Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: «Να ολοκληρωθεί άμεσα η Ηλεκτροκίνηση Βόλου-Λάρισας. Αδιαπραγμάτευτη η κατάργηση της παράκαμψης “S” από τη Ν. Ιωνία»

Την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας και της κατάργησης
της παράκαμψης της γραμμής του «S» από τη Ν. Ιωνία, του οποίου τα τεύχη δημοπράτησης έχουν λάβει έγκριση από τη διαχειριστική αρχή από το Σεπτέμβριο του 2019, ζήτησε με ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, μέχρι το 2015, είχε διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλου-Λάρισας, ο οποίος ήταν απόρροια δύο αναγκαίων παραγόντων: 1) αφενός να ενταχθεί η σιδηροδρομική γραμμή του Βόλου στο γενικότερο σχεδιασμό της σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών και των λιμανιών της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και 2) αφετέρου να επαναχαραχθεί η σιδηροδρομική γραμμή, καταργώντας τη γραμμή που διατρέχει τον αστικό ιστό της πόλης, ήτοι τη γραμμή Σταθμός Βόλου- Μελισσάτικα-Ν. Ιωνία-Λατομείο. Τα έργα αυτά,  πέρα από το θεωρητικό σχεδιασμό, για χρόνια παρέμεναν «νεκρά», χωρίς καν να έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες που θα οδηγούσαν στη δημοπράτηση και στη συνέχεια στην υλοποίηση τους.

Από το 2015 και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας και της επαναχάραξης της γραμμής έγινε προτεραιότητα, οδηγώντας ουσιαστικά στην ενοποίηση των παραπάνω έργων και στο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης ως: Σταθμός Βόλου-Α’ ΒΙΠΕ-Λατομείο-Λάρισα, καταργώντας τη σημερινή σύνδεση: Σταθμός Βόλου-Μελισσάτικα-Ν. Ιωνία-Λατομείο. Ουσιαστικά, με την ενοποίηση των δύο έργων εξυπηρετούνταν τόσο η σύνδεση της ΒΙΠΕ και του λιμανιού με τη Λάρισα και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και η στόχευση για κατάργηση της παράκαμψης του «S» της Ν. Ιωνίας και τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής εντός του αστικού ιστού, κάνοντας το έργο ιδιαίτερα σύγχρονο και αναπτυξιακό.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, το έργο για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας και της κατάργησης της παράκαμψης του «S» από τη Ν. Ιωνία, δεν έχει προχωρήσει, ενώ ανέφερε ότι διαφαίνονται υπόνοιες ότι εντός της ΕΡΓΟΣΕ που είναι η αρμόδια αρχή υλοποίησης του έργου, υπάρχουν σκέψεις υπαναχώρησης από τον ανωτέρω σχεδιασμό και διατήρησης της γραμμής μέσω της παράκαμψης του «S» στη Ν. Ιωνία.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η νέα γραμμή Σταθμός Βόλου-Γέφυρα Ξηριά-Α’ ΒΙΠΕ-Λατομείο, όπως έχει σχεδιαστεί είναι εντός της ήδη απαλλοτριωμένης ζώνης της παλαιάς μετρικής γραμμής Βόλου (Παλαιοφάρσαλα)-Καλαμπάκας και επομένως για την υλοποίησή της δεν θα χρειαστούν νέες απαλλοτριώσεις και νέες μελέτες που αυξάνουν το κόστος. Ακόμη, η νέα γραμμή εξυπηρετεί και την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, καθώς με τον τρόπο αυτό, λιμάνι Βόλου και ΒΙΠΕ συνδέονται άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση για τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, η κατάργηση του «S» των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της Ν. Ιωνίας είναι απόλυτα αναγκαία τόσο για τους κατοίκους της Ν. Ιωνίας, όσο και για όλους τους πολίτες  του Βόλου. Κάτι τέτοιο, θα συμβάλει τόσο στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην εύρυθμη, ομαλή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πολύ δε περισσότερο, θα συμβάλει στην έμπρακτη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της Ν. Ιωνίας και των περιορισμό των δυστυχημάτων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Άμεση δημοπράτηση του έργου για την Ηλεκτροκίνηση Βόλου-Λάρισας με κατάργηση της παράκαμψης “S” από τη Ν. Ιωνία

Το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας, δηλαδή, της σιδηροδρομικής σύνδεσης της πόλης του Βόλου με τη Λάρισα και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και της αποτελεσματικής σύνδεσης της βιομηχανικής ζώνης του Βόλου (Α’ ΒΙΠΕ) με το λιμάνι, χωρίς να διέρχονται τα φορτία μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης και συγκεκριμένα από τη Ν. Ιωνία μέσω της γνωστής παράκαμψης «S», απασχολεί την τοπική κοινωνία έντονα εδώ και αρκετά χρόνια.

Μέχρι το 2015, είχε διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλου-Λάρισας, ο οποίος ήταν απόρροια δύο αναγκαίων παραγόντων: 1) αφενός να ενταχθεί η σιδηροδρομική γραμμή του Βόλου στο γενικότερο σχεδιασμό της σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών και των λιμανιών της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και 2) αφετέρου να επαναχαραχθεί η σιδηροδρομική γραμμή, καταργώντας τη γραμμή που διατρέχει τον αστικό ιστό της πόλης, ήτοι τη γραμμή Σταθμός Βόλου- Μελισσάτικα-Ν. Ιωνία-Λατομείο.

Τα έργα αυτά,  πέρα από το θεωρητικό σχεδιασμό, για χρόνια παρέμεναν «νεκρά», χωρίς καν να έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες που θα οδηγούσαν στη δημοπράτηση και στη συνέχεια στην υλοποίηση τους.

Το 2015 και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας και της επαναχάραξης της γραμμής έγινε προτεραιότητα, οδηγώντας ουσιαστικά στην ενοποίηση των παραπάνω έργων και στο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης ως: Σταθμός Βόλου-Α’ ΒΙΠΕ-Λατομείο-Λάρισα, καταργώντας τη σημερινή σύνδεση: Σταθμός Βόλου-Μελισσάτικα-Ν. Ιωνία-Λατομείο.

Ουσιαστικά, με την ενοποίηση των δύο έργων εξυπηρετούνταν τόσο η σύνδεση της ΒΙΠΕ και του λιμανιού με τη Λάρισα και το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, όσο και η στόχευση για κατάργηση της παράκαμψης του «S» της Ν. Ιωνίας και τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής εντός του αστικού ιστού, κάνοντας το έργο ιδιαίτερα σύγχρονο και αναπτυξιακό.
Με βάση τον ανωτέρω σχεδιασμό, κυρώθηκε το 2016 με σχετικό ΠΔ το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης του Βόλου, το οποίο ρητά προβλέπει ότι καταργείται η παράκαμψη του «S» και η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα από τη Ν. Ιωνία και ότι ακολουθείται η γραμμή: Σταθμός Βόλου-Γέφυρα Ξηριά-Α’ ΒΙΠΕ-Λατομείο.
Έτσι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης που αφορούσαν το νέο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης Βόλου-Λάρισας και στις αρχές του 2018 υποβλήθηκαν στην αρμόδια διαχειριστική αρχή, ώστε να λάβουν την απαραίτητη έγκριση για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.
Τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν τελικά από τη διαχειριστική αρχή, μετά το πέρας δυσανάλογου χρονικού διαστήματος, το Σεπτέμβριο του 2019. Ωστόσο, από τότε η δημοπράτηση του έργου για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας και της κατάργησης της παράκαμψης του «S» από τη Ν. Ιωνία, δεν έχει προχωρήσει.
Σα να μην έφτανε η αχρείαστη αυτή κωλυσιεργία, το φως της δημοσιότητας είδαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εντός της ΕΡΓΟΣΕ που είναι η αρμόδια αρχή υλοποίησης του έργου, υπάρχουν σκέψεις υπαναχώρησης από τον ανωτέρω σχεδιασμό και διατήρησης της γραμμής μέσω της παράκαμψης του «S» στη Ν. Ιωνία.
Κάτι τέτοιο, αρχικά συνιστά ενέργεια παράνομη που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πόλης του Βόλου. Επιπρόσθετα, ο ισχυρισμός της αύξησης του κόστους του έργου λόγω νέων απαλλοτριώσεων δεν εξυπηρετεί το σκοπό της μείωσης του κόστους του έργου, καθώς η νέα γραμμή Σταθμός Βόλου-Γέφυρα Ξηριά-Α’ ΒΙΠΕ-Λατομείο, όπως έχει σχεδιαστεί είναι εντός της ήδη απαλλοτριωμένης ζώνης της παλαιάς μετρικής γραμμής Βόλου (Παλαιοφάρσαλα)-Καλαμπάκας. Επομένως, για την υλοποίησή της δεν θα χρειαστούν νέες απαλλοτριώσεις και νέες μελέτες.

Είναι αλήθεια πως το 2003, κατά την επεξεργασία των σχεδίων για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής και της σύνδεσης της ΒΙΠΕ με λιμάνι και Λατομείο, είχε σχεδιαστεί μία γραμμή που απαιτούσε νέες απαλλοτριώσεις και αρκετά τεχνικά έργα λόγω ανάγλυφου του εδάφους, που θα επέφεραν νέα έξοδα και μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε και πλέον η επαναχάραξη «ακουμπά» στην ήδη απαλλοτριωμένη ζώνη της γραμμής Βόλου-Καλαμπάκας, κάνοντας γρηγορότερη την υλοποίηση του έργου και μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος.

Η επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας και της επιλογής της γραμμής Σταθμός Βόλου-Α’ ΒΙΠΕ-Λατομείο, καταργώντας την παράκαμψη του «S» από τον αστικό ιστό της Ν. Ιωνίας, εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο ώριμα προς υλοποίηση έργα: 1) την ένταξη της σιδηροδρομικής γραμμής του Βόλου στο γενικότερο σχεδιασμό της σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών και των λιμανιών της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και την αποτελεσματική σύνδεση Α’ ΒΙΠΕ και λιμανιού και 2) την κατάργηση της γραμμής του «S» μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης.

Άλλωστε, η νέα γραμμή εξυπηρετεί και την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, κατ’ επιταγή και του σχεδιασμού που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς με τον τρόπο αυτό, λιμάνι Βόλου και ΒΙΠΕ συνδέονται άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, προωθώντας ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της σύνδεση με το επιβατικό αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου και τη Βιομηχανική Περιοχή Αλμυρού.

Σε κάθε περίπτωση,  η κατάργηση του «S» των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της Ν. Ιωνίας είναι απόλυτη αναγκαιότητα τόσο για τους κατοίκους της Ν. Ιωνίας, όσο και για όλους τους πολίτες. Κάτι τέτοιο, θα συμβάλει τόσο στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και στην εύρυθμη, ομαλή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά πολύ δε περισσότερο, θα συμβάλει στην έμπρακτη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της Ν. Ιωνίας και των περιορισμό των δυστυχημάτων στην περιοχή που λαμβάνουν χώρα εξαιτίας των πολλών διαβάσεων που υπάρχουν εξυπηρετώντας γραμμή.

Επειδή, το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας απασχολεί την τοπική κοινωνία έντονα εδώ και αρκετά χρόνια.

Επειδή, ο σχεδιασμός της νέας σιδηροδρομικής γραμμής αφορά, αφενός την ένταξη της σιδηροδρομικής γραμμής του Βόλου στο γενικότερο σχεδιασμό της σύνδεσης των βιομηχανικών περιοχών και των λιμανιών της χώρας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και αφετέρου, την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμή που διατρέχει τον αστικό ιστό της πόλης, ήτοι η γραμμή Σταθμός Βόλου- Μελισσάτικα-Ν. Ιωνία.

Επειδή, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το έργο της ηλεκτροκίνησης Βόλου-Λάρισας και της επαναχάραξης της γραμμής ενοποιήθηκε οδηγώντας στο σχεδιασμό της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Α’ ΒΙΠΕ με το Λατομείο, καταργώντας την παράκαμψη που περνάει μέσα από το Ν. Ιωνία.

Επειδή, το 2016 κυρώθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης του Βόλου, με βάση τον ανωτέρω σχεδιασμό.

Επειδή, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου εγκρίθηκαν τελικά το Σεπτέμβριο του 2019.

Επειδή, από τότε η δημοπράτηση του έργου για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας και της κατάργησης της παράκαμψης του «S» από τη Ν. Ιωνία, δεν έχει προχωρήσει.

Επειδή, το φως της δημοσιότητας είδαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εντός της ΕΡΓΟΣΕ που είναι η αρμόδια αρχή υλοποίησης του έργου, υπάρχουν σκέψεις υπαναχώρησης από τον ανωτέρω σχεδιασμό.

Επειδή, ο σχεδιασμός της νέας γραμμής δεν απαιτεί περαιτέρω απαλλοτριώσεις και μελέτες που να αυξάνουν το κόστος του έργου.

Επειδή, η νέα γραμμή εξυπηρετεί την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών.

Επειδή, η νέα γραμμή συμβάλει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην εύρυθμη, ομαλή ανάπτυξη της περιοχής, στην έμπρακτη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της Ν. Ιωνίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πώς προτίθεται να παρέμβει, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου για την επαναχάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας και της κατάργησης της παράκαμψης του «S» από τη Ν. Ιωνία,  που θα συμβάλει στην ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών, στην αποτελεσματική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με την Α’ ΒΙΠΕ, τόσο μεταξύ τους όσο και με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και στην αποφυγή του κατακερματισμού του αστικού ιστού της Ν. Ιωνίας που εμποδίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή και καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση των κατοίκων;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου