Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αλλαγές διοικήσεων ΔΕΚΟ που διαφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικόν Α.Ε., το οποίο διορίστηκε πριν από περίπου 15 ημέρες. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν κυρίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν σταθεί πολέμιοι της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου της περιοχής.

Στην αντικατάσταση των διοικήσεων οργανισμών και φορέων που αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Η αρχή αναμένεται να γίνει από το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικόν Α.Ε., το οποίο διορίστηκε πριν από περίπου 15 ημέρες. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν κυρίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν σταθεί πολέμιοι της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου της περιοχής.
Μεταξύ αυτών και ο Χρήστος Κορτζίδης, δήμαρχος στον καλλικρατικό Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την τοποθέτηση του κ. Κορτζίδη ως μέλους του Δ.Σ. της Ελληνικόν Α.Ε., αλλά επέμεινε ιδιαίτερα για την τοποθέτησή του η παραιτηθείσα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το μεγαλύτερο μέρος των μελών του Δ.Σ. της εταιρείας διάκειται αρνητικά στο σχέδιο αξιοποίησης και ως συνέπεια θα πρέπει να «ξηλωθεί».
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στον ΟΛΠ, όπου οι πρόσφατες αλλαγές δεν είχαν τις ευλογίες του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα, η νέα διοίκηση του κ. Γιάννη Κούβαρη, μέχρι πρόσφατα μέλους της επιτροπής Μεταφορών και υπευθύνου του Θεματικού Τομέα Συνδυασμένων Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Συνιστά δε επιλογή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θεόδωρου Δρίτσα, ο όποιος έχει επίσης ταχθεί κατά της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος ισχυρός άνθρωπος του ΟΛΠ φέρεται να έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι προτίθεται να συνεργαστεί με το ΤΑΙΠΕΔ στη βάση των επιλογών που θα γίνουν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Το τελευταίο, καθώς ο ΟΛΠ συνιστά εισηγμένη εταιρεία, φαίνεται να απεύχεται να φτάσει στην επιλογή αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ μέσα σε ένα μήνα μετά την τοποθέτησή του.
Στο μεταξύ, μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαμηλώνει τον στόχο των εσόδων από το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Στην έκθεση που συνέταξε στο πλαίσιο του αιτήματος δανεισμού της χώρας από τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), τα προβλεπόμενα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων εκτιμώνται από τέσσερα έως 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Τα δέκα δισ. ευρώ αποτελούν το βασικό σενάριο στην εκτίμηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τα τέσσερα δισ. αποτελούν το δυσμενές σενάριο.
Και τα δύο σενάρια, ωστόσο, απέχουν από το σενάριο που ίσχυε πριν από το 2015 που προέβλεπε έσοδα 22,3 δισ. ευρώ. Οι χειρότερες εκτιμήσεις αυτή τη φορά, όπως και στην περίπτωση του ΔΝΤ, αποδίδονται κυρίως στη διαφαινόμενη πλέον αδυναμία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών. «Μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να υποθέσουμε μια επαν-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών», αναφέρεται στην έκθεση. «Αυτό», καταλήγει η έκθεση, «σε συνδυασμό με τις χαμηλές επιδόσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από τις Αρχές που είναι επιφορτισμένες για την αποκρατικοποίηση μη τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμώμενων εσόδων της περιόδου». Πάντως, η Κομισιόν είναι πιο αισιόδοξη και εκτιμά πως μέχρι το 2018 θα επιτευχθούν έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ που έχει προβλέψει το ΔΝΤ.
Τέλος, χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση της εκκαθάρισης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ). Η εκκαθάριση θα ξεκινήσει 24 Αυγούστου 2015, αντί της χθεσινής ημερομηνίας που είχε ορισθεί αρχικά. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη παράταση που λαμβάνει η εκκαθάριση του ΟΔΙΕ.Έντυπη

Συντάκτης: Βαγγελης Μανδραβέλης
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου