Γιατί ορισμένοι εγχώριοι παπαγάλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι εκεί το μνημόνιο σποδίδει ! Διαβάστε το χτεσινό άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο Έθνος.
Υποκριτικοί ήταν οι έπαινοι και ο δήθεν εκστασιασμός των Γερμανών και της τρόικα με τις «προόδους» της Πορτογαλίας υπό το μνημονιακό καθεστώς που της έχουν επιβάλει. Κάτω από τον συγκαλυμμένο εκβιασμό των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών που βρίσκονται στη Λισαβόνα για να διαπιστώσουν αν πρέπει να χορηγήσουν ή να καθυστερήσουν την εκταμίευση μιας δανειακής δόσης προς την Πορτογαλία, ο δεξιός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιο προχώρησε σε νέα λεηλασία των ήδη γλίσχρων εισοδημάτων των Πορτογάλων εργαζομένων.
Βγήκε στην τηλεόραση, δήλωσε πομπωδώς ότι «η εθνική κατάσταση ανάγκης δεν έχει ακόμη περάσει και τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν ακόμα λυθεί» και προχώρησε στο ουσιώδες: εξήγγειλε νέα μείωση κατά 7% όλων ανεξαιρέτως των μισθών των εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία τους από το 11% στο 18% του μισθού τους!
«Η τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ... είχε ήδη απαιτήσει μια τέτοια «προσαρμογή»» αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» με ικανοποίηση, δείχνοντας έτσι την πολιτική δουλικότητα της πορτογαλικής δεξιάς κυβέρνησης. «Η Πορτογαλία αυξάνει δραστικά τις εισφορές επί των μισθών» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.
Ανενδοίαστα η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε σχεδόν όλα τα χρήματα που θα αρπάξει από τους εργαζομένους στους... Πορτογάλους εργοδότες! Ο πρωθυπουργός Κοέλιο ανακοίνωσε ταυτόχρονα τη θεαματική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5,7% - από το σημερινό 23,7% στο 18%. Ενώ δηλαδή οι εργοδοτικές εισφορές ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες των εργαζομένων μέχρι σήμερα (23,7% έναντι 11%), η πορτογαλική κυβέρνηση τις εξίσωσε (18% η κάθε πλευρά).
Είναι πολύ χαρακτηριστική η εμφανής χαιρεκακία με την οποία οι Γερμανοί πανηγυρίζουν τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε σχόλιο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία προέβαλε το θέμα της Πορτογαλίας όσο καμία άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερίδα.
«Οι χώρες του Νότου, κυβερνήσεις και πληθυσμοί, αντελήφθησαν στο μεταξύ με όλη τη σκληρότητα του πράγματος, ότι το οικονομικό μοντέλο τους δεν μπορεί να επιβιώσει στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του πλανήτη», γράφει δηκτικά, με εμφανή κακεντρέχεια.
Δεν χάνει μάλιστα την ευκαιρία η γερμανική εφημερίδα να σημειώσει καταληκτικά, αποκαλύπτοντας ανοιχτά ποιο είναι το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην επικράτηση ολοκληρωτικά της αντίληψης του Τέταρτου Ράιχ σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο: «Μόνο η Γαλλία φαίνεται ακόμη να πιστεύει ότι αποτελεί εξαίρεση»! Είναι εξόφθαλμο ότι αν υποκύψουν και οι Γάλλοι εργαζόμενοι στη νέα γερμανική τάξη πραγμάτων στην οικονομία της Ευρώπης, η Γηραιά Ηπειρος θα βυθιστεί σε εργασιακό Μεσαίωνα, άγνωστης διάρκειας.
Επιστρέφοντας πάντως στην Πορτογαλία, πρέπει να σημειώσουμε δύο φαινόμενα. Πρώτον, ότι η ύφεση στην οποία οδήγησε τη χώρα η εφαρμογή του Μνημονίου περίπου ενάμιση χρόνο τώρα οδήγησε σε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και έτσι σε βέβαιη αποτυχία μείωσης του ελλείμματος στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε η τρόικα. Τουλάχιστον στο 5,5% θα ανέλθει το έλλειμμα, παραδέχονται τώρα όλοι. Δεύτερον, ότι με την απόφαση νέας μείωσης των μισθών η πορτογαλική κυβέρνηση παρακάμπτει με άλλα μέσα την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που επιχείρησε και την οποία ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντάς τη μόνο για φέτος.
Δικό μας σχόλιο με αφορμή την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και στην Πορτογαλία >
Προς τι η χαρά πάρα πολλών για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ κτλπ (αλλά και για την επερχόμενη μείωση κατά 5%)! Την ίδια ώρα που οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 45% !
Οι εργοδοτικές εισφορές καταβάλλονται απο τον εργοδότη στα ασφαλιστικά ταμεία .Ασφαλιστικά ταμεία που στην Ελλάδα ήδη βρίσκονται στο κόκκινο (μετά το κούρεμα με το PSI , και την ληστρική διαχείριση των αποθεματικών τα τελευταία χρόνια).
Λιγότερες εισφορές , λιγότερα έσοδα.
Λιγότερα έσοδα - χαμηλότερες συντάξεις και ανταποδοτικότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου