Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώνεται ο προαστιακός της Αττικής

Υπεγράφη την Παρασκευή από το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ, κ. Θανάση Βούρδα και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ η σύμβαση του έργου «Ολοκλήρωση αναβάθμισης διπλής ηλεκτροκινούμενης σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σ.Σ Πειραιά-Έξοδος Σ.Σ Αθηνών», προϋπολογισμού 13,6 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται ένα έργο που έρχεται να ολοκληρώσει τον προαστιακό σιδηρόδρομο
της Αθήνας, πιάνοντας το νήμα της σύμβασης 994/2005 του ΟΣΕ, η οποία είχε καταγγελθεί από τον Οργανισμό το 2011, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο γιαπί στον σιδηροδρομικό άξονα της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, η ειρωνία της τύχης φέρνει τις ίδιες κατασκευαστικές εταιρίες στο έργο, καθώς ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ συμμετείχαν στην κατασκευαστική κοινοπραξία της παλιάς σύμβασης (μαζί με την Siemens, η οποία είχε αναλάβει την σηματοδότηση του έργου).

Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ κατήλθε στον διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ, προϋπολογισμού δημοπράτησης 22,7 εκατ. ευρώ (προ ΦΠΑ), με έκπτωση που προσέγγιζε το 40%.

Η προθεσμία περαίωσης του έργου ορίζεται σε δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του ΠΕΠ Αττικής έως το τέλος του 2015 και εθνικών πόρων από το 2016.

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, το έργο περιλαμβάνει την βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, την ανακαίνιση του Σταθμού Λαρίσης (με νέες αποβάθρες, στέγαστρα, διαβάσεις πεζών κτλ) την αναβάθμιση των σταθμών στη γραμμή Πειραιά - ΣΚΑ καθώς και την δημιουργία νέων στάσεων για τις ανάγκες του Προαστιακού.

Όπως αναφέρει η ΕΡΓΟΣΕ, πρόκειται «για ένα σύνολο από νέες κατασκευές άλλα και  υπολειπόμενες εργασίες υποδομής που τα προηγούμενα χρόνια δεν υλοποιήθηκαν λόγω αδυναμιών των εργολαβιών».

Η σημαντικότερη εργασία της εργολαβίας είναι το «λίφτινγκ» του σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών, που μετά το πέρας το εργασιών, θα αρχίζει θυμίζει κεντρικό συγκοινωνιακό σταθμό ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, στον Σταθμό Λαρίσης προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στις αποβάθρες του σταθμού, η μεγάλη υπόγεια διάβαση και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις για την ευκολότερη μετακίνηση των επιβατών.

Στην υπόγεια διάβαση θα υπάρχουν καταστήματα, κυλιόμενες κλίμακες και ανελκυστήρες. Η υπάρχουσα παλιά πεζογέφυρα θα καθαιρεθεί και οι επιβάτες θα διέρχονται από το ανατολικό τμήμα του σταθμού στο δυτικό, μέσω ενός συνδυασμού ισόπεδης διάβασης και υπόγειας πεζοδιάβασης. Στη θέση της θα δημιουργηθεί νέα υπερυψωμένη μεταλλική πεζογέφυρα με ανελκυστήρες.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, θα γίνει αναμόρφωση μέρους του κυκλοφοριακού ιστού πέριξ του σταθμού, με καθαίρεση παλαιών κτισμάτων και περιφράξεων, κατασκευή μικρών έργων οδοποιίας και αποχετευτικών έργων, καθώς και εργασιών φύτευσης δένδρων και θάμνων σε πεζοδρόμια και ελεύθερους χώρους. Επίσης, θα δημιουργηθεί υπαίθριο πάρκινγκ επί της οδού Δεληγιάννη στο ανατολικό τμήμα του σταθμού.

Ο σταθμός θα έχει τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο θα υπάρχει η υπόγεια πεζοδιάβαση, στο δεύτερο θα κατασκευαστούν οι έξι αποβάθρες και οι 11 σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ στο τρίτο και στο τέταρτο επίπεδο θα υπάρχουν εγκαταστάσεις γραφείων και καταστήματα.

Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης σε όλο τον άξονα Πειραιάς - Αθήνα, η λειτουργία ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία υποδομής και επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής στην νότια του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ρέντη και η συμπλήρωση του τμήματος της γραμμής μεταξύ Σ. Σ Ρουφ και εισόδου Σ. Σ. Αθηνών.

Η ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα βγάλει την Ελλάδα από την δυσάρεστη θέση να επιστρέψει περί τα 130 εκατ. ευρώ στις Βρυξέλλες, λόγω της μη εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της ηλεκτροκίνησης στον άξονα Πειραιάς - Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ξεκινήσει το 1997, αλλά ακόμη δεν έχει λειτουργήσει φυσιολογικά.

Στην προηγούμενη εργολαβία του ΟΣΕ (σύμβαση 994/2005) είχε ολοκληρωθεί το 75% του φυσικού αντικειμένου, ενώ είχαν πιστοποιηθεί πληρωμές ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ. Προμηθευτής των συστημάτων σηματοδότησης ήταν η Siemens, την οποία ο τότε ΕΔΙΣΥ (θυγατρική του ΟΣΕ αρμόδια για τις υποδομές) πίεσε κι έπεισε να δεχθεί μείωση της αμοιβής της.

Αχιλλέας Χεκίμογλου - Το Βήμα

1 σχόλιο: