Σε ένα νέο τοπίο περνούν από σήμερα οι Σιδηροδρομικές Μεταφορές της χώρας. Στην Κέρκυρα, σήμερα 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή μεταβίβασης
του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον Ιταλικό όμιλο Ferrovie Dello Stato Italiane.
To τοπίο αυτό αν θα είναι καλύτερο ή χειρότερο θα φανεί με τον καιρό και σίγουρα εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση των έργων και το δεύτερο οι επενδύσεις που χρειάζονται για να μπορέσει να ορθοποδήσει η εταιρεία.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com σε επίπεδο Διοίκησης, στη θέση του αναμένεται να παραμείνει ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος Φίλιππος Τσαλίδης (πιθανότατα για ένα χρόνο ακόμα), ενώ μάλλον Ιταλός θα είναι ο Πρόεδρος. Θέση στο Δ.Σ θα έχει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (κ.Ζαβογιάννης) ενώ το υπόλοιπο σώμα θα αποτελείται από Έλληνες και Ιταλούς.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με το προσωπικό. Το πρόβλημα του λειψού προσωπικού είναι γνωστό και ιδιαίτερα ο αριθμός των μηχανοδηγών. Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes έχει υπάρξει μία πρώτη συμφωνία των Ιταλών με τους μηχανοδηγούς για την πρόσληψη 70 μηχανοδηγών φέτος και ακόμα 70 του χρόνου, προκειμένου να λυθεί δραστικά το πρόβλημα.
Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι η εκπαίδευση των μηχανοδηγών κρατά 12 μήνες, οπότε νέοι "πιλότοι" δεν θα υπάρξουν πριν τις αρχές του 2019. Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να μπορέσουν να πυκνώσουν τα δρομολόγια και ο δεύτερος για να υπάρξει καλύτερη διαχείριση προσωπικού που σήμερα, σύμφωνα με το σωματείο των μηχανοδηγών δουλεύει μέχρι εξαντλήσεως για να βγει το καθημερινό πρόγραμμα.
Η ολοκλήρωση των έργων επίσης θα προσφέρει στην εταιρεία εκτός από οικονομία (λόγω της χρήσης ηλεκτροκίνησης και όχι πετρελαίου αναμένεται εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως) αλλά και ...μηχανοδηγούς. Πως θα γίνει αυτό; με την μείωση των χρονοαποστάσεων. Σήμερα για παράδειγμα το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη διεξάγεται από 6 έως 7 ώρες ανάλογα με τις βραδυπορίες. Με την ολοκλήρωση των έργων στη γραμμή και την επαναφορά της σηματοδότησης το δρομολόγιο θα διεξάγεται σε κάτι λιγότερο από 4 ώρες οπότε αυτό δεν είναι μόνο εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος αλλά και μηχανοδηγών που θα έχουν μικρότερους χρόνους απόστασης και ασφαλέστερες διαδρομές.
Οι εργαζόμενοι αυτό που περιμένουν είναι ο επενδυτής να σεβαστεί τα εργασιακά τους δικαιώματα και να γίνουν επενδύσεις ούτως ώστε να βελτιωθεί και η εικόνα της εταιρείας εσωτερικά και εξωτερικά αλλά και να ανέβει το επίπεδο υπηρεσιών προς τους επιβάτες.
ΝΕΑ ΤΡΕΝΑ
Για να μιλήσουμε για την είσοδο νέων τρένων μάλλον είναι νωρίς. Η έλλειψη μηχανοδηγών και η ολοκλήρωση των έργων ειδικά στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη που θα ολοκληρωθεί μετά τα μέσα του 2018 δείχνουν ότι η "νέα ΤΡΑΙΝΟΣΕ" θα αρχίσει να εμφανίζεται από το 2019.
Το τι επενδύσεις θα γίνουν σε αυτό τον τομέα απομένει να μας το πουν οι νέοι πλέον ιδιοκτήτες μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα για την ανάταξη της εταιρείας.
Πάντως, εφόσον η Ferrovie προτίθεται να φέρει τροχαίο υλικό στην Ελλάδα, όπως μαθαίνει το ypodomes, μοναδική περίπτωση είναι η ηλεκτράμαξα E402B. Αυτό γιατί η χώρα μας έχει διαφορετικό τύπο ηλεκτροδότησης από την Ιταλία (A/C στην Ελλάδα, D/C στην Ιταλία). Αυτός ο τύπος ηλεκτράμαξας είναι συμβατός και με τα δύο συστήματα οπότε σε πρώτη φάση αυτή είναι μία πιθανότητα, είναι κατασκευασμένος κατά την περίοδο 1998-2000 και πιάνουν μέχρι 200χλμ/ώρα.
Πάντως το τροχαίο υλικό σύμφωνα με σιδηροδρομικές πηγές, αυτή τη στιγμή είναι αρκετό για τις υπεραστικές και εμπορευματικές μεταφορές και μία έλλειψη ίσως εμφανιστεί σε επίπεδο Προαστιακού Σιδηρόδρομου μιας και λειτουργούν 17 τρένα (Desiro) και αν οι Ιταλοί αποφασίσουν να πυκνώσουν τα δρομολόγια τότε θα χρειαστεί να έρθουν τρένα από το εξωτερικό.
Αυτό που περιμένουμε μετά την σημερινή υπογραφή είναι να δοθεί από τους νέους ιδιοκτήτες ένα χρονοδιάγραμμα και τα ποσά που πρόκειται να επενδύσουν για να ισχυροποιηθεί το τρένο που τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης και έργων έχει εν πολλοίς χάσει την αίγλη του.
Νίκος Καραγιάννης -ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου