Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Πάτρα: Μέσα στον Νοέμβριο η τελική απάντηση για την υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο έως Κανελλοπούλου


Αισιόδοξος ότι ο σχεδιασμός που έχει τεθεί, να φτάσει δηλαδή η σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το νέο λιμάνι της Πάτρας μέσα στο 2022, είναι εφικτός, εμφανίστηκε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Θάνος Βούρδας


Παράλληλα ο κ. Βούρδας αποκάλυψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επιπλέον χρηματοδότηση ώστε η νέα γραμμή να υπογειοποιηθεί και στο κομμάτι από το Ρίο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου. Ο γ.γ. Μεταφορών διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν την Ε.Ε. να έχει απορρίψει ήδη το σχετικό αίτημα και υποστήριξε ότι εάν η πρόταση είναι καλά μελετημένη, κοστολογημένη κι αιτιολογημένη, κανείς δεν μπορεί να την απορρίψει. Πρόσθεσε δε ότι όταν υπάρξουν τα τελικά σχέδια και η τελική έγκριση της χρηματοδότησης θα παρουσιαστούν στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς της Πάτρας.  

«Μπαίνουμε στην τελική φάση ως προς αυτό το κομμάτι. Έχουμε τα σχέδιο των προμελετών για όλες τις διαδικασίες που μπορούνε να ακολουθηθούν. Προφανώς αυτό σχετίζεται και με τις χρηματοδοτήσεις. Βρισκόμαστε σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τον τρόπο διέλευσης του τρένου από το Ρίο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου. Μετά την Κανελλοπούλου είναι ειλημμένη η απόφαση για  cut and cover μέχρι τον Άγιο Διονύση, ήδη τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης ετοιμάζονται από την ΕΡΓΟΣΕ για να βγει ο διαγωνισμός και οι μελέτες για το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τον Άγιο Ανδρέα με βύθιση.

Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το Ρίο και τη διέλευση του Καστελόκαμπου σε σχέση με τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Όταν μιλάμε για την περιοχή του Καστελόκαμπου μιλάμε για πλήρη υπογειοποίηση γιατί έχουμε τον χείμαρρο Χάραδρο και δεν μπορεί να γίνει  cut and cover μέσα στην κοίτη του χειμάρρου», επισήμανε μεταξύ άλλων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για «παγωμάρα» έως και ξεκάθαρο «όχι» από την Ε.Ε. για τα νέα σχέδια που παρουσιάστηκαν ο κ. Βούρδας ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι δεν υπάρχει. Είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την οριστικοποίηση και στο χρηματοδοτικό κομμάτι. Δεν υπάρχει καμία αρνητική απάντηση σε αυτό το θέμα. Υπάρχει αυτή η διαδικασία διότι χρειάζεται τροποποίηση της μελέτης βιωσιμότητας και μέσα στις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί και αυτή για να φανεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Θα ήταν πολύ εύκολο για τον οποιοδήποτε να προχωρήσει ετσιθελικά σχεδιασμούς που υπήρχαν και υπήρχαν στρεβλά προβεβλημένα στην τοπική κοινωνία.

Για παράδειγμα κανείς δεν είχε πει ότι η εργολαβία που τώρα εκτελείται φθάνει μέχρι τα Μποζαΐτικα, ακόμα και όταν την προκήρυξαν τον Δεκέμβριο του 2014  έλεγαν ότι πάει από τον Ψαθόπυργο έως το Ρίο. Εμείς έχουμε μπει στη διαδικασία, έστω και αν αυτό σημαίνει χρονική καθυστέρηση των έργων, διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς τις απόψεις των οποίων ασπαζόμαστε πολλές φορές. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι όταν δεσμευόμαστε για κάτι το κάνουμε και διασφαλίζουμε την χρηματοδότησή τους. Αυτό θα γίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση», ανέφερε ο γ.γ. Μεταφορών.

Ο κ. Βούρδας τόνισε ότι σε σχέση με τη διέλευση του τρένου από το κέντρο της Πάτρας απαιτείται ένας σοβαρός σχεδιασμός καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα επηρεάσει την κοινωνική και οικονομική ζωή της αχαϊκής πρωτεύουσας τα επόμενα, τουλάχιστον, 50 χρόνια.

«Όλος ο σχεδιασμός για τον σιδηρόδρομο που πρέπει να φτάσει μέχρι την Πάτρα σχετίζεται με το μέλλον των επιβατηγών και εμπορευματικών μεταφορών τα επόμενα 50 χρόνια και δεν σχετίζεται με τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2019. Άρα δεν παίζουμε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά ουσίας για να είναι τα έργα βιώσιμα και όχι κάθε φορά που θέλουμε να επικοινωνήσουμε κάτι να το φέρνουμε στην επικαιρότητα. Έχουμε δεσμευτεί πως όταν θα έχουμε τα τελικά σχέδια και την τελική έγκριση χρηματοδότησης είναι προφανές ότι θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες, και αυτή η στιγμή δεν αργεί. Θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις με τους Φορείς», επισήμανε.

Ο κ. βούρδας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σε επίπεδο Ε.Ε. ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα επιστροφής κονδυλίων ή απώλειας του έργου προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια διαδικασία συνεχούς διαπραγμάτευσης την οποία μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει θετικά σε όλα τα επίπεδα.

«Όταν ο σχεδιασμός είναι σοβαρός, τεκμηριωμένος και φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα κανείς δεν μπορεί να τον αρνηθεί…. Μέχρι το Ρίο είναι σε πλήρη εξέλιξη η εργολαβία. Βλέπει κανείς και δια γυμνού οφθαλμού ότι προχωράει το έργο με εντατικούς ρυθμούς. Η διαδικασία της όποιας τροποποίησης θα κινηθεί παράλληλα με την εργολαβία για να γίνουν τα πράγματα με γρήγορο ρυθμό και να εφαρμοστεί στο σχήμα και τους χρόνους της υφιστάμενης εργολαβίας.  Από εκεί και πέρα ετοιμάζονται και τα τεύχη για τα Μποζαΐτικα και μέχρι τον Άγιο Διονύσιο, να βγει και αυτή η εργολαβία στον αέρα, να γίνει η ανάθεση και να προχωρήσει. Ο στόχος που έχουμε πει το 2022 να είμαστε στο νέο λιμάνι της Πάτρας, πιστεύω ότι είναι εφικτός. Έχουμε αποδείξει τα τελευταία τρία χρόνια ότι προκηρύσσονται και εκτελούνται σιδηροδρομικά έργα στον χρόνο τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βούρδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου