Σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Πάτρας μέχρι την Κάτω Αχαγιά. Την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com παρουσία του
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ Κώστα Πετράκη θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την αναβάθμιση της μονής μετρικής γραμμής.
Στο διαγωνισμό της 24ης Μαϊου όπως αποκλειστικά σας είχε αποκαλύψει τότε το ypodomes.com συμμετείχαν 27 συνολικά εταιρικά σχήματα (αριθμός ρεκόρ) και από την πολυήμερη διαδικασία προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ με ποσοστό έκπτωσης 61,61%. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2017.
Το έργο αρχικού κόστους 5.360.402,58 ευρώ έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Άλλωστε το έργο είναι μία από τις σημαίες του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα που βλέποντας την καθυστέρηση της έλευσης του σύγχρονου τρένου μέχρι την Πάτρα, φροντίζει την ασφαλή λειτουργία του Προαστιακού με την παράλληλη επέκταση του.
Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι ο ΟΣΕ ΑΕ. Το έργο αποσκοπεί στην επέκταση των δρομολογίων του Προαστιακού Πάτρας προς την Κ. Αχαΐα με βελτίωση των υποδομών της γραμμής και των στάσεων. Οι νέοι σταθμοί που θα λειτουργήσουν με την ολοκλήρωση των έργων είναι: Ανθείας, Άγιος Γεώργιος, Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου, Τσαούση-Μιντιλόγλι, Βραχνεϊκα, Τσουκαλεϊκα, Αλισσός, Κάτω Αχαγιά.
Με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται η συντήρηση γραμμής σε εντοπισμένα τμήματα των υφισταμένων σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς επίσης και η επισκευή – συντήρηση των στάσεων
μεταξύ του τμήματος Άγιος Ανδρέας – Κ. Αχαΐα.
Το εύρος λειτουργίας της γραμμής με κέντρο την Πάτρα και το σταθμό στην περιοχή Αγίου Ανδρέα θα εκτείνεται ανατολικά έως Άγιο Βασίλειο [με εφτά ενδιάμεσες στάσεις] και δυτικά έως την Κ.Αχαΐα [με επτά ενδιάμεσες στάσεις].
Η ανάπτυξη αστικού μέσου σταθερής τροχιάς είναι αναγκαία λόγω του ότι διέρχεται από τον αστικό ιστό της Πάτρας καθώς και από τα Δ.Δ Διαμερίσματα πρώην Δήμου Ρίου, Παραλίας Πατρών και Βραχνεΐκων που ενσωματώθηκαν πρόσφατα στο δήμο Πατρέων με το σχέδιο Καλλικράτη αλλά και από περιοχές του Καλλικρατικού Δήμου Δυτικής Αχαϊας.
Υπό την μέλλουσα κατάσταση ο αστικός αυτός σιδηρόδρομος θα εκτείνεται από τα Άγιο Βασίλειο έως Πάτρα και από Πάτρα έως και την Κ. Αχαΐα αντίστοιχα.
Ο κύριος όγκος των μετακινήσεων πραγματοποιείται:
-Από τα προάστια προς το κέντρο της Πάτρας.
-Από/Προς το Νοσοκομείο/Πανεπιστήμιο.
-Από/Προς το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας/ΤΕΙ.
-Από/Προς την ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.
Επίσης δευτερεύουσες μετακινήσεις γίνονται από τα πρώην Δ.Δ. των Καποδιστριακών Δήμων προς τα κέντρα αυτών π.χ. από Τσουκαλέικα για Βραχνέικα καθώς και αστικές μετακινήσεις (Αγυιά
–Οδός Ανθείας κλπ.).
Η λειτουργία του νέου Λιμανιού (προτεινόμενη στάση Ανθείας) θα εξυπηρετήσει τόσο τους επιβάτες από και προς Αθήνα όσο και τους εργαζόμενους. Επίσης λόγω των δημόσιων υπηρεσιών ΔΕΗ, Εφορία, ΔΕΥΑΠ) οι οποίες βρίσκονται κοντά στην στάση Άγιος Ανδρέας και στην προτεινόμενη στάση ΔΕΥΑΠ θα εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας για να μετακινηθούν προς αυτές με ένα μέσο (αστικές μετακινήσεις).
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ
Το έργο θα κατασκευαστεί εντός των ορίων απαλλοτρίωσης του Ο.Σ.Ε. και περιλαμβάνει την κατασκευή και διαμόρφωση των εξής στάσεων:
-Κεντρικός Σταθμός Άγιος Ανδρέας (Χ.Θ. 00+125-Χ.Θ. 00+200)
-Ανθείας (Χ.Θ. 01+832 - Χ.Θ. 01+902)
-Άγιος Γεώργιος (Ιτιές) (Χ.Θ. 03+325 -Χ.Θ. 03+395)
-Παραλία Πατρών 25ης Μαρτίου (Χ.Θ. 04+906 - Χ.Θ. 04+976)
-Τσαούση -Μιντιλόγλι (Χ.Θ. 07+032 - Χ.Θ. 07+102)
-Βραχνέικα (Χ.Θ. 10+003 -Χ.Θ. 10+073)
-Τσουκαλέικα (Χ.Θ. 12+519 - Χ.Θ. 12+589)
-Αλισσός (Χ.Θ. 17+926 - Χ.Θ. 17+996)
-Κάτω Αχαΐα (Χ.Θ. 20+674 -Χ.Θ. 20+744)
Το έργο περιλαμβάνει σε κάθε στάση την διαμόρφωση μίας αποβάθρας στην οποία προβλέπεται η κατασκευή κεκλιμένων διαδρόμων πρόσβασης (ράμπες) των ατόμων με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα (Α.Μ.Κ.-Α.μ.Ε.Α.), την τοποθέτηση στεγάστρων και την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού (καθιστικούς πάγκους, κάδους απορριμμάτων, μπάρες στάθμευσης και ασφάλισης ποδηλάτων) και τον ηλεκτροφωτισμό.
Η μελέτη περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες διαμορφώσεις για την κατασκευή της κάθε αποβάθρας και δεν επεκτείνεται σε άλλου είδους επεμβάσεις (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, θέσεις στάθμευσης, αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών), λόγω του μεγάλου μήκους του έργου σε συνδυασμό με τις συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες χρηματοδότησης
του έργου.
Η υφιστάμενη σιδηροδρομική υποδομή πρόκειται να αναβαθμιστεί για τις ανάγκες της κυκλοφορίας. Η ταχύτητα μελέτης για το τμήμα Αγ. Ανδρέας – Κ.Αχαΐα είναι 90km/h. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να διέλθει από τη γραμμή είναι 14 τόνοι ανά άξονα.
Προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή ορισμένων ισόπεδων διαβάσεων με νέου τύπου από καουτσούκ (τύπου strail) ή οπλισμένο σκυρόδεμα με αντιολισθηρή επιφάνεια και όπως περιγράφονται αναλυτικά στη μελέτη.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου