Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Η κυβέρνηση προωθεί την καθιέρωση 10ωρης (και απλήρωτης) εργασίας και χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε το νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την απορρύθμιση του συστήματος υπερωριών και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία. Στοχοποιεί
συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενώ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σφοδρή επίθεση κατά του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών πλάνων από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Βρούτσης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας, που έρχεται να πλήξει σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματα στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας.

Ανάμεσα σε όσα προωθεί η κυβέρνηση, προβλέπεται και αντικατάσταση του 8ωρου με το 10ωρο, καθώς όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο «επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας». Προβλέπεται ακόμα η «αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών», αλλά και «προσθήκη επιχειρήσεων και εργασιών στη λίστα που ήδη επιτρέπει την εργασία την Κυριακή». Όλα αυτά μετά από «συνεννόηση» του εργαζόμενου με τον εργοδότη.

Το νομοσχέδιο πλήττει ευθέως και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Προβλέπεται ότι «η ΓΣ των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να παρέχει πραγματική πρακτική δυνατότητα συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας», αλλά και ότι «το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εξακολουθεί να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40%».

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο μπαίνουν «παραθυράκια» προκειμένου να κηρύσσεται παράνομη η απεργία στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη». Το νομοσχέδιο δίνει στην ουσία το τελειωτικό χτύπημα στη λειτουργία του ΣΕΠΕ, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του στον ΟΜΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου