Δύο νέες προτάσεις στέλνει το Υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com για την χάραξη στο τελευταίο τμήμα του Σιδηροδρομικού Διαδρόμου Αθήνα-Πάτρα.Σύμφωνα με τις πηγές αυτές και οι δύο προτάσεις περιλαμβάνουν πλήρη
υπογειοποίηση στο τμήμα Κανελλοπούλου-Άγιος Διονύσιος έχοντας μικρές διαφορές μεταξύ τους. Έτσι, σας αποκαλύπτουμε πως οι δύο προτάσεις είναι οι εξής:
Η πρώτη πρόταση αφορά την έναρξη της υπογειοποίησης λίγο πριν την οδό Κανελλοπούλου και στη συνέχεια, ελαφρά υπόγεια όδευση μέχρι τον Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
Η δεύτερη πρόταση αφορά την υπέργεια διέλευση της Κανελλοπούλου και την βύθιση της γραμμή αμέσως μετά και υπόγεια όδευση μέχρι το Σταθμό του Αγίου Διονυσίου.
Η διαφορά μεταξύ των δύο προτάσεων είναι καθαρά τεχνική, καθώς αν υπάρξει έναρξη της βύθισης της γραμμής πριν την Κανελλοπούλου θα χρειαστεί, ελαφρά τροποποίηση της υπάρχουσας εργολαβίας για την υποδομή του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο και έχει να κάνει με τον τρόπο που προβλέπεται να "κουμπώσει" το τέλος του πρώτου τμήματος με το τμήμα που θα καταλήγει στην Πάτρα.
Οι δύο προτάσεις έχουν κοινή υπόγεια όδευση με διπλή γραμμή μέχρι τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα και από εκεί η γραμμή θα συνεχίζει μονή αφενός προς το εργοστάσιο της Πατραϊκής όπου προβλέπεται η ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου και αφετέρου με άλλη μονή γραμμή διαγώνια και ισόπεδα προς το Νέο Λιμάνι, ικανοποιώντας τις εμπορευματικές ανάγκες του ΟΛΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση με οποιαδήποτε λύση επιλεγεί, εξασφαλίζεται η συνεχιζόμενη λειτουργία του Προαστιακού Πάτρας, καθώς έχει προβλεφθεί τεχνικά το πως θα γίνει αυτό ακόμα και κατά τη διάρκεια των έργων.
ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ;
Σαν πρώτο συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι το έγγραφο αυτό που θα σταλεί στο Δήμο, είναι μία μεγάλη νίκη του Δήμου Πατρέων που επέμενε στην υπογειοποίηση της γραμμής, στο αστικό της τμήμα.
Επίσης είναι μία δικαίωση για το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας όπου εδώ και χρόνια προσπαθεί να βρεθεί η χρυσή τομή και σε αυτό βέβαια βοήθησε η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΔΕ, Βασίλη Αϊβαλή, που συγκέρασε όλες τις απόψεις και έδωσε το έναυσμα στη σύγκλιση όλων των πλευρών για να τελειώσει το "θρίλερ" της χάραξης που κρατά δεκαετίες.
Εδώ, να σημειώσουμε ότι και το Υπουργείο Υποδομών κράτησε χαμηλό προφίλ και υιοθετώντας εν πολλοίς την πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αλλά και τη θέση του Δήμου, προσφέρει μία λύση που πιθανώς θα είναι κοινά αποδεκτή από όλους ενώ ανοίγει και ο δρόμος για την επαναλειτουργία της γραμμής τουλάχιστον μέχρι τον Πύργο.
Ερώτημα παραμένει το κόστος που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένο καθώς είναι γνωστό ότι σημαντικό τμήμα της γραμμής περνά από επιχωματωμένο έδαφος, πράγμα που σημαίνει σημαντικά έργα αντιστήριξης και προστασίας από το νερό. Σε κάθε περίπτωση το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ 2014-2020.
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ
Τώρα, αναμένεται μετά την αποστολή του εγγράφου να υπάρξει η επίσημη αντίδραση του Δήμου και των φορέων της περιοχής, η οποία θα καθορίσει την εξέλιξη του έργου και της υλοποίησης τους.
Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει στο ypodomes.com ο χρόνος είναι αντίπαλος μιας και μέχρι το τέλος του 2022, το έργο πρέπει να έχει τελειώσει. Αυτό σημαίνει ότι όποια λύση και αν προκριθεί θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν μελέτες και τεύχη δημοπράτησης και το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να τρέξει ο διαγωνισμός.
Εφόσον ο εργολάβος μπει το 2019 θα έχει μπροστά του λιγότερο από 3,5 χρόνια (εφόσον μπει μέσα στο πρώτο εξάμηνο) για να ολοκληρώσει ένα δύσκολο, σύνθετο έργο που θα περιέχει μεγάλο μήκος υπογειοποίησης, σημαντικών έργων υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και φυσικά σταθμών.
Ο χρόνος κατασκευαστικά είναι ήδη πολύ στενός και θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με την απαίτηση επιστροφής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις επιδοτήσεις της ΕΕ στη στο σιδηροδρομικό διάδρομο Αθήνα-Πάτρα.
Ο λόγος είναι πως σε αυτό το ΕΣΠΑ όλες οι χώρες έχουν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των βασικών συγκοινωνιακών δικτύων και για τη χώρα μας είναι ο ΠΑΘΕΠ, δηλαδή ο σιδηροδρομικός διάδρομος Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη και Προμαχώνας.
Νίκος Καραγιάννης-www.ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου