Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Γ. Βρούτσης: Δεν θίγονται το 8ωρο και οι υπερωρίες με μία μόνο ώρα απλήρωτης εργασίας

Tα μέτρα είναι έκτακτα και δεν διαλύεται ο πυρήνας του Εργατικού Δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο πλαίσιο της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπής των δύο ΠΝΠ με τα μέτρα
στήριξης εργαζομένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εκδόθηκαν τον Αύγουστο. Ωστόσο, επί της ουσίας και όπως ο ίδιος εξήγησε αντί ειδικής άδειας ο εργαζόμενος θα εργάζεται «μόνο μία ώρα την ημέρα» για να αναπληρώσει τις μέρες καραντίνας.

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε πως «υπάρχουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες» και χαρακτήρισε μίζερη και ανεύθυνη την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να νομοθετήσει την υποχρέωση του εργαζόμενου να παρέχει εργασία χωρίς αμοιβή».

«Μιλάμε για την πλήρη κατεδάφιση της έννοιας της μισθωτής εργασιακής σχέσης. Μία ασύλληπτη οπισθοδρόμηση» είπε η πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στην εν λόγω Επιτροπή και απαίτησε «να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση για την απλήρωτη εργασία».

Συγκεκριμένα η ρύθμιση αφορά την αναπλήρωση εργασίας σε περίπτωση απουσίας εργαζόμενου που το παιδί του αρρωστήσει από τον covid-19 ή ο ίδιος τεθεί σε καραντίνα.

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε πως με τη διάταξη αυτή «δίνουμε την δυνατότητα στους γονείς να είναι κοντά στο παιδί τους όσο καιρό ασθενεί από τον covid 19 ή σε περίπτωση 7 ή 14 ημερών καραντίνας του εργαζομένου. Οι ημέρες και οι ώρες αυτές απουσίας του εργαζομένου θα πληρώνονται όλες κανονικά». Όταν ο εργαζόμενος όμως επιστρέψεις την εργασία του, εξήγησε ο υπουργός, «οι μισές ημέρες και ώρες απουσίας του εργαζομένου χαρίζονται, δηλαδή δεν χρειάζεται να τις εργασθούν, ενώ οι άλλε μισές θα τις αναπληρώσει εργαζόμενος όμως με μια μόνο ώρα εργασίας παραπάνω του ωραρίου ημερησίως». Αυτό είναι, είπε ο Γιάννης Βρούτσης, που η αντιπολίτευση το χαρακτηρίζει και «το παρουσιάζει ως το μεγάλο έγκλημα, ότι δήθεν καταργούμε το 8ωρο ή ότι διαλύουμε τον πυρήνα του εργατικού δικαίου.

www.tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου