Δημοσιεύουμε την επιστολή της ΓΣΕΕ για το θέμα καθώς και την θέση του Υπουργείου Εργασίας
Η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να προσέλθει στη διαπραγμάτευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους - «Κάποιοι επιμένουν να εκθέτουν το θεσμό,
λειτουργώντας ως συνιστώσα της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ Ρόδου
Σήμερα, Παρασκευή 16/11, όπως είχε προγραμματιστεί, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας η διαβούλευση των εθνικών κοινωνικών εταίρων, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων δεν παρέστη, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει χθες, η ΓΣΕΕ (αναλυτικά παρακάτω). Ως εκ τούτου, σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση του υπουργείο Εργασίας, η εργατική πλευρά δεν εκπροσωπήθηκε στον διάλογο για τον κατώτατο μισθό.
Ήδη, σημειώνει το υπουργείο, τα επιστημονικά ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων και άλλων φορέων που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν καταθέσει τα υπομνήματά τους από τον Οκτώβριο, ενώ, τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει αναλυτικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού με απόφαση της Υπουργού Εργασίας, κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ως εκ τούτου, ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύσει χωρίς δυσμενείς ηλικιακές διακρίσεις.
Η πρωτοφανής απόφαση της ΓΣΕΕ
Η πρωτοφανής απόφαση της Συνομοσπονδίας, ανακοινώθηκε την Πέμπτη 15/11. Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΓΣΕΕ, απέστειλε στην επιτροπή που έχει συσταθεί γι' αυτόν τον σκοπό επιστολή με την οποία ενημέρωσε ότι αποτελεί απόφαση της Ολομέλειας, και μάλιστα ομόφωνη, να μην προσέλθει και να μη συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), η οποία έχει οριστεί για σήμερα, Παρασκευή.
Αυτή η συνάντηση είναι η απαρχή των διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2019.
Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η εργατική Συνομοσπονδία για να δικαιολογήσει την απόφαση της αποχής από τις συζητήσεις είναι ότι θεωρεί τη διαδικασία καθορισμού από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα τον κατώτατο μισθό στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αξίζουμε, ωστόσο να θυμήσουμε ότι πρόκειται για την ίδια διοίκηση, η οποία, τον Ιούλιο του 2013, όταν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (με υπουργό τον Γ. Βρούτση) είχε ψηφίσει τη σχετική διαδικασία, δεν αντέδρασε (έστω με μία ανακοίνωση!) για τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.
Ανδ. Νεφελούδης: Η ΓΣΕΕ λειτουργεί ως συνιστώσα της αντιπολίτευσης
Εν τω μεταξύ, «αυτοκτονική» χαρακτήρισε την προαναφερθείσα επιλογή της ΓΣΕΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης. «Κάποιοι επιμένουν να εκθέτουν το θεσμό, λειτουργώντας ως συνιστώσα της αντιπολίτευσης» είπε, μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ Ρόδου.
Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι, έστω και με απούσα τη ΓΣΕΕ, θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς στη διαβούλευση θα εκπροσωπηθούν από το υπουργείο Εργασίας. «Οι πολιτικές της σημερινής ΓΣΕΕ θα γραφτούν στην ιστορία του θεσμού με μαύρα γράμματα» τόνισε, προσθέτοντας πως η επιλογή της ν’ απέχει από τη διαβούλευση, ακόμα και για μικροκομματικούς λόγους, είναι αυτοκτονική. «Πόσο πολιτικά μύωπας πρέπει να είσαι, αναρωτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, ώστε να αρνείσαι να συνεργαστείς για το συμφέρον των εργαζομένων που υποτίθεται εκπροσωπείς».
H ανακοίνωση της ΓΣΕΕ
Την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ να μη συμμετάσχει στην προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό που έχει οριστεί για αύριο, γνωστοποίησε η Συνομοσπονδία με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού της Διαβούλευσης, για τον κατώτατο μισθό.
Η Συνομοσπονδία, που διαφώνησε τεκμηριωμένα και από την πρώτη στιγμή στη νομοθετική διάταξη του 2013, συνεχίζει να αντιτίθεται στην μετά 5 χρόνια εφαρμογή της.
Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στους κοινωνικούς εταίρους.
Η επιστολή της ΓΣΕΕ στον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ >
Κύριε Πρόεδρε,
Σχετικά με την πρόσκληση για προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων με την τριμελή Επιτροπή για τον κατώτατο μισθό (16-112018) σας ενημερώνουμε ότι δεν θα συμμετάσχει η ΓΣΕΕ, δεδομένου ότι η Ολομέλεια της Διοίκησης, με ομόφωνη Απόφασή της, θεωρεί την διαδικασία
καθορισμού του κατώτατου μισθού από την Κυβέρνηση ως κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων να διαπραγματεύονται συλλογικά και ελεύθερα τον κατώτατο μισθό στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η ΓΣΕΕ διαφώνησε και διαφωνεί ριζικά με τους αντεργατικούς νόμους 4093/2012 και 4172/2013 τόσο επί της αρχής, όσο και επί της διαδικασίας. Διαφωνεί κατά συνέπεια και με το ν.4564/21.9.2018, με τον οποίο, παρά την πολυδιαφημισμένη έξοδο από τα Μνημόνια, ενεργοποιούνται κατά γράμμα αυτές οι μνημονιακές διατάξεις για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού κατά το έτος 2018.
Η ΓΣΕΕ ζητεί με την Απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησής της, την άμεση κατάργηση της διοικητικής παρέμβασης, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός της ΕΓΣΣΕ κατά 22% και 32% (για τους νέους) και την άμεση επαναφορά της ευθύνης καθορισμού του κατώτατου μισθού για όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου στους κοινωνικούς διαπραγματευτές, που συνάπτουν την ΕΓΣΣΕ, αφού προηγηθεί η άμεση επαναφορά από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και η κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών.
Βεβαίως η ΓΣΕΕ είναι υπέρ του τριμερούς κοινωνικού Διαλόγου και, εφόσον προσκληθεί από την Υπουργό Εργασίας, θα αναπτύξει και πάλι την παραπάνω θέση της, γνωστή άλλωστε από τα επανειλημμένα υπομνήματά μας.
Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλούμε να θεωρήσετε δεδομένη την εκτίμηση της ΓΣΕΕ προς τον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ και προς τα πρόσωπα των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Για τη ΓΣΕΕ
ο πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας,
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου