Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Γιάννης Γρίβας : Σκέψεις για την κρίση του κορονοϊού και την επόμενη μέρα

Είναι γεγονός πως ο καπιταλισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρείς μεγάλες κρίσεις. Η κρίση στην υγεία προερχόμενη από την πανδημία του κοροναϊού πυροδότησε και όξυνε την υφέρπουσα διαχρονική
οικονομική κρίση με φόντο την κλιματική κρίση. 
Δοθέντος αυτών και ιδιαίτερα με αφορμή την πανδημία, από την μια , οι μαυραγορίτες εργοδότες απολύουν εργαζομένους  (41000)χωρίς αποζημίωση αυθαιρετώντας , ενώ από την άλλη, η κυβέρνηση παρατύπως και παρανόμως παρεμβαίνει στο εργατικό δίκαιο σε βάρος της μισθωτής εργασίας , σε συνάφεια   δε  με το φόβο που σπέρνουν τα μιντιακά εργαλεία της εξουσίας(παλλακίδες συστήματος),μας  ανησυχούν και μας εξοργίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι..
 Θα τα αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα όλα αυτά, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ ή θα αντισταθούμε, ενώ το δευτεροβάθμιο  όργανό μας(ΠΟΣ) πιστό στη γραμμή  της  ΓΣΕΕ , αποδέχεται όλες τις αντεργατικές  θέσεις  της κυβέρνησης που νομοθέτησε στο εργατικό δίκαιο, καταργώντας δικαιώματα και ελευθερίες, και θα νομοθετήσει  και στο  μέλλον γιατί είναι στη φύση και στο ιδεολογικό πεδίο  της Ν.Δ που έχει στη φαρέτρα της. 
Μούγκα στη στρούγκα όμως η ΠΟΣ ,στο πλαίσιο το καθοριζόμενο από την ΓΣΕΕ. Μάλιστα δηλώσεις του υπουργού οικονομικών πως  υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο δημόσιο, ενώ άλλος υπουργός ανέφερε ότι  όταν ξεπερασθεί ένα όριο(δε λέει πιο όριο) αυτό είναι δεδομένο , γιατί είναι γεγονός πως καθημερινά υφιστάμεθα  πλύση εγκεφάλου από τα ΜΜΕ(που είναι τα γιουσουφάκια της ολιγαρχίας)  ώστε να μας χαλιναγωγήσουν στο επερχόμενο πλαίσιο αλλαγών  για να τα αποδεχθούμε.
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε αντεργατική παρέμβαση της  κυβέρνησης  στις εργασιακές σχέσεις, σε αντίθεση , θεωρούμε πως  τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση  είναι εν μέρει θετικά και το αναγνωρίζουμε, όσο αφορά την πανδημία.   
Όμως θα έπρεπε να πείσει το κοινωνικό σύνολο ότι αυτά είναι απαιτητά και αναγκαία, εναπόκειται δε στην συλλογική ευθύνη και την ατομική υποχρέωση του καθενός, ώστε να τα λάβουμε οικειοθελώς και όχι αυταρχικά, αποδεικνύοντας την λογική και ιδεοληπτική αντίληψη της περί του κοινωνικού συνόλου και δη του κόσμου εργασίας, επιβάλλοντας κατάσταση πολιορκίας. 
 Την ώρα αυτή η πολιτική τάξη της εξουσίας δηλ. η κυβέρνηση, αποζημιώνει τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με 30εκ., ενώ χαρίζει την δόση των καναλιών για τις συχνότητες ήτοι 25εκ., στη φάση της χρονικής στιγμής της αντιμετώπισης της αβεβαιότητας. 
Λέω λοιπόν πως ο κόσμος είχε συχνά επιδημίες στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που συνεπάγονταν χρηματοπιστωτικές κρίσεις, άλλοτε μικρές, άλλοτε μεγάλες, εξαιτίας των υπερεθνικών οργανισμών (ελίτ) που τις επέβαλλαν, προκειμένου για την μεγιστοποίηση των  κερδών τους. Αναδεικνύοντας τις αντιφάσεις,  τα αδιέξοδα,  την παρακμή και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές, αποδεικνύοντας πως ο κοροναϊός είναι ο πυροκροτητής του συστήματος, της καπιταλιστικής κρίσης υπερπαραγωγής, της παγκόσμιας κρίσης υπερσυσσώρευσης. Ο  καταστροφικός καπιταλισμός βρίσκεται μπροστά μας και γίνεται πλέον ολοφάνερος, αφού ήδη οι μικροεπιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και επόμενα κλείνουν σε όφελος σαφώς των πολυκλαδικών-πολυεθνικών με μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά άσχετα αν χάσουν πρόσκαιρα, όπως σήμερα.
 Άλλωστε για αυτό  η μπουρζουαζία υιοθέτησε και επέβαλλε μέσω των κυβερνήσεων  την ελευθερία διακίνησης των κεφαλαίων, αυτός ήταν ο στόχος με δεδομένο την ιδιωτικοποίηση της οικονομίας (ιδιωτικοποίηση των πάντων, ήτοι παιδεία-υγεία-ασφάλιση-μεταφορές-ενέργεια κ.ά.). 
Λόγω τώρα αυτής της πανδημίας , που δεν μας βρήκε έτοιμους, εξαιτίας της επικρατούσης αντίληψης της ιδιωτικοποίησης της υγείας, η  όποια παραγωγική διαδικασία έχει σταματήσει παγκόσμια.  
Ειδικά όμως στη χώρα μας που το οικονομικό μοντέλο της βασίζεται στο τουρισμό, στην ναυτιλία ,και στις υπηρεσίες,  η επόμενη μέρα θα είναι η κόλαση του Δάντη για το λαό, σε ένα οργουελικό περιβάλλον.
 Εάν προσθέσουμε τις απώλειες που θα έχει η χώρα άμεσα και έμμεσα συν την απώλεια από την εστίαση θα είναι της τάξης συνολικά μείωσης του ΑΕΠ  κατά 25%-30%, με δεδομένο την ύφεση(8%-12%)  που θα προκληθεί  παγκόσμια και είναι πλέον ορατή .
Γιατί είμαι σχεδόν σίγουρος ,από τις μελέτες που έχω κάνει με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτω, πως  θα επέλθει ένα σόκ προσφοράς, την επόμενη μέρα, δηλ. θα υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις προϊόντων , θα εκλείψουν τα εισαγόμενα προϊόντα  και οι πρώτες ύλες για την εγχώρια παραγωγή. Παράλληλα  οι κεντρικές τράπεζες θα εκδώσουν περισσότερα  νέα χρήματα στηρίζοντας την ζήτηση( σόκ ζήτησης). Συνεπώς με το σόκ της ζήτησης σε αντιδιαστολή με το σόκ της προσφοράς , άρα θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων , επομένως πληθωρισμός σε συνάρτηση δε με την ύφεση , στασιμοπληθωρισμός. 
Με τον στασιμοπληθωρισμό θα καταρρεύσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων-συνταξιούχων δηλ. του λαού, οπότε έπεται αύξηση των κοινωνικών αναταραχών και εξεγέρσεων. 
Όμως με αυτή την επερχόμενη κατάσταση τα χρέη των κρατών  θα αυξηθούν στο ζενίθ, όπως και τα κόκκινα δάνεια, ενώ τα ΑΕΠ θα μειωθούν, άρα τα δημόσια  χρέη θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο, οπότε δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
 Φοβούμενοι αυτό, οι κυβερνήσεις του νότου στην ΕΕ , ζήτησαν  σωστά την έκδοση του ευρωομολόγου και μάλιστα η ΓΑΛΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ έθεσαν βέτο, εκτός της χώρας μας,  και έδωσαν χρονοδιάγραμμα στους βοριοευρωπαίους,  δηλαδή  ΓΕΡΜΑΝΙΑ –ΦΙΛΑΝΔΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ κ.ά., που διαφώνησαν πλήρως αντιπαραβάλλοντας το ΕΜΣ(ΔΝΤ Ευρώπης δηλαδή γερμανικό ήτοι ΜΝΗΜΟΝΙΑ), άρα λιτότητα. 
Μας προτρέπουν δηλαδή   σε  αύξηση φόρων-μείωση μισθών, συντάξεων-αύξηση ανεργίας-μείωση ζήτησης- μείωση επενδύσεων, χρεοκοπίες, αύξηση κόκκινων δανείων και γενικώς νέα μείωση δαπανών, άρα  σε ένα σπιράλ αργού θανάτου. Έτσι νομίζω πως δεν είναι λύση το ευρωομόλογο, αλλά είναι μια κάποια λύση δηλ. μια χαραμάδα που μπορεί να μας βγάλει στο ξέφωτο, όχι στο φως. 
Θωρώ πως λύση είναι η διαγραφή του χρέους ή του μεγαλύτερου μέρους του ,ίδρυση μιας τράπεζας που θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια, αποζημιώσεις οφειλών από την Γερμανία, ώστε να κινητοποιηθεί  η παραγωγική διαδικασία της πραγματικής οικονομίας, για να έχουμε μεγέθυνση του ΑΕΠ που είναι και το στοίχημα της επόμενης μέρας, με αύξηση των μισθών-συντάξεων, γενναία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και σταμάτημα άμεσα όλων των ιδιωτικοποιήσεων. 

Εύχομαι από αυτή την δοκιμασία να βγούμε όλοι υγιείς ,γιατί χρειαζόμαστε όλοι μας  ,ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί στους επερχόμενους αδυσώπητους αγώνες!...
                                        ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ !...
                                                                         ΓΡΙΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου