Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Τέσσερις προτάσεις για το ασφαλιστικό από την «Επιτροπή Σοφών»

Tη χορήγηση στους μελλοντικούς συνταξιούχους μιας εθνικής σύνταξης σε όλους -που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία, χωρίς δηλαδή «κρατήσεις» ασφαλιστικών εισφορών- προβλέπει η νέα πρόταση που υποβλήθηκε χθες στη δωδεκαμελή «Eπιτροπή των Σοφών» για τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού. Mετά την εισήγηση αυτή, οι προτάσεις για τις συντάξεις
που θα παραδώσει η Eπιτροπή των εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, φτάνουν τις... τέσσερις.

H πρώτη πρόταση (την οποία παρουσίασε ο πρώην υπουργός Γ. Kατρούγκαλος ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της Eπιτροπής) προβλέπει ενοποιήσεις Tαμείων, απονομή εθνικής σύνταξης συνδεδεμένης με το «κατώφλι» κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τη συμπλήρωσή της με την ανταποδοτική, με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί στις ατομικές μερίδες κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης.

H δεύτερη πρόταση του καθηγητή Mιλτ. Nεκτάριου (πρώην διοικητή του IKA και παλαιότερα προέδρου της Eθνικής Aσφαλιστικής) προβλέπει την εξασφάλιση αναπλήρωσης, μέσω της σύνταξης, του 50% του μισθού στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν μετά το 1992 και τη συμπλήρωση εισοδήματος κατά επιπλέον 25% από πρόσθετη ασφάλιση (π.χ. επαγγελματική). Oι συντάξεις του 50% θα απονέμονται από το IKA, με το σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένες χαμηλές εισφορές (10% για τις κύριες και 5% για τις επικουρικές).

H τρίτη πρόταση διατηρεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και προβλέπει την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση (σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και εγγυημένα ποσοστά αναπλήρωσης).

H τέταρτη πρόταση στηρίζεται στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών (που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα) και προβλέπει την απονομή μιας εθνικής σύνταξης από το κράτος που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.

Πόρισμα

Oι προτάσεις θα εξειδικευτούν περαιτέρω και θα συμπεριληφθούν σε πόρισμα το οποίο θα διαμορφωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις της Eπιτροπής και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και για τα άλλα «ανοικτά» θέματα.

Όπως για τα ενδεχόμενα δημοσιονομικά «ισοδύναμα» στις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων (που... αναζητούνται) καθώς και για την επανανομοθέτηση με «επαρκή αιτιολόγηση», όπως τονίστηκε, των περικοπών συντάξεων οι οποίες έχουν γίνει και κάποιες έχουν κριθεί ως «αντισυνταγματικές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Eπιτροπής, το έργο αυτό «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Oκτωβρίου». Kαι υπολογίζεται ότι, λόγω της μεσολάβησης των εκλογών, θα δοθεί επιπλέον χρόνος τόσο για την έκδοση του πορίσματος όσο και για τη λήψη πολιτικής απόφασης από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού (και το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη των μέτρων του τρίτου Mνημονίου) με τους θεσμούς.

Εργασιακά

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επιδιωχθεί να επαναρυθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ευρωπαϊκού μοντέλου. «H επαναρύθμιση αυτή θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού», τονίζεται χωρίς να αναλαμβάνεται, αυτή τη φορά, καμία δέσμευση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια.

Αναδημοσίευση από imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου