Το Νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί πρόσφατα στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να περιορίσει τις διαδηλώσεις(Το γιατί πλέον το καταλαβαίνουν όλοι). Προτείνει μετατροπή ή «θεραπεία» της επίμαχης διάταξης του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων.Για αντισυνταγματικότητα της διάταξης, η οποία προβλέπει την παρουσία Εισαγγελέα σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και τη σύμφωνη γνώμη του για τη διάλυση των συγκεντρώσεων, κάνει λόγο σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δ. Παπαγεωργίου. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις πορείες.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, η σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, η οποία κρίνεται αναγκαία από το νόμο, για την απόφαση της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής περί διάλυσης της συνάθροισης, αποτελεί διοικητική πράξη. Σύμφωνα, όμως, με το άρθρο 89 του Συντάγματος, η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς απαγορεύεται.
Υπό τα δεδομένα αυτά, προτείνει τη μετατροπή ή «θεραπεία» της επίμαχης διάταξης, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων για τις συγκεντρώσεις (Ν.4703/2020).
Η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου απευθύνεται στους εισαγγελείς Εφετών της χώρας και φέρει ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου 2020. Εκδόθηκε κατόπιν σχετικού ερωτήματος που υπέβαλλε στον Άρειο Πάγο ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου