Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Καιάδας για 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, πως προωθείται η αξιολόγηση

Στον «Καιάδα» του 15% με βαθμολογία από 1 έως 6 μπαίνουν 100.000 υπάλληλοι (97.500 για την ακρίβεια), με την αξιολόγηση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διατρέχοντας έτσι σοβαρό κίνδυνο να υποστούν δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές και ταυτόχρονα θέτοντας... υποψηφιότητα να γίνουν οι «διαθέσιμοι» των επόμενων ετών στο Δημόσιο, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».  



Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο τελεί σε διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, εγκαθιδρύουν τη... μονοκρατορία των προϊσταμένων και των διευθυντών στις υπηρεσίες, αφού αυτοί θα «βαθμολογούν» τους υπαλλήλους, με τη δέσμευση να ρίχνουν στην «κόκκινη» ζώνη το 15% του συνόλου των υπαλλήλων που θα θεωρούνται οι «κακοί» υπάλληλοι κάθε υπηρεσίας.

Στην κορυφή της πυραμίδας, των άριστων, θα εντάσσεται το 25%, ενώ η σιωπηλή πλειονότητα των «μέτριων» θα παραμένει στην ουδέτερη ζώνη του 60%, που θα βρίσκεται με το πιστόλι στον κρόταφο ότι μπορεί κάθε στιγμή να παραπατήσει πέφτοντας στον... πυθμένα της υπηρεσιακής αξιολόγησης.

Μάλιστα, η μεγάλη μάζα των υπαλλήλων που θα ενταχθεί στο 60% (περίπου 390.000 υπάλληλοι) και δεν θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση κατά της κρίσης του προϊσταμένου, καταδικαζόμενη σε υποτακτικότητα και αποδοχή κάθε αδικίας, μιας και αυτό το προνόμιο δίδεται, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, μόνον σε εκείνους που πήραν βαθμολογία από έξι και κάτω.

Αυτό σημαίνει ότι οι άριστοι του 25%, αυτοί δηλαδή που θα κριθούν με βαθμολογία 10 και 9 από τους επιτελείς, δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο να χάσουν τη θέση τους στην κορυφή της πυραμίδας, αρκεί να το λέει ο προϊστάμενος.

Οι προϊστάμενοι, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν πάρει τις θέσεις χωρίς κρίσεις με απευθείας ανάθεση, αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Τάσος Σαλτερής.

«Πώς, λοιπόν, θα είναι οι άνθρωποι που θα κρίνουν τους υπαλλήλους, αυτοί πώς κρίθηκαν; Το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί - εκτός του ότι έχει πολλά προβλήματα συνταγματικότητας, αναδεικνύει τις πελατειακές σχέσεις στο Δημόσιο και θα δηλητηριάσει και τις σχέσεις στις υπηρεσίες, καθώς οι υπάλληλοι θα πρέπει να είναι υποτελείς στον προϊστάμενο για να έχουν την εύνοιά του στη βαθμολογία... Είναι αδιανόητο να προκαταβάλει κάποιος πριν από την αξιολόγηση ότι ορισμένοι που ορίζονται μάλιστα με ποσοστό είναι κάτω από τη βάση κι άλλοι είναι άριστοι».

Τέλος, η Δέσποινα Σπανού, υπεύθυνη Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος του Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, υπογραμμίζει ότι «αυτή η διαδικασία είναι το άλλοθι της κυβέρνησης που θα ευνοήσει τα ρουσφέτια όχι πια για την προαγωγή, αλλά για να παραμείνει ο υπάλληλος στη θέση του και δίνει τεράστιες εξουσίες στον προϊστάμενο.

Καθώς επειδή ήδη σε προηγούμενους νόμους ορίζεται ότι η διαθεσιμότητα-κινητικότητα θα είναι συνεχής, ο στόχος είναι το 15% να αποτελέσει τη δεξαμενή των επόμενων διαθεσιμοτήτων-απολύσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου