Το στέκι της έλξης έλαβε και δημοσιεύει επιστολή απο τον συνάδελφο Γιώργο Σαββιδη , μηχανοδηγό Θεσσαλονίκης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Θέμα α): Κόφτης – Μη αποδοτέα άρθρο 20 συλλογική σύμβαση εργασίας 1996.
Θέμα β): Έγκριση υπερωριακής απασχόλησης για το προσωπικό ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για το έτος 2014.
Συνάδελφοι ως μέλος
του ΔΣ νομικής προστασίας (ΤΑΝΠΣΕΥ) θεωρώ απαραίτητη την ενημέρωση σας στα ως άνω αναγραφόμενα θέματα.
Να τονίσω για ακόμη μία φορά δυστυχώς το προεδρείο της ΠΕΠΕ πρωτοπορεί σε άγνοια – ανικανότητα – αδυνατώντας σε εύρεση λύσης των προβλημάτων.
Από το 1996 το αρθ.20 της συλλογικής σύμβασης εργασίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ πριν το τέλος του 2009.
Συγκεκριμένα εργαζόμασταν παραβιάζοντας το νόμο αυτό με την έγκριση της υπηρεσίας και του σωματείου μας, για παραγωγή έργου όπου και τα δύο μέλη είχαν οφέλη, αφού μας πλήρωναν.
Αρχές του 2010 θυμήθηκε ο σύμβουλος το νόμο αυτό και χωρίς προειδοποίηση μας άφηνε να εργαζόμαστε ελπίζοντας ότι θα πληρωθούμε τέλη του έτους και βέβαια με την υποστήριξη από τα παπαγαλάκια της ΠΕΠΕ ότι τέλη του 2010 θα πληρωθούμε, εν συνεχεία τέλη του 2011 θα πληρωθούμε, με αποτέλεσμα δεκάδες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ιδρώτας των συναδέλφων έλξης και κίνησης να μην αποδοθούν.
Ο νόμος αυτός συνάδελφοι ως Κόφτης-Μη αποδοτέα δεν υπήρξε ποτέ.
Σας αναγράφω το νόμο αυτό και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να είστε νομικοί για να τον ερμηνεύσετε.
΄΄ Το σύνολο των πάσης φύσεως προσθέτων (δευτερεύουσων) αποδοχών που καταβάλλονται κάθε μήνα στο προσωπικό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνει το σύνολο των δικαιωμένων τακτικών αποδοχών΄΄.
Στα έδρανα του δικαστηρίου στις 13/02/2015 καλούνται ο κύριος Ζηλιασκόπουλος και ο κύριος Ρετσινάς να ερμηνεύσουν από δική τους πλευρά τον νόμο αυτό, περί Κόφτη-Μη αποδοτέα και που κατέληξαν τα χρήματα, ιδρώτας συναδέλφων, σε πιο ορφανοτροφείο η ίδρυμα.
Επίσης πως βαφτίζουν την αποζημίωση αναπαύσεων και χιλιομέτρων ως δευτερεύουσες απολαβές και κόβονται από το νόμο.
Πρόταση α): Ζητώ από το προεδρείο της ΠΕΠΕ να καταγγείλει στην επιθεώρηση εργασίας το άρθ.20 του 1996 της συλλογικής σύμβασης εργασίας γιατί είναι η μόνη που μπορεί να ελέγξει που πήγαν τα χρήματα.
Πρόταση β): Αν κατά την πληρωμή των αναπαύσεων αποδίδονται οι εισφορές στα ταμεία.
Πρόταση γ): Αν ενημερώνεται η επιθεώρηση εργασίας την ημέρα που εργαζόμαστε στην ανάπαυση. (τίθεται θέμα, αν είμαστε ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος).
Επίσης οφείλω να σας ενημερώσω όπως και το προεδρείο της ΠΕΠΕ ότι η πληρωμή της ανάπαυσης και για κάθε ανάπαυση είναι 1/25των καταβαλλομένων αμοιβών συν 30%, Νόμος 3846 το 2010 αρθ.8
(οφείλει το προεδρείο της ΠΕΠΕ να ελέγξει αν γίνεται έτσι η πληρωμή).
Θέμα β): Έγκριση υπερωριακής απασχόλησης για το προσωπικό ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για το έτος 2014.
Εδώ συνάδελφοι γελά και το παρδαλό κατσίκι!
Α) Σας αναγράφω πρώτα το νόμο:
Η προσφορά υπερωριακής απογευματινής εργασίας μέχρι (20) ώρες ανά υπάλληλο μηνιαίως (για όλες τις διευθύνσεις, Υπηρεσίες και τμήματα).
Αυτός ο νόμος συνάδελφοι ερμηνεύεται για υπαλλήλους που εργάζονται από τις 7:00 έως τις 15:00.
Εδώ τίθεται το ερώτημα, αφού ψηφίστηκε για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ-ΕΛΞΗ-ΚΙΝΗΣΗ δεν έπρεπε να αναφέρει για πρωινές και νυχτερινές υπερωρίες;
Β) Σας αναγράφω πρώτα το νόμο:
Η προσφορά νυχτερινής εργασίας ή Κυριακών και εξαιρέσιμων ωρών μέχρι δεκαέξι(16) ώρες ανά υπάλληλο μηνιαίως.
Ερμηνεία του νόμου: Οι νυχτερινές ώρες, Κυριακές σε ώρες όπως και οι εξαιρέσιμες να μην υπερβαίνουν τις 16 ώρες ανά υπάλληλο το μήνα.
Εδώ συνάδελφοι θέλει ιδιαίτερη προσοχή διότι υπερβαίνουμε κατά πολύ τις εγκρινόμενες ώρες και τέλη του έτους κάποιος πρέπει την διαφορά μετά από έλεγχο του λογιστηρίου να τις επιστρέψει, αφού ο νόμος συνιστά πιστή εφαρμογή. Σίγουρα δεν θα κληθεί να τις επιστρέψει ο σύμβουλος, πέστε μου εσείς ποιος;
Πρόταση Α: Καλώ το προεδρείο της ΠΕΠΕ σήμερα όχι αύριο, να ζητήσει από τον υπουργό εργασίας και μεταφορών την διασφάλιση των παραβιασμένων ωρών από τις εγκεκριμένες ώρες μέχρι τώρα και ως τέλη του έτους ότι δεν θα επιστραφούν από τους εργαζομένους. (μην ξεχνάτε υπάρχει ακόμη ΤΡΟΙΚΑ).
Πρόταση Β: Ζητώ από το προεδρείο της ΠΕΠΕ να καταγγείλει, ότι η έλξη δεν μπορεί να είναι στο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων λόγο συνθηκών εργασίας και να κάνει χρήση το έγγραφο, που εστάλη πριν δύο έτη από το ΤΑΝΠΣΕΥ στα κόμματα, στη βουλή, στον υπουργό μεταφορών-εργασίας, στον πρόεδρο της κυβέρνησης και στον πρόεδρο της δημοκρατίας όπου εξηγεί αναλυτικά τους λόγους. Επίσης να κάνει χρήση των αποφάσεων του δικαστηρίου για το ακατάστατο ωράριο που κερδήθηκε σε δυο πρωτόδικα, σε δυο εφετεία και σύντομα στον Άρειο πάγο. Εδώ θα παρακαλούσα το προεδρείο της ΠΕΠΕ να αφήσει τους εγωισμούς επειδή το ακατάστατο ωράριο έγινε από κάποιους άλλους συναδέλφους που δεν είναι στο προεδρείο, αλλά παλεύουν για το κοινωνικό σύνολο όλων των συναδέλφων αλώστε αναγράφεται και στο καταστατικό της ΠΕΠΕ. Επίσης ζητώ από όλους τους συναδέλφους να πιέσουν το προεδρείο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, επιτέλους να κάνουν κάτι και αν δεν μπορούν να παραιτηθούν.
Επίσης προτείνω στο προεδρείο της ΠΕΠΕ να καταγγείλει το νόμο περί μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων για την έλξη σε υπουργείο μεταφορών και εργασίας και αν δεν έχει αποτέλεσμα να γίνει επερώτηση στη βουλή από κόμματα και βουλευτές αφού δημιουργεί δυσλειτουργία στην εταιρία με σκοπό να γυρίσουμε στο μισθολόγιο πριν το 2012. Ζητώ από τους συναδέλφους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ταμείο του ΤΑΝΠΣΕΥ να εγγραφούν, διότι πιστεύω όσοι περισσότεροι είμαστε τόσο μεγαλύτερο αποτέλεσμα μπορούμε να πετύχουμε. (Ο πρόεδρος της ΠΕΠΕ είναι εγγεγραμένος).
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 10/10/14
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Σαββίδης Γεώργιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου