Στις αρχές του 2016 τοποθετείται χρονικά η προκήρυξη του διαγωνισμού «ανάταξη και συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας», η οποία προκρίνεται να πραγματοποιηθεί με την διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων δημοσίων έργων, από τον ΟΣΕ, σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική».
Μετά από πολύ μακρά περίοδο ωρίμανσης, αλλά και αναζήτησης κονδυλίων, φαίνεται πλέον ότι ο ΟΣΕ και το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχουν καταλήξει στο μοντέλο που θα χρησιμοποιήσουν για την ανάθεση του έργου της ανάταξης και συντήρησης της υποδομής.
Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει τη συντήρηση του δικτύου για διάστημα τριών ετών, με τον προϋπολογισμό του έργου να εκτιμάται στα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση του ΟΣΕ παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Π. Θεοφανόπουλο, σε ευρεία σύσκεψη - κύριο αντικείμενο της οποίας ήταν η ιδιωτικοποίηση των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) - που πραγματοποιήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, με την συμμετοχή των διοικήσεων του Ομίλου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ, ΓΑΙΑΟΣΕ), παρουσία της Γ.Γ. του ΥΜΕ κ. Πέτη Πέρκα.
Με ρητή δέσμευση για τη συντήρηση του δικτύου, η ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επισημαίνεται ότι, προαπαιτούμενο για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, είναι η ύπαρξη ρητής δέσμευσης για αξιόπιστη συντήρηση της υποδομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη αποφασίσθηκε να προταθεί το σχέδιο που πρότεινε ο ΟΣΕ για τρία χρόνια ανάταξη και συντήρηση της υποδομής με τα 120 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο Οργανισμός. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε, με το κονδύλι αυτό εξασφαλίζονται και τα επιπλέον που θα χρειαστούν για τον τρίτο χρόνο.
Οι επενδυτές που θα αγοράσουν ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, όπως επισημάνθηκε στην σύσκεψη, θέλουν να γνωρίζουν πώς, με ποιο κόστος και με ποιες προδιαγραφές θα έχουν τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Εξάλλου, και οι Κινέζοι που ενδιαφέρονται για τον ΟΛΠ επισημαίνουν καιρό τώρα πως η ανάπτυξη του λιμανιού συνδέεται στενά με την αναβάθμιση/συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια μεταφοράς φορτίων προς την Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο που αναμένει την τελική έγκριση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, προβλέπει πως η ανάταξη/συντήρηση θα παραχωρηθεί για τρία χρόνια σε κοινοπραξία κατασκευαστικών ομίλων, αλλά το κόστος θα επιβαρύνει το δημόσιο.
Δηλαδή, οι εργολάβοι θα πληρώνονται ανάλογα με τις εργασίες συντήρησης και το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών (πόσο γρήγορα επισκευάζονται οι βλάβες κ.λπ.).
Σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό
Ελάχιστοι θεωρούν πως η σημερινή υποδομή με τις σημερινές υπηρεσίες συντήρησης μπορούν να αντέξουν τον μακροπρόθεσμο στόχο των 40 εμπορευματικών τρένων την ημέρα από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη.
Σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποιεί περίπου 25 δρομολόγια το μήνα με εμπορευματοκιβώτια, ενώ μέχρι το 2020 προβλέπεται πως θα αυξηθούν σε 20 δρομολόγια ημερησίως.
Μάλιστα οι σκηνές πλήρους απαξίωσης, με τις συχνές βλάβες και τις τεράστιες καθυστερήσεις, πλήττουν την εικόνα της χώρας που διαφημίζεται ως μελλοντικό διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται πως προ διετίας ο τότε υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ακυρώσει – λόγω αντίδρασης των εργαζομένων του ΟΣΕ- το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε πως η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου θα γίνεται από 2-3 ιδιωτικές εταιρείες, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η έλλειψη ασφάλειας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στον ΟΣΕ, καθώς κυκλώματα κλέβουν καλώδια, αλλά και ράγες. Η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση λείπουν από το μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στον Προαστιακό. Στην περίπτωση που ενταχθεί και η φύλαξη του δικτύου στις ευθύνες του αναδόχου, τότε το αρχικό ετήσιο κόστος των 40 εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
Εξάλλου, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι κινεζικών ομίλων είχαν προτείνει να αναλάβουν την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, με δικά τους κεφάλαια και τεχνογνωσία. Στόχος των Κινέζων είναι να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου στην Ευρώπη.
Η Κίνα συμμετέχει ήδη με κεφάλαια στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών δικτύων Ρουμανίας, Σερβίας κ.ά., στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη δημιουργία του νέου «δρόμου του μεταξιού» (συνδυασμός χερσαίου και θαλάσσιου), ώστε να μεταφέρονται τα κινεζικά προϊόντα στη Δύση.
Σήμερα η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου εξακολουθεί να γίνεται κατά τμήματα, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η εκμετάλλευσή, του με τα εμπορευματικά δρομολόγια να αυξάνονται γεωμετρικά.
Επιπλέον μια νέα ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία, η Rail Cargo Logistics Austria, συνεργασία της Goldair Group με την κρατική αυστριακή εταιρεία σιδηροδρόμων, έχει εκδηλώσει την πρόθεση της να μπει στις ράγες, με έμφαση στην εμπορευματική μεταφορά, κάτι που αυξάνει την ανάγκη για ένα δίκτυο το οποίο θα βρίσκεται μονίμως στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, χωρίς να δημιουργεί καθυστερήσεις στο ρυθμό εξυπηρέτησης των χρηστών.
Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των εργαζομένων σήμερα στο δίκτυο υπάρχουν προβλήματα και αν δεν δοθεί σύντομα λύση, με την ενίσχυση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, θα υπάρξουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι, αν δεν ληφθεί μέριμνα σύντομα, τότε το δίκτυο κάποια στιγμή θα κλείσει μόνο του εξαιτίας της απαξίωσης στην οποία οδηγείται.
Πολύ σοβαρό και δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι επίσης οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν τόσο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κυρίως στην ειδικότητα των μηχανοδηγών, όσο και στην ΕΕΣΣΤΥ.Σήμερα στην ΕΕΣΣΤΥ υπηρετούν περίπου 450 εργαζόμενοι, από τους 620 που προβλέπει ο μετασχηματισμός της μετά την απόσχισή της από τον ΟΣΕ το 2013.
Αντίστοιχο ζήτημα, ίσως ακόμη πιο έντονο, εγείρεται και στην περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο των μηχανοδηγών είναι παραδεκτές από όλους. Ο αριθμός των μηχανοδηγών σήμερα μόλις ξεπερνά τους 300, ενώ η σχετική μελέτη ανέφερε ως ελάχιστο αριθμό τους 450. Επίσης στη συγκεκριμένη ειδικότητα αναμένεται μεγάλος αριθμός αποχωρήσεων λόγω συμπλήρωσης των προβλεπόμενων συντάξιμων ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου