Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ Δημοσίου – Hellenic Train. Τροποποίηση της σύμβασης του 2022

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Κύρωση της Πρώτης Τροποποίησης της από 14 Απριλίου 2022 Σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία
«ΤΡΑΙΝΟΣΕ Μεταφορές – Μεταφορικές Υπηρεσίες Επιβατών και Φορτίου Ανώνυμη Σιδηροδρομική Εταιρεία» (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.), ήδη μετονομασθείσας σε «HELLENIC TRAIN – ΑΝΩΝΥΜΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (HELLENIC TRAIN A.E.) για την ανάθεση Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών»

Επιμέλεια: Μ. Δημητρίου - metaforespress.gr 

Με την αξιολογούμενη ρύθμιση, όπως αναφέρεται, επιδιώκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή της από 14 Απριλίου 2022 Σύμβασης Ανάθεσης Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας (ΥΔΥ), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4953/2022 (Α΄ 135), ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την οικονομική της λειτουργία, προκειμένου αυτή να καταστεί περισσότερο λειτουργική και βιώσιμη οικονομικά, και να διαμορφωθεί ένα πολυετές πλαίσιο προγραμματισμού με συγκεκριμένα ορόσημα και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τα συμβαλλόμενα μέρη, λαμβανομένου πάντοτε υπόψη ότι οι υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών είναι αναγκαίες από άποψη γενικού οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος.

Η από 14 Απριλίου 2022 Σύμβαση ΥΔΥ, που τροποποιείται με την υπό κύρωση τροποποιητική σύμβαση, έχει τεθεί σε ισχύ από το έτος 2022.

Δεδομένης, αφενός της μέχρι σήμερα εμπειρίας από τη θέση σε λειτουργία της Σύμβασης και αφετέρου των αλλαγών που κατά το διάστημα αυτό έχουν επέλθει, τόσο στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, όσο και στην οικονομική λειτουργία της εν λόγω σύμβασης, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις κρίνονται αναγκαίες προκειμένου, να βελτιωθεί ο τρόπος παρακολούθησης της σύμβασης και εκτέλεσης των υποχρεώσεων του Παρόχου, να εξορθολογιστούν οι διαδικασίες διοίκησης και εκκαθάρισης της σύμβασης, καθώς και να εκσυγχρονιστούν οι προβλέψεις της σύμβασης, ώστε να συμβαδίζουν τόσο με το ενωσιακό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο, ως έχει μεταβληθεί από το έτος έναρξης ισχύος της σύμβασης, όσο και με τις ανάγκες της συνεχώς μεταβαλλόμενης πραγματικότητας στον τομέα των μεταφορών.

Τα κύρια σημεία της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 

Κύρωση τροποποιημένης σύμβασης ΥΔΥ

Το σχέδιο νόμου κυρώνει την πρώτη τροποποίηση της σύμβασης Υποχρεώσεων Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Hellenic Train, η οποία είχε αρχικά κυρωθεί το 2022.

Ρήτρες για την κατάσταση της υποδομής

Προβλέπεται ρητή αναφορά στο χρονοδιάγραμμα έργων αποκατάστασης και αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου. Σε περίπτωση καθυστερήσεων ή μη υλοποίησης από πλευράς Δημοσίου, ο πάροχος δύναται να διεκδικήσει αποζημιώσεις για θετική και αποθετική ζημία.

Επανακαθορισμός υποχρεώσεων του παρόχου

Τροποποιούνται οι όροι που αφορούν τον καθαρισμό και τη διαχείριση σταβλισμένων συρμών, με πλήρη (100%) αναγνώριση των σχετικών δαπανών, καθώς και οι υποχρεώσεις εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού και χρήσης ψηφιακών εργαλείων.

Τροχαίο υλικό και συντήρηση

Δίνεται η δυνατότητα στον πάροχο να προτείνει την εξαγορά τροχαίου υλικού που σήμερα μισθώνει, ενώ εξειδικεύονται οι όροι χρήσης, διαχείρισης και συντήρησης του τροχαίου υλικού. Θεσπίζεται, παράλληλα, δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση παραβάσεων.

Κομίστρα και κοινωνικές απαλλαγές

Καθορίζεται εύρος αναπροσαρμογής κομίστρων ανά διαδρομή, στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής του Δημοσίου, ενώ επιβεβαιώνεται η υποχρέωση εφαρμογής πλήρων ή μερικών απαλλαγών κομίστρου για δικαιούχους επιβάτες.

Αποζημίωση παρόχου

Προβλέπεται ετήσια αναπροσαρμογή της αποζημίωσης έως 50 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, και αλλαγή του τρόπου καταβολής της σε μηνιαία βάση, βάσει δεδομένων γεωεντοπισμού αμαξοστοιχιών.

Κάλυψη ζημιών και ρήτρες ανωτέρας βίας

Επανακαθορίζεται το πλαίσιο αποζημίωσης για ζημιές λόγω ανωτέρας βίας, απρόβλεπτων περιστάσεων ή αποφάσεων Δημοσίου και Διαχειριστή Υποδομής που επηρεάζουν την εκτέλεση δρομολογίων.

Ποινές και πρόστιμα

Θεσπίζονται ποινές για καθυστερήσεις, ακινητοποιήσεις αμαξοστοιχιών και μη εκτέλεση συμφωνημένων δρομολογίων, με δυνατότητα μείωσης της καταβαλλόμενης αποζημίωσης.

Δημοσιονομικές επιπτώσεις

Εκτιμώμενη ετήσια δαπάνη 4,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κοινωνικών απαλλαγών κομίστρου.

Πρόσθετη ετήσια δαπάνη περίπου 1,67 εκατ. ευρώ λόγω τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της αποζημίωσης.

Πιθανές πρόσθετες δαπάνες από αποζημιώσεις, διαιτησία ή καθυστερήσεις έργων υποδομής.

Δυνητική εξοικονόμηση δαπανών σε περίπτωση επιβολής ποινών και προστίμων στον πάροχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου