Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Στο... ταμείο έως τον Σεπτέμβριο 6.000 δικαιούχοι.

Λύθηκε το θέμα που εκκρεμουσε  απο τον Αύγουστο του 2013. Για περιορισμενες μειώσεις με τον νέο τρόπο (εν συγκρίσει με αυτές  που θα υπήρχαν αν ίσχυε ο προηγούμενος) υπολογισμού κάνουν λόγο Κυβερνητικά στελέχη . Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο πληρώνεται το δεύτερο «πακέτο» των εφάπαξ στο Δημόσιο, που
περιλαμβάνει 1.520 εντάλματα και αφορά υπάλληλους οι οποίοι αποχώρησαν από την υπηρεσία τους τον Οκτώβρη του 2013. Το πρώτο πακέτο πληρωμών ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες και αφορούσε άλλα 1.520 εντάλματα για υπαλλήλους που είχαν ανοίξει την πόρτα της εξόδου τον Σεπτέμβρη του 2013.
Μετά από τρία χρόνια στάσης πληρωμών, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων άρχισε ξανά τις καταβολές με τον νέο τρόπο υπολογισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά όλους όσοι αποχώρησαν από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά. Για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, το ΤΠΔΥ απορρόφησε τον Ιούλιο 35 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Τον Αύγουστο θα απορροφηθούν άλλα 35 εκατ., ενώ τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον 40 εκατ. Ειδικότερα, το τρίτο «πακέτο» πληρωμών του Σεπτεμβρίου θα αφορά 3.000 - 4.000 εφάπαξ με στόχο να πληρωθούν όλοι όσοι αποχώρησαν τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2013. Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των 6.000 υπαλλήλων που αποχώρησαν εντός του 2013 (τελευταίο 4μηνο). Θα ακολουθήσει η πληρωμή άλλων 28.000 αιτήσεων από το 2014 ως το 2016.
Απαραίτητο δικαιολογητικό για την είσπραξη του εφάπαξ είναι η φορολογική ενημερότητα την οποία πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα ο δικαιούχος.
Για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο μπορεί να παρακρατηθεί μέχρι και το 50% του εφάπαξ. Το ΤΠΔΥ παρακρατεί μόνο ποσά που αντιστοιχούν σε τυχόν οφειλές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Νέος τρόπος υπολογισμού
Οι πληρωμές με κονδύλια για ληξιπρόθεσμα χρέη αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2017. Ολες οι καταβολές γίνονται πλέον με τον νέο τρόπο υπολογισμού, που ενσωματώνει τις περικοπές των προηγούμενων μνημονίων (έως και 38,14% για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους) και απομειώνει ακόμη περισσότερο το βοήθημα για να βγει ο λογαριασμός. Το νέο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είναι μειωμένο από 15,64% έως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν από την 1/9/2013.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι υποχρεωτικής εκπαίδευσης που έφυγαν μετά την 1/9/2013 με 25ετία, ενώ πολλά χάνουν και όσοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης έφυγαν με 30ετία ή 35ετία. Τις μικρότερες απώλειες θα μετρήσουν οι πτυχιούχοι (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης - ΑΕΙ) που έφυγαν με 35ετία, ενώ ακολουθούν οι πτυχιούχοι με 30ετία και 25ετία. Οπως εξηγούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, ο παλαιός τρόπος υπολογισμού ευνοούσε τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης γι’ αυτό και τώρα είναι εκείνοι που θα υποστούν τη μεγαλύτερη μείωση (σχεδόν 20%).
Οι απώλειες αυτές αφορούν τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2013. Από τον Σεπτέμβρη μέχρι και τον Δεκέμβρη του 2013 έφυγαν περί τους 6.000 δημοσίους υπαλλήλους. Τα εφάπαξ τους, που πληρώνονται τώρα, θα έχουν αυτή την περικοπή (15,64% - 18,26%). Μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν όσοι αποχώρησαν μετά την 1/1/2014, καθώς το νέο εφάπαξ έχει δύο σκέλη και υπολογίζεται με μεικτό τρόπο:
1. Τα χρόνια πριν από το 2014 υπολογίζονται με το 60% των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας.
2. Για τα χρόνια μετά το 2014 ισχύει εντελώς νέο σύστημα με μαθηματικό τύπο που οδηγεί σε επιστροφή εισφορών με ή χωρίς προσαύξηση ανάλογα με τα ετήσια έσοδα του αντίστοιχου Ταμείου Πρόνοιας. Οπως εξηγούν ειδικοί, αν τα έσοδα μιας χρονιάς είναι αυξημένα έναντι της προηγούμενης, τότε το εφάπαξ δίνεται με προσαύξηση.
Οσο περισσότερο χρόνο ασφάλισης έχει κανείς μετά την 1/1/2014 τόσο μεγαλύτερες απώλειες θα μετρήσει στο προσδοκώμενο βοήθημα. Ειδικά για όσους έχουν αποχωρήσει μετά την 1/1/2015 αναμένονται οδηγίες, καθώς απαιτείται αναπροσαρμογή του μέσου μισθού με την ετήσια μεταβολή μισθών από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και αναπροσαρμογή των συσσωρευμένων εισφορών στις ατομικές μερίδες με τον δείκτη ετήσιας μεταβολής της βάσης υπολογισμού των εισφορών.
Αντίθετα, για όσους έχουν αποχωρήσει μέχρι 31/12/2014, ο μέσος μισθός δεν υπόκειται σε έλεγχο προσαύξησης. Διευκρινίζεται πως για να δοθεί προτεραιότητα στα εφάπαξ των ατόμων με αναπηρία είναι αναγκαίο να αποδεικνύεται ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Από τομέα των δημοτικών υπαλλήλων πληρώνονται τώρα με τον παλιό τρόπο υπολογισμού υπάλληλοι που αποχώρησαν αρχές του 2013. Στην ουρά είναι περί τους 1.000 συνταξιούχους ενώ το νέο σύστημα δίνει μειώσεις 15%, καθώς οι δημοτικοί υπάλληλοι είχαν διαφορετική εισφορά από τον γενικό κανόνα του 4%. Οι τομείς των κληρικών και των ΝΠΔΔ επεξεργάζονται αιτήσεις από τον Σεπτέμβρη του 2013 με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
ΔΕΚΟ: Εκταμιεύσεις 60 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου
Συνεχίζονται τον Αύγουστο οι πληρωμές των εφάπαξ σε συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους σε ΟΤΕ και ΟΣΕ, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταβολές και στη ΔΕΗ. Ειδικότερα το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας έχει δρομολογήσει πληρωμές ύψους 60 εκατομμυρίων μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, αξιοποιώντας κονδύλια για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία εκταμιεύθηκαν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Τα 41 εξ αυτών θα διοχετευτούν σε εφάπαξ συνταξιούχων του ΟΤΕ και τα 19 σε αποχωρήσαντες από τον ΟΣΕ. Οι πληρωμές έχουν ήδη ξεκινήσει. Στον ΟΤΕ έχουν πληρωθεί γύρω στα 400 εφάπαξ με 19 εκατομμύρια ευρώ (38.000 είναι το μέσο εφάπαξ στον κλάδο). Μέχρι τέλος Ιουλίου οι πληρωμές θα αγγίξουν τα 23 εκατομμύρια. Αλλα 18 εκατομμύρια θα πληρωθούν τον Αύγουστο, με στόχο να εκκαθαριστούν και οι 850 αναμονές που υπάρχουν μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013.
Πρόκειται για τις συνταξιοδοτήσεις της εθελουσίας του 2012 στον ΟΤΕ. Οι υπόλοιποι που έφυγαν μετά τον Σεπτέμβρη του 2013 και εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού είναι 520 άτομα, που δεν αποκλείεται να δουν μικρές αυξήσεις στο προσδοκώμενο εφάπαξ τους αν έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Οι υπολογισμοί ωστόσο συνεχίζονται και αναμένονται οριστικές διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.
Αλλα 19 εκατομμύρια από τα κονδύλια για ληξιπρόθεσμες οφειλές θα διοχετευτούν στα εφάπαξ του ΟΣΕ. Ηδη έχουν δοθεί τα 9 εκατομμύρια κι έχουν πληρωθεί 210 εφάπαξ βοηθήματα. Απομένουν άλλα 240 να πληρωθούν μέχρι 30/8. Ειδικότερα πληρώθηκαν όλοι όσοι είχαν αποχωρήσει μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, ενώ τον ερχόμενο Αύγουστο θα πληρωθούν οι αποχωρήσαντες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013.
Με τον προγραμματισμό αυτό θα αποπληρωθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις μέχρι και 31/8/2013. Θα απομείνουν περί τις 600 αιτήσεις που εμπίπτουν στον νέο τρόπο υπολογισμού. Στον κλάδο της ΔΕΗ έχουν συσσωρευθεί 1.650 αιτήσεις για πληρωμή και αφορούν όλες αποχωρήσαντες μετά τον Σεπτέμβρη του 2013, εμπίπτουν δηλαδή στον νέο τρόπο υπολογισμού. Υπολογίζεται πως οι πληρωμές γι αυτούς θα ξεκινήσουν μέσα στον Αύγουστο, όταν και αναμένεται να πληρωθούν τα πρώτα 100-150 εφάπαξ με τον νέο τύπο.
Εκτιμήσεις
Οι πρώτες εκτιμήσεις στελεχών του ΤΑΥΤΕΚΩ αναφέρουν πως οι περισσότεροι δεν θα δουν σημαντικές αλλαγές στο προσδοκώμενο εφάπαξ τους, αν και αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο. Στο φάσμα των μειώσεων δεν αποκλείεται να μπουν όσοι έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (κάτω από 25).

Υπενθυμίζεται πως το εφάπαξ της ΔΕΗ έχει μειωθεί από προηγούμενες ρυθμίσεις κατά 34,8% και κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 45.000 ευρώ. «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι αιτήσεις που είχαν λιμνάσει τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω του προβλήματος που υπήρχε με τον τύπο υπολογισμού» δηλώνει στο «Εθνος Συντάξεις» ο πρόεδρος του ΤΑΥΤΕΚΩ, Σταμάτης Υπερήφανος.
«Μετά και τη θεσμοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ώστε να αποπληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των εκκρεμών εφάπαξ μέσα στο έτος» προσθέτει ο ίδιος. Οσον αφορά στους δικαιούχους από τις τράπεζες Ιονική, Λαϊκή και Εμπορική (1.470 αναμονές), απαιτείται μεγαλύτερη διαδικασία καθώς είχαν διαφορετική εισφορά από 4% και έτσι δεν αναμένονται πληρωμές εντός του Αυγούστου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου