εθνικής Αντίστασης ενάντια στα ξενόφερτα αφεντικά και τους υποτακτικούς τους που έχουν προμελετήσει την διάλυση του κοινωνικού μας ιστού και την διάλυση της πατρίδας και των δομών της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιστεκόμαστε στην υποδούλωση και την εξαθλίωση και μαχόμαστε για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Αγγελική Γιωτοπούλου-Αποστολάκη
Η εργατικη πρωτομαγια ειναι ακριβως αυτο που λεει....εργατικη.Ανηκει στους εργατες ολου του κοσμου που παλευουν για τα δικαιωματα τους εναντια σε ολα τα αφεντικα.Καμια σχεση δεν εχει ουτε η ελληνικη ψυχη οτι και αν ειναι αυτο,ουτε η εθνικη αντισταση.Στους εργαζομενους δεν χωρανε εννοιες οπως εθνικη...αν θελουμε να μιλαμε για πραγματικη ισοτητα,δικαιοσυνη κι ελευθερια.Η αλληλεγγυη ειναι το οπλο μας και ειναι το οπλο των εργατων ολου του κοσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφή