Είναι γεγονός πως κάνουμε κριτική για όλα και για όλους, όμως αποδεικνύεται εκ των δεδομένων ότι, πολλάκις δεν γνωρίζουμε ή κάνουμε κριτική εκ του ασφαλούς, για αυτό θα προσπαθήσω να δώσω ορισμένα δεδομένα του συστήματος
( ΑΧΑΛΙΝΩΤΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΖΙΝΟ-ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΟΝΤΕΛΟ) , ώστε η κριτική μας να γίνεται τεκμηριωμένα . Πιστεύοντας πως η γνώση είναι δύναμη.
ΝΟΜΙΣΜΑ—ΧΡΗΜΑ
Όλοι μας νομίζουμε ότι το χρήμα δημιουργείται από τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, λόγω της πλύσης εγκεφάλου που υποβαλλόμαστε καθημερινά, αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος.
Η επικυρίαρχη χώρα έχει καθήκον και υποχρέωση να εκδίδει νόμισμα.
ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΙ
Καταρχήν μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της δεν είναι δυνατόν να πτωχεύσει, γιατί η προσφορά του χρήματος είναι απεριόριστη βάσει ορισμένων δεδομένων. Αφού η έκδοση του έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Άρα η απεριόριστη έκδοση έχει πληθωριστικές τάσεις. Δεν είναι δυνατόν όμως να της λείψει ποτέ το χρήμα, όταν είναι συνδεδεμένο με άλλο νόμισμα, συναλλαγματική ισοτιμία (π.χ. 30δραχμές=1δολλάριο θυμάστε---ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ πέσο--δολάριο) τότε είναι δυνατό να πτωχεύσει, αφού όταν είναι χρήστης ξένου νομίσματος η ρευστότητα είναι περιορισμένη σε σχέση με τις ανάγκες, η διαδικασία της πτώχευσης είναι δεδομένη (ΕΛΛΑΔΑ 2010).
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ—ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Μια χώρα που εκδίδει το νόμισμα της ποτέ δεν φορολογεί για να δαπανήσει και επομένως δεν δανείζεται για να δαπανήσει. Εκδίδει νόμισμα για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν φόρους και να αγοράζουν ομόλογα. H χώρα πρώτα δαπανά και μετά φορολογεί και κατόπιν δανείζεται αντίθετα με αυτό που γίνεται στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ πρώτα φορολογεί και μετά δαπανά, λάθος, φοβερό λάθος, ή γίνεται επί τούτου για να μην μπορούν να φύγουν από τα δίχτυα του χρηματοπιστωτικού λόμπι της ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.
ΧΡΕΟΣ
Το χρέος μιας χώρας που εκδίδει το νόμισμα της δεν είναι πραγματικό χρέος γιατί είναι εκφρασμένο στο νόμισμα της, άρα μπορεί να εκδώσει ομόλογα για να μαζέψει χρήμα , συνεπώς για την διατήρηση του βασικού επιτοκίου.
Η κυβέρνηση πουλάει ομόλογα και παίρνει χρήμα. Ομόλογο σημαίνει αγορά ενός χαρτιού που όταν λήξει , παίρνει ο αγοραστής του ομολόγου τα χρήματα του με κάποιο τόκο από την τράπεζα. Αντίθετα με αυτό που γίνεται στην ΕΥΡΩΖΩΝΗ.
Καθώς λοιπόν καθόμουν και σκεφτόμουν μου ήρθε στο μυαλό, γιατί πραγματικά η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ με έλλειμμα 65% ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ή η ΤΟΥΡΚΙΑ με 30% κινδυνεύει, ενώ αντίθετα η ΙΑΠΩΝΙΑ με 250% και η ΗΠΑ με χρέος άνω του 100% δεν κινδυνεύουν; Αποφάσισα να το ψάξω; Mε απασχολούσε; Έτσι κατέφυγα στην βιβλιογραφία.
Τελικά το βρήκα, η περιέργεια μου ικανοποιήθηκε ,μα και σαν άνθρωπος έμαθα τα εξής: Υπάρχει ένας τύπος που καθορίζει τα του χρέους.
(ΕΠΙΤΟΚΙΟ-ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) ΕΠΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΕΠ ΔΙΑ 100
Έστω λοιπόν ότι μια χώρα δανείζεται με 3,5% στο 10ετές ομόλογο, και η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ είναι 1,9% ενώ το χρέος 190% άρα (3,5-1,9)χ 190/100=3,04% για να μην αυξάνεται το χρέος και να ελέγχεται. Εάν η ίδια χώρα δανειζόταν με 1,12 τότε ( 1,12-1,9)χ190/100=-1,48%, άρα δεν θα χρειαζόταν καθόλου. Για αυτό λοιπόν οι ΘΕΣΜΟΙ επιμένουν στα πλεονάσματα του 3,5%.
Mε βάση λοιπόν τα όσα έχουν προαναφερθεί σε συνάρτηση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μπορεί να δούμε, προσδοκούμε, ένα καλύτερο μέλλον στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, που σε ορισμένα βασικά διαφωνώ ριζικά, εάν όμως η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα μας πιεί το αίμα, ως ΛΥΚΑΝΘΡΩΠΟΣ , σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο αρχηγός της μέχρι σήμερα(η οκτάωρη εργασία είναι ιδεοληψία-ασφαλιστικό ΠΙΝΟΣΕΤ- επταήμερη εργασία, δέκατος όγδοος αιώνας- κατάργηση του δώρου εορτών στον ιδιωτικό τομέα- ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, άρα όλα στον ιδιωτικό τομέα ,η ανισότητα είναι μια νομοτέλεια και τόσα άλλα)
. Ευελπιστώ να μην συμβεί αυτό γιατί δεν θέλω να δω την χώρα μου ως νεκροταφείο ζόμπι……
23/05/2019
ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΓΡΙΒΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου