Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΠΟΣΕΠΕ: Υποβάθμιση και προσβολή της ανεξαρτησίας του ΣΕΠΕ


Για ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών Εργασίας (ΠΟΣΕΠΕ) σχετικά με την υποβάθμιση του ρόλου του ΣΕΠΕ από την κυβέρνηση.


«Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο για την αποκατάσταση και ενίσχυση της αυτονομίας του Σ.ΕΠ.Ε, προσφεύγοντας στους αρμόδιους εγχώριους και διεθνείς θεσμούς, έχοντας στο πλευρό μας και καλώντας σε συμπαράταξη τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα» τονίζει η ΠΟΣΕΠΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

«Με έντονη κατάπληξη και δυσφορία πληροφορήθηκε η ελληνική κοινωνία την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, εν μια νυκτί, με το άρθρο 7 του Π.Δ 84/2019.

Πρόκειται για ξεκάθαρη υποβάθμιση του ρόλου και του έργου του συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας στη χώρα, αφού απειλείται η οργανωτική και επιχειρησιακή αυτονομία και αυτοτέλειά του. Εκλαμβάνεται σαφώς ως στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας και του βασικού πυλώνα προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και μάλιστα σε χρόνο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη με απτά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία εν γένει.

Είναι εμφανές ότι σε επίπεδο πολιτικής ιεράρχησης η καταπολέμηση της παραβατικότητας και της προστασίας της εργασίας δεν αξιολογείται ως αρκετά σημαντική, που διασφαλίζεται μόνο με την ύπαρξη αυτόνομης δομής.

Η μετατροπή της Ειδικής Γραμματείας του Σ.ΕΠ.Ε σε μια Γενική Διεύθυνση, ή άλλου γραφειοκρατικού τύπου δομή, όπως προοιωνίζεται το Π.Δ. 84/2019, όχι μόνο δε συνιστά αναβάθμισή του, αλλά αντιθέτως το τοποθετεί σε μια υπερδιευρυμένη Γενική Γραμματεία, με πολυσυλλεκτικά και ετερόκλητα τομεακά αντικείμενα, εντελώς άσχετα με την αποστολή του και μάλιστα εποπτευόμενα από το ίδιο πρόσωπο.
Η λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ως ελεγκτικού μηχανισμού, παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που απαιτούν ευελιξία, άμεση δράση και αντίδραση. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η Επιθεώρηση Εργασίας να είναι αυτόνομος και ενιαίος διοικητικός τομέας, με ισχυρή κεντρική υπηρεσία και κατά τόπον περιφερειακές οργανικές μονάδες.

Μια γραφειοκρατικού τύπου δομή, χωρίς επιτελική διάσταση, αποφασιστική αρμοδιότητα επιχειρησιακή ευελιξία και λειτουργία σε κάθε τόπο, όπως υποκρύπτει η σχετική διάταξη του εν λόγω Π.Δ καθηλώνει τη δράση του Σ.ΕΠ.Ε και ακυρώνει το έργο του. Αυτή η πρωτοβουλία, που βαφτίζεται ως «νεωτερισμός» της δημόσιας διοίκησης, βάλλει κατά της προστασίας της εργασίας και ενισχύει τα φαινόμενα του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η επιχειρηματολογία περί δήθεν αποκομματικοποίησης είναι σαθρή και υποκριτική, αφού με τη συντελεσθείσα οργανωτική αλλαγή, απλώς μετατοπίστηκε ο πολιτικός προϊστάμενος, από το επίπεδο του Ειδικού Γραμματέα, σε αυτό του Γενικού Γραμματέα, η θέση του οποίου βρίσκεται σε απόλυτα κάθετη ιεραρχική σχέση και εξάρτηση με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Διεκδικούμε ένα μοντέλο Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο εγγυάται την επιχειρησιακή αυτονομία, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλειά του, χωρίς την κατάργηση καμιάς από τις υφιστάμενες οργανικές μονάδες του Σ.ΕΠ.Ε, αλλά αντιθέτως την περαιτέρω ενίσχυσή τους, που διασφαλίζει την αυτόνομη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Ενδεικτική της υποβιβαστικής διάθεσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, έναντι του λειτουργήματος του Επιθεωρητή Εργασίας, αποτελεί η υπονοούμενη, αλλά σαφή, απαξιωτική αναφορά, του Υπουργού, στο από 19.07.2019 Δελτίο Τύπου, όταν ισχυρίζεται ότι οι Επιθεωρητές «Θα λειτουργούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετούν μόνο το συμφέρον του Ελληνικού λαού και κανέναν κομματικό παράγοντα όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

Κάθε παρόμοια άμεση ή έμμεση προσβολή της άσκησης του λειτουργήματος του Επιθεωρητή Εργασίας είναι και επικίνδυνη, αφού εκθέτει τους Επιθεωρητές, συλλήβδην και αδικαιολόγητα, υποδαυλίζοντας επιθετικές συμπεριφορές εναντίον τους. Συγχρόνως, πλήττει τον κόσμο της εργασίας, στο μέτρο που υποβαθμίζει τον βασικό προστατευτικό μηχανισμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ήδη εκδηλώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς εναντίον Επιθεωρητών Εργασίας, στη Χαλκίδα, τα οποία καταδικάζουμε απερίφραστα και καλούμε όλον τον πολιτικό κόσμο να πράξει ομοίως.

Εκφράζουμε την απόλυτη διαμαρτυρία μας για την ξεκάθαρη υποβάθμιση και προσβολή του κύρους και της ανεξαρτησίας της Επιθεώρησης Εργασίας και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο και ηθικό μέσο για την αποκατάσταση και ενίσχυση της αυτονομίας του Σ.ΕΠ.Ε, προσφεύγοντας στους αρμόδιους εγχώριους και διεθνείς θεσμούς, έχοντας στο πλευρό μας και καλώντας σε συμπαράταξη τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου