Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Το συνέδριο που δεν έγινε ποτέ και ο εκφυλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος

Εικόνες ευτελισμού και παρακμής, πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, κυριάρχησαν στο συνέδριο της ΟΙΥΕ που ματαιώθηκε εν μέσω σφοδρών εντάσεων με πρωταγωνιστές (κυρίως) την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΜΕ.
Οι καταγγελίες δίνουν και παίρνουν, με μπαράζ ανακοινώσεων, που μόνο προβληματισμό προκαλούν στον κόσμο της Εργασίας σε σχέση με τη μεγαλύτερη ομοσπονδία που συμμετέχει στη ΓΣΕΕ.
Οι ακραίας μορφής αντιπαραθέσεις κατέληξαν σε σκηνές βίας που κατέληξαν στη διάλυση του συνεδρίου, το οποίο είχε προγραμματιστεί για το περασμένο σαββατοκύριακο.
Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά θα κληθεί η δικαιοσύνη να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ορίζοντας προσωρινή διοίκηση ή αν θα οριστεί νέα ημερομηνία για το συνέδριο, πράγμα που θεωρείται απίθανο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Για προσχεδιασμένους τραμπουκισμούς κατηγορεί η ηγεσία της ΟΙΥΕ το ΠΑΜΕ

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας κατηγορεί το ΠΑΜΕ για προπηλακισμούς και επιθέσεις σε συνέδρους, μία συντονισμένη “επιχείρηση” προκειμένου “να συγκαλυφθούν καταγεγραμμένες νοθείες και παρατυπίες σε ελεγχόμενα από το ΠΑΜΕ σωματεία, γεγονός που πιστοποιείται τόσο με δικαστικές αποφάσεις, όσο και από πρακτικά και λοιπά νομιμοποιητικά που φέρουν υπογραφές και ενστάσεις δικαστικών αντιπροσώπων”.
Μάλιστα, με νέα, αναλυτική ανακοίνωση, η ΟΙΥΕ παραθέτει τις “παρατυπίες”, όπως καταγγέλλει του ΠΑΜΕ.
(σύμφωνα με την ηγεσία της ΟΙΥΕ, στο βίντεο διακρίνονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να επιτίθενται σε σχολικές καθαρίστριες, να αρπάζουν και να σκίζουν τις κάρτες νομιμοποίησης τους)

Επιθέσεις μπράβων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Το τελευταίο, πριν ακόμα από την έναρξη του συνεδρίου, έκανε λόγο για νοθεία και κατήγγειλε ότι “εργοδότες, στελέχη εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών και super market, φιγουράρουν στη λίστα των αντιπροσώπων και των ψηφισάντων μελών, αλλοιώνοντας την πραγματική θέληση των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες”.
Ως εκ τούτου, το ΠΑΜΕ είχε καλέσει διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο «Νοβοτέλ», όπου πράγμα τι εμφανίστηκαν εκατοντάδες μέλη του.
Με βίντεο και ανακοινώσεις που εξέδωσε, ο συνδικαλιστικός φορέας του ΚΚΕ κάνει λόγο για παρουσία “φουσκωτών” που “βρίσκονταν σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, εντός και εκτός της συνεδριακής αίθουσας, από το γκαράζ ως τις σκάλες κάθε ορόφου, με επιδεικτική και προκλητική παρουσία, κάνοντας face control σε οποίον αντιπρόσωπο επιθυμούσε να μπει μέσα, σε συνεννόηση όπως φαίνεται και αποκαλύπτεται με τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ”.
“Ο τραυματισμός του συναδέλφου Νίκου Μαυροκέφαλου μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ, από μπράβους που ήταν σταθερά γύρω από τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ, και ο οποίος αποτυπώνεται και σε πλήθος οπτικοακουστικού υλικού, απαιτεί άμεσες απαντήσεις ενώ για αυτό το ζήτημα έχει κατατεθεί μήνυση”, προσθέτει το ΠΑΜΕ.
(την παρουσία «μπράβων» ανέδειξε το ΠΑΜΕ, μέσω του 902.gr)

Σε κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ

Ο λόγος για τον γνωστό και μη εξαιρετέο Δημ. Καραγεωργόπουλο(ΠΑΣΚΕ) ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη σχεδιάσει την κοινή κάθοδο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατά την ψηφοφορία με την οποία θα ολοκληρωνόταν το συνέδριο.
Παράλληλα, η ΟΙΥΕ, απαντώντας στη μήνυση του ΠΑΜΕ, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για κατάληψη, παρεμπόδιση εκλογικής διαδικασίας, βιαιοπραγίες και προπηλακισμούς, κλοπή καρτών συνέδρων και οικονομικής ζημίας.
Aπό την πλευρά της, η ΓΣΕΕ (εκπρόσωπος Τύπου της οποίας είναι επίσης ο Δημ. Καταγεωργόπουλος) ζητάει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δηλώνοντας ότι “δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη από τα πραγματικά προβλήματα”.
Ήταν η ίδια, όμως, που είχε ζητήσει πρόσφατα τη συνδρομή της αστυνομίας για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών σε σωματεία και εργατικά κέντρα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.



Μακριά από τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας Μόνο σίγουρο είναι ότι, το σκηνικό απαξίωσης των διαδικασιών σχηματίζει μία αποκρουστική εικόνα για τον συνδικαλισμό, σε μία περίοδο που η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανοίγει εκ των πραγμάτων σημαντικά πεδία για τη συλλογική δράση των εργαζόμενων και των συνδικάτων. Αντί, όμως, τα τελευταία να κινηθούν με γοργά βήματα στη νέα αυτή συγκυρία, μένουν, όπως φαίνεται, εγκλωβισμένα στις παθογένειες που έχουν πολλάκις καταγραφεί, αλλά δυστυχώς ελάχιστα έχουν καταπολεμηθεί από τις οργανωμένες δυνάμεις του χώρου. Και όλα αυτά, λίγο πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Μαρτίου, σε ένα άκρως πολωμένο κλίμα και με τα ουσιαστικά ζητήματα του κόσμου της Εργασίας να βρίσκονται (δυστυχώς) πολύ χαμηλά στην ατζέντα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Τάσος Γιαννόπουλος πηγή από : /left.gr/

1 σχόλιο:

  1. Η όξυνση της αντιπαράθεσης μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ αφορά τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο ριζικά αντίθετες γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, που τελικά αποτυπώνεται στο κρίσιμο ερώτημα: Συνδικάτα εργατών ή συνδικάτα εργοδοτών;

    Το ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη για συνδικάτα ζωντανά, με μαζικές και συλλογικές διαδικασίες, με άνοδο του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων και με κατεύθυνση πάλης που κάνει καθαρό ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.


    Στην απέναντι όχθη, βρίσκονται όλοι αυτοί που όσο εντείνεται η διαπάλη για τη γραμμή του συνδικαλιστικού κινήματος, τόσο περισσότερο εμφανίζονται ως μονομπλόκ απέναντι στις ταξικές δυνάμεις, τόσο περισσότερο αποκαλύπτουν ότι ανήκουν όλοι τελικά στο ίδιο κόμμα, στο κόμμα της αστικής τάξης, απέναντι από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή