Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Η μεγάλη ληστεία των Ταμείων

Οι ασφαλισμένοι, οι αιμοδότες δηλαδή του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, δεν περίμεναν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας για να καταλάβουν ότι το σκάνδαλο Novartis, είναι εν τέλει σκάνδαλο.Παρακολουθούν θα' λεγα με μια σχετική απάθεια, τα όσα
εκτυλίσσονται στην πολύκροτη υπόθεση τις τελευταίες ημέρες, έχοντας αποδεχθεί το μοιραίο. Δεν είναι μοιρολάτρες, απλά τώρα βλέπουν κατάφατσα τους υπεύθυνους των δυσβάσταχτων απωλειών που είχαν στις απολαβές τους την τελευταία μνημονιακή πενταετία.
Ωστόσο είχαν γνώση, έστω και καθυστερημένα του έργου του παιζόταν τα τελευταία 20 χρόνια στην πλάτη τους, δηλαδή στο "ταμείο" των Ασφαλιστικών τους Ταμείων. Απλώς τώρα ενεοί βλέπουν τα πρόσωπα να παρελαύνουν στις οθόνες...
Η αποτίμηση της ληστείας της δικής τους περιουσίας, δεν είναι αμελητέα...Είναι ο κοινωνικός πλούτος που κάποιοι βοήθησαν με το αζημίωτο να κλαπεί.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
*Οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα από το 2000 έως το 2009 αυξήθηκαν σε ποσοστό 385%.
*Το ετήσιο ποσοστό αυξανόταν κατά μέσον όρο 20%, όταν το αντίστοιχο ετήσιο ποσοστό αύξησης των φαρμάκων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν μόλις 3,5%.
*Η συνταγογράφηση στην Ελλάδα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
*Την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία κατέβαλλαν τη μερίδα του λέοντος στις συνολικές δαπάνες υγείας, ο ιδιωτικός τομέας περιορίστηκε σε ένα ποσοστό μόλις 2,3%!
*Την επίμαχη περίοδο, 2000 - 2010, όλη η αύξηση της επιχορήγησης ασφαλιστικών ταμείων (3 μονάδες ΑΕΠ) από το κράτος πήγε σε αυτό το κύκλωμα, με αποτέλεσμα οι δαπάνες αυτές να αυξηθούν από 2 δισ. σε 17 δισ.!
Όταν πήγε "να μαζευτεί το πράγμα", μετά το 2010, οι μειώσεις στις δαπάνες ήταν χωρίς σχέδιο προστασίας των πλέον αδύναμων, ήταν κυριολεκτικά ισοπεδωτικές γεγονός που επέφερε αύξηση της δαπάνης των νοικοκυριών για φάρμακα κατά 44%!
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας το 2015 να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες «out of pocket» δαπάνες Υγείας, αυτές δηλαδή που οι πολίτες υποχρεώνονται να πληρώσουν από την τσέπη τους, εκτός του οργανωμένου, δημόσιου ή ιδιωτικού, συστήματος Υγείας.
Το ποσοστό αυτό φθάνει το 35% και είναι το τρίτο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο και τη Βουλγαρία, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 7%.
Κλείνουμε με μια επισήμανση που έχει τη σημασία της: Τις περασμένες δύο δεκαετίες, το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) κανοναρχούσε το Ασφαλιστικό ως πρωτεύον θέμα, προχωρώντας μάλιστα σε ειδικές μελέτες, με επικεφαλής καθηγητές γνώστες του αντικειμένου (Ρομπόλης, Ρωμανιάς κ.α.)
Σήμερα οι ηγέτες των Συνδικάτων δεν βρήκαν το χρόνο να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση - προς ώρας - για ένα πολύκροτο σκάνδαλο που ισοπέδωσε τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων.

Του Ανδρέα -Πετροπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου