Η χθεσινή συνάντηση όπως αναμενόταν δεν κατέληξε κάπου, με την διοίκηση του ΟΤΕ να ζητά μείωση αποδοχών κατά 10%, με ταυτόχρονη καθιέρωση 4ημερης απασχόλησης με αντάλλαγμα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για μία διετία.
Εξίσου αναμενόμενη ήταν και η αντίθεση της ΟΜΕ-ΟΤΕ σε αυτή την πρόταση, που έρχεται να προστεθεί στα 9 αιτήματα της διοίκησης για συνολική περιστολή στο μισθολογικό κόστος του Οργανισμού, με τους συνδικαλιστές να αντιπροτείνουν περικοπές στα κόστη διοίκησης του Οργανισμού, γενικό... νοικοκύρεμα στον ΟΤΕ και σε όλες τις θυγατρικές του και διασφάλιση του προσωπικού που έχει προσληφθεί πριν από το 2005 και ανέρχεται σε περίπου 10.900 εργαζόμενους.
Πάντως, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δήλωσε ότι θα κατέβει στην επόμενη συνάντηση με ολοκληρωμένες προτάσεις και την διοίκηση να επιμένει ότι η περικοπή του κόστους κατά 300 εκατ. ευρώ εντός της τριετίας αποτελεί μονόδρομο για τον Οργανισμό. Σε αυτό που φαίνεται να συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι να συνταχθούν και να υποβληθούν στους συνδικαλιστές τα οικονομικά στοιχεία όλων των θυγατρικών του ΟΤΕ, κατόπιν αιτήματος των δεύτερων, καθώς επιμένουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ΟΤΕ ως όμιλος και μάλιστα αναφέρουν ότι αν προχωρήσει η συγχώνευση με την Cosmote, το μισθολογικό κόστος δεν θα ήταν πλέον 37% επί των εσόδων, αλλά 18%.
Από τα 9 αιτήματα που έχει θέσει η διοίκηση, η άρση της μονιμότητας για τους μέχρι το 2005 προσληφθέντες είναι η "κόκκινη γραμμή" για την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Αλλά και χωρίς για την ώρα να έχει υπάρξει συναίνεση ούτε σε κάποιο από τα άλλα, όπως η κατάργηση σειράς επιδομάτων που έχουν θεσπιστεί σε παλαιότερες εποχές (επίδομα παραμεθόριων περιοχών, θέρμανσης, ειδικών συνθηκών) και διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπονται από τον νόμο, η μείωση ωραρίου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών και εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής απασχόληση), δημιουργία νέου μισθολογίου, βασιζόμενου στη σημαντικότητα της θέσης και στην απόδοση (σ.σ. μέχρι σήμερα η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων είναι ανεξάρτητη από την απόδοση) κλπ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται για κάποια από αυτά τα ζητήματα οι συνδικαλιστές να... ρίξουν νερό στο κρασί τους.
Πεδίο συναίνεσης
Εκεί πάντως, που διαφαίνεται κάποια πρόοδος είναι το ενδεχόμενο μιας νέας εθελουσίας εξόδου στον όμιλο, η οποία θα τον απάλλασσε σε ένα βαθμό από το υπεράριθμο προσωπικό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία το προσωπικό του Οργανισμού θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 2.000 άτομα, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη (μέχρι και 3 χρόνια )
Ως προς την βάση του θέματος και οι δύο πλευρές εμφανίζονται θετικές, εκεί όμως, που οι συζητήσεις έχουν "στραβώσει" είναι στα οικονομικά κίνητρα. Και αυτό καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν μια εθελούσια, στα πρότυπα αυτής του 2005, ενώ η διοίκηση έχει αντιπαραθέσει αποχωρήσεις προσωπικού στη βάση κινήτρων, αντίστοιχων με αυτά που δόθηκαν πρόσφατα στην Cosmote. Επίσης, πρέπει να συνυπολογιστούν και εξωγενείς παράγοντες, όπως οι σχετικές απαγορεύσεις στο Μνημόνιο, αλλά και το ΙΚΑ, καθώς ο ΟΤΕ κλήθηκε για την εθελουσία του 2005 να πληρώσει επιπλέον 130 εκατ. ευρώ στο ταμείο ως αποζημίωση για την πρόσθετη επιβάρυνση που υπέστη το ταμείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου