Ο ημερήσιος τύπος αποκαλύπτει το νέο εργασιακό Μνημόνιο της κυβέρνησης για την περίοδο μετά την πανδημία και εμείς αναδημοσιευουμε!
Επαναλειτουργία των επιχειρήσεων από τον Μάιο με ταυτόχρονη
καθιέρωση ενιαίου (υποκατώτατου) μισθού 533 ευρώ για όσους εργαζόμενους επανέλθουν προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «Αυγή» της Κυριακής, με τον κωδικό «Recovery Plan», που φυλάσσεται στα συρτάρια του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τα βασικά του σημεία αποκαλύπτουμε σήμερα, προβλέπεται:
Α. Η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν να διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης από τον μήνα Μάιο και μετά.
Β. Η καθιέρωση πλέον του υποκατώτατου μισθού των 533 ευρώ που χορηγήθηκε στους εργαζόμενους των οποίων ανεστάλησαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ξεκίνημα της πανδημίας μέσω της Ανώτατης Αρχής.
Γ. Αφήνεται επίσης πλήρως στην ευχέρεια των εργοδοτών πόσους και ποιους εργαζόμενους θα επαναφέρουν. Με άλλα λόγια, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, παρ’ όλο που θα είναι ανοιχτή η επιχείρηση και θα λειτουργεί κανονικά, θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ποιους εργαζόμενους αλλά και πόσους θα επαναφέρει στην εργασία τους, για αρκετό διάστημα μετά την επανέναρξη των εργασιών της.
Δ. Έτσι, με το πρόσχημα της “αιφνίδιας επιβάρυνσης” των επιχειρήσεων με υψηλό εργατικό κόστος σε μια ήδη κατεστραμμένη αγορά, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με τον άτυπο “υποκατώτατο μισθό” των 533 ευρώ!
Τι προβλέπουν οι ΠΝΠ για την αναστολή των συμβάσεων
Καλό είναι εδώ να θυμηθούμε τι προβλέπουν οι ΠΝΠ για την αναστολή των συμβάσεων των επιχειρήσεων και ποιοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στα μέτρα, λαμβάνοντας την ειδική αποζημίωση «ειδικού σκοπού» για 45 ημέρες:
1. Με την παρ.1, του άρθρου δέκατου τρίτου, της από 14.03.2020 ΠΝΠ (Κεφάλαιο Α1 άρθρο 3 και Κεφάλαιο Α2 άρθρο 2 της ΚΥΑ 12998/232/23-03-2020) προσδιορίστηκε η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αποδοχές 45 ημερών, συνεπώς οι εργαζόμενοι, για όσο διάστημα τελούν σε αναστολή σύμβασης, λαμβάνουν καθαρά τον μήνα περίπου 533 ευρώ, ποσό που υπολείπεται αρκετά του κατώτατου μισθού.
2. Η κανονιστική πηγή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού βρίσκεται στο άρθρο δέκατο τρίτο της από 14.3.2020 ΠΝΠ, με την οποία «θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης».
Δικαιούχοι εργαζόμενοι της αποζημίωση των 800 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο, είναι:
α. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε αυτομάτως σε αναστολή, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους ανεστάλη υποχρεωτικά με απόφαση της δημόσιας αρχής.
β. Εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας ανεστάλη με απόφαση του εργοδότη τους επειδή η επιχείρηση αυτού εντάσσεται σε ΚΑΔ με δραστηριότητα που επλήγη σημαντικά από τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Δραματικές συνέπειες για οικονομία και εργαζόμενους
Επανερχόμενοι στα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε πάμπολλες τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, ανέφερε ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για έναν ή το πολύ δύο μήνες, δηλαδή μέχρι και τα μέσα Μαΐου, ενώ τώρα αποκαλύπτεται ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Και αυτό, καθώς, όπως αναφέραμε, οι επιχειρήσεις θα διατηρήσουν τους εργαζομένους τους σε αναστολή σύμβασης ακόμα και μετά το άνοιγμά τους, με τους μισθούς να καταβάλλονται από το κράτος, ενώ οι εργοδότες θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν ποιους εργαζόμενους αλλά και πόσους θα επαναφέρουν στην εργασία τους και να λειτουργούν πλέον τις επιχειρήσεις τους με την μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία.
Το επόμενο διάστημα θα εξειδικευτούν όλες οι πληροφορίες για τα νέα μέτρα επανόδου στην «επιχειρηματική κανονικότητα». Μια κανονικότητα όμως που επιφυλάσσει έναν υποκατώτατο μισθό «πεινάς» για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους (της τάξης των 530 ευρώ) για τους επόμενους μήνες.
Επομένως, με τον κωδικό «Recovery Plan» η κυβέρνηση επέλεξε (και πριν και μετά την πανδημία) να μην αναπληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων (έστω και σε ποσοστό 70% – 80%), με αποτέλεσμα να προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις κοινωνικής καταστροφής, που θα βουλιάξουν την οικονομία σε ένα ατελείωτο σπιράλ ύφεσης.
Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής επιλογής έχουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης που οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Και η πανδημία αποδεικνύεται πρόσχημα ώστε να επιβληθεί ένα νέο Μνημόνιο!
http://www.avgi.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου