Στην υποβολή ενστάσεων στον ΕΦΚΑ και προσφυγών στη δικαιοσύνη για τα λειψά ή μηδενικά αναδρομικά καταφεύγουν χιλιάδες συνταξιούχοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν όσα δικαιούνται με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ακυρώσουν στην πράξη το νομοθετικό «πραξικόπημα» της κυβέρνησης, που «απαγορεύει» τις προσφυγές σε όσους λάβουν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά.
Η χορήγηση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 γίνεται με σημαντικά τεχνικά προβλήματα και παραλείψεις, ενώ το βασικό είναι, ότι παρακρατήθηκαν παράνομα από την κυβέρνηση τα αναδρομικά, σε 1,5 εκατομμύριο, που αναλογούν στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.
Ακόμη σε ορισμένους από τους δικαιούχους των αναδρομικών της κύριας σύνταξης, δεν καταβλήθηκε το σύνολο των ποσών, αλλά λιγότερα ή και τα μισά σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αφορμή για την υποβολή των προσφυγών και των ενστάσεων αποτέλεσε το νομικό πραξικόπημα στο οποίο κατέφυγε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να απαγορεύσει την άσκηση προσφυγών για τα αναδρομικά των συντάξεων, σύμφωνα με οποίο δεν επιτρέπει την υποβολή προσφυγών για τη διεκδίκηση των αναδρομικών των συντάξεων για τις επικουρικές και τα δώρα, συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα οποία αρνείται να τα καταβάλει παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υποχρεώνει έτσι τους συνταξιούχους να δεχθούν τα αναδρομικά των περικοπών που έγιναν το έτος 2012, μόνο για το διάστημα από 11.6.2015 έως 13.05.2016 και μόνο εκείνα των κύριων συντάξεων, ενώ επιδιώκει να διαγράψει τις διεκδικήσεις για τις προσφυγές και τα δώρα.
Με την προσθήκη αυτή ορίζει ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, 8 Οκτωβρίου 2020, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά, τόσο από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού όσο και από τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚ) καλεί τους συνταξιούχους που έκοψε η κυβέρνηση από τα αναδρομικά να υποβάλουν άμεσα «Αίτηση Θεραπείας» στον ΕΦΚΑ.
Η μη υποβολή τής αίτησης θεωρείται ως αποδοχή της παρανομίας της κυβέρνησης-ΕΦΚΑ που στέρησαν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση.
Η «Αίτηση Θεραπείας»
Με την «Αίτηση Θεραπείας», όπως αποκαλείται η ένσταση, ο συνταξιούχος καλεί τον ΕΦΚΑ να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως έχει υποχρέωση και να του καταβάλει το ποσό από την περικοπή της επικουρικής σύνταξης και των δώρων για το χρονικό διάστημα 11 μηνών, ήτοι από Ιουνίου 2015 μέχρι και Μαΐου 2016, που παράνομα του παρακράτησαν.
Επίσης ζητούν να «εκδώσετε νέο εκκαθαριστικό της σύνταξής μου με όλα τα ποσά που δικαιούμαι για το ανωτέρω χρονικό διάστημα των 11 μηνών, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1439/2020 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, προκειμένου να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».
Το κείμενο της «Αίτησης Θεραπείας» aithsh_therapeias.pdf αναφέρει συγκεκριμένα, τα ακόλουθα:
«Στις …/10/2020 καταθέσατε στον τραπεζικό μου λογαριασμό με αριθμό ……………………………… το ποσό των ……….. ευρώ, σε υλοποίηση της υπ’ αριθ. 1439/2020 απόφασης ΟλΣτΕ, που σας διέταξε να μου καταβάλετε τα αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016), από τις περικοπές τόσο στην κύρια και επικουρική μου σύνταξη, καθώς και των Δώρων για το ίδιο ανωτέρω διάστημα.
Όμως εσείς, επικαλούμενοι τις αντισυνταγματικές διατάξεις των ν. 4714/2020 (άρθρο 114) και 4734/2020 (άρθρα 33 και 34), που ψήφισε η κυβέρνηση μετά την έκδοση της υπ’αριθ. 1439/2020 απόφασης του ΣτΕ, μου επιστρέψατε για το 11μηνο μόνο τις περικοπές επί της κύριας, παρακρατώντας παράνομα το ποσό της περικοπής επί της επικουρικής μου σύνταξης καθώς και το ποσό από την κατάργηση των Δώρων για το ίδιο διάστημα.
Η πράξη σας αυτή δεν συνάδει σε δημόσιο οργανισμό που πρέπει να τηρεί τη νομιμότητα, να συμμορφώνεται με αμετάκλητες αποφάσεις Ανωτά-των Δικαστηρίων και να σέβεται τους πολίτες.
Επιπρόσθετα, η παράνομη αυτή συμπεριφορά σας είναι αντίθετη στις υπ’αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις ΟλΣτΕ, στη συνταγματική αρχή τής διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 Σ.), στη συνταγματική αρχή για δίκαιη δίκη (άρθρο 20 & 1 Σ. και 6 της ΕΣΔΑ), στο άρθρο 1 του ΠΠΠ της ΕΣΔΑ και του άρθρου 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Η παράνομη και καταχρηστική σας συμπεριφορά είναι επίσης αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25 Σ.), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 & 5 Σ.) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 & 1 Σ.).
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΣΑΣ ΚΑΛΩ
Να εφαρμόσετε στην περίπτωσή μου πλήρως την απόφαση 1439/2020 της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπως έχετε υποχρέωση.
Να μου καταβάλλετε το ποσό από την περικοπή τής επικουρικής μου σύνταξης και των Δώρων για το χρονικό διάστημα 11 μηνών, ήτοι από Ιουνίου 2015 μέχρι και Μαΐου 2016, που παράνομα μού παρακρατήσατε.
Να εκδώσετε νέο εκκαθαριστικό της σύνταξής μου με όλα τα ποσά που δικαιούμαι για το ανωτέρω χρονικό διάστημα των 11 μηνών, σύμφωνα με την υπ’αριθ. 1439/2020 απόφαση ΟλΣτΕ, προκειμένου να ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου.
Ο Ενιστάμενος»
Και άλλες προσφυγές
Επίσης, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και 3 ακόμα Σωματεία συνταξιούχων (ΗΣΑΠ, κ.λπ.), στις 21 Οκτωβρίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση με την οποία ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους. Η αίτηση των σωματείων των συνταξιούχων θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Αναλυτικότερα, τα Σωματεία ζητούν την ακύρωση της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το ό,τι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.
Επίσης, τα Σωματεία υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.
Πηγή:sofokleousin
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου