Έφυγε» από τη ζωή ο Παναγιώτης Μακρής, παλαίμαχος κομμουνιστής, αγωνιστής του εργατικού λαϊκού κινήματος και δήμαρχος Καισαριανής επί σειρά ετών.Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τρίτη (28/7) στις 19.00 στο νεκροταφείο Καισαριανής και θα είναι πολιτική.
Ο Παναγιώτης Μακρής, μαζί με τον Μ. Εμμανουηλίδη είναι οι αναμορφωτές-
διαμορφωτές της σύγχρονης Καισαριανής. Ο Μακρής πέρασε τα περισσότερα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης μακριά από την ηρωική Καισαριανή.
διαμορφωτές της σύγχρονης Καισαριανής. Ο Μακρής πέρασε τα περισσότερα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης μακριά από την ηρωική Καισαριανή.
Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας κλήθηκε να καταταγεί στον στρατό της Μέσης Ανατολής. Νεαρός κομμουνιστής οργανώνει μαζί με τους συντρόφους του (Γιάννης Σαλάς-ΑΣΟ), το κίνημα για την οργάνωση και τον εκδημοκρατισμό –αντιφασιστικό αγώνα των ελλήνων φαντάρων.
Η πίεση μεγάλη από την ηγεσία του στρατού, την ντόπια αντίδραση και τους προστάτες της.
Οι Άγγλοι υπέδειξαν την διάλυση της μεραρχίας του Παναγιώτη Μακρή όπως και πολλών άλλων από την Μέση Ανατολή, στέλνοντας μεγάλη μερίδα φαντάρων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Κλείνεται για δύο χρόνια στις φυλακές της Αιγύπτου, της Λιβύης και της Αιθιοπίας γυρίζοντας το 1946 στην Ελλάδα.
Η εποχή δύσκολη για τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους γενικότερα. Μπαίνει στην παρανομία, αλλά συλλαμβάνεται πάλι ανοίγοντας ένα δεύτερο κεφάλαιο “διακοπών” σε φυλακές και εξορίες. Δεκατρία χρόνια κρατούμενος στα …θανατονήσια της Μακρονήσου και της Ικαρίας.
Μετά την έξοδο του από τις φυλακές έρχεται στην Καισαριανή. Δουλεύει στο λιμάνι του Πειραιά και παράλληλα ασχολείται με την κομματική δουλειά. Εκλέγεται γρήγορα δήμαρχος (1964), όχι όμως για πολύ. Περίπου τρία χρόνια αργότερα την 21η Απριλίου συλλαμβάνεται και ξανά φυλακές και εξορίες.
Είκοσι χρόνια από την ζωή του στα μπουντρούμια των αντιπάλων για να υπερασπιστεί τις ιδέες και τα πιστεύω του.
Αυτός ήταν ο Παναγιώτης Μακρής. Μαζί με την Καισαριανή και τους αγώνες της, ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της ψυχής μας, της παρακαταθήκης-υποθήκης για ό,τι καλύτερο και ομορφότερο.
Το κείμενο είναι απο το ertopen και μας το απέστειλε συνάδελφος μηχανοδηγός που γνώριζε προσωπικά τον αγωνιστή Παναγιώτη Μακρή ζητώντας την δημοσίευση του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου