Έχει γραφεί και ειπωθεί πολλές φορές ότι ένας από τους στόχους των δανειστών είναι και η υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, «αξιοποίηση» το ονομάζουν οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις, επί της ουσίας «ξεπούλημα», όμως, όπως έκανε η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον ΟΛΠ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τις τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους κτλ. Αυτό φαίνεται καθαρά, άλλωστε, και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που εκτιμά πως η «αξιοποίηση» της κρατικής ακίνητης περιουσίας αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
«Η καλύτερη χρήση του τεράστιου αποθέματος της “αδρανούς” δημόσιας γης, μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων θα ενίσχυε τις ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς των αποθηκευτικών χώρων (logistics) και των υποδομών, όπως και στα τουριστικά ακίνητα», σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Κατά τον Οργανισμό, τέτοιου είδους επενδύσεις θα ενίσχυαν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, ενώ ο πολλαπλασιαστής αυτού του είδους των επενδύσεων είναι μεγάλος.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι επενδύσεις στο ελληνικό real estate βρίσκονται αντιμέτωπες με την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση άδειας δόμησης και την ιδιαίτερα αργή διαδικασία δήλωσης των ακινήτων στο κτηματολόγιο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια της... καθυστέρησης ως προς την έκδοση άδειας δόμησης και τη δήλωση των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο.
Ο ΟΟΣΑ ζητεί την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην ακίνητη περιουσία και σε αυτό τον σιγοντάρει και η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία στην ετήσια έκθεσή της λέει ότι αριθμός έργων αξιοποίησης σε Ρόδο, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Πόρτο Χέλι, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, παρότι έχουν παρέλθει αρκετά χρόνια από την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, καθώς οι διαδικασίες και η εξέλιξη των διαγωνισμών ήταν αργές.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πως όλοι αυτοί οι Οργανισμοί συντονισμένα ζητούν το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου