Κατά τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι ο σιδηρόδρομος έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Θέματα προσωπικού και υποστελέχωσης, ελλιπούς συντήρησης του δικτύου και ζητημάτων ασφαλείας για εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, εγκατάλειψης πολλών σταθμών και αποκλεισμού αρκετών περιοχών της χώρας από δρομολόγια είναι τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το τρένο.
Πιο συγκεκριμένα, από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε ότι, ενώ διανύουμε το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων:
Το τρένο ξεμένει από κλειδούχους, σταθμάρχες, «επισκέπτες» (τεχνικούς επιθεωρητές αμαξοστοιχιών). Στο οργανόγραμμα του ΟΣΕ προβλέπονται 2.200 θέσεις, ενώ το προσωπικό του Οργανισμού δεν ξεπερνά τα 800 άτομα.
Τα τρένα κυκλοφορούν χωρίς τεχνικό έλεγχο πριν την εκτέλεση των δρομολογίων τους, κάτι που θέτει σε αμφιβολία την ομαλή τους λειτουργία και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους επιβαίνοντες. Ο ΟΣΕ επιχειρεί να καλύψει το κενό με την επαναφορά συνταξιούχων «επισκεπτών», ενώ η δραστηριοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ίδιο σκοπό δημιουργεί ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων από τον ίδιο τον ελεγχόμενο.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει ασυντήρητο και οι επενδύσεις σε αναγκαία συστήματα (τηλεματική, τηλεδιοίκηση, κ.ά.) έχουν παγώσει. Οι παραβιάσεις των όρων ασφάλειας στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελούν καθημερινότητα, όπως και οι εκτροχιασμοί αμαξοστοιχιών.
Πολλές περιοχές της χώρας μένουν χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν εκτελεί δρομολόγια για τα οποία επιδοτείται, σταθμοί κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον, το τρένο απαξιώνεται.
Ο Νίκος Παππάς σημείωσε την ανάγκη υπεράσπισης του σιδηροδρόμου, ως περιουσία του ελληνικού λαού και μέσου ανάπτυξης για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Έκρινε απαραίτητη τη στήριξη του τρένου, ενός μέσου μεταφοράς φιλικού προς το περιβάλλον και οικονομικού για τους πολίτες, τόσο με οικονομικούς πόρους όσο και με προσωπικό. Μίλησε, ακόμα, για την υποχρέωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις επενδύσεις που παρέλαβε, να ρίξει το βάρος στη συντήρηση των γραμμών, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας για εργαζόμενους και επιβάτες, την ανάπτυξη του μέσου και τη στελέχωση των κρίσιμων δομών. Απαραίτητη έκρινε και την ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από τη μεριά της, μίλησε για την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ., την ανάγκη να μπει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις και στη λειτουργία των αγορών χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία, όπως προκύπτει από την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών. Επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του ΟΣΕ με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και την απαραίτητη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου