Eνδιαφέροντα - Κανονισμοί

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Οι 6 αρχές του ενιαίου μισθολογίου που προτείνει η κυβέρνηση

Το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτατων και ανώτατων μισθών στο δημόσιο τομέα ζητούν οι δανειστές, οι οποίοι, σε αντίθεση με όσα διοχετεύτηκαν από πολλά ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα, δεν θέτουν ζήτημα ανάκλησης των 3.900 επαναπροσλήψεων, που ψηφίστηκαν με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στη σύνταξη νέου ενιαίου μισθολογίου με εφαρμογή την 1.1.2016, το οποίο θα «αποσυμπιέζει» τα μισθολογικά κλιμάκια και θα ανακατανέμει τους μισθούς των υπαλλήλων και «προς τις δύο κατευθύνσεις», προς τα πάνω δηλαδή και προς τα κάτω. Οι αυξομειώσεις αυτές, που επιζητούν οι δανειστές, θα συναρτώνται με τις «δεξιότητες, την απόδοση και τη θέση ευθύνης», ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος θα πρέπει να βαίνει μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ ώς το 2019.

Σε αντιδιαστολή με τις απαιτήσεις των θεσμών, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως «κόκκινη γραμμή» τη μείωση του κατώτατου μισθού, αντιπροτείνοντας ένα ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα διέπεται από έξι γενικές αρχές:

1. Εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων 1 προς 2 από το 2016, με τη μεγάλη πλειοψηφία των νεοπροσληφθέντων (70%) να αποτελείται από πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

2. Αποκατάσταση της επαγγελματικής ανέλιξης των υπαλλήλων και σταδιακή αποκαθήλωση των μισθολογικών ωριμάνσεων, ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του 2016.

3. Ίδια αμοιβή για την ίδια δουλειά στο Δημόσιο.

4. Σύνδεση βαθμολογίου με θέσεις ευθύνης.

5. Καμία περαιτέρω μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

6. Εισαγωγή νέου ενιαίου μισθολογίου με σημείο εκκίνησης τους μισθούς των υπαλλήλων στις 31.12.2015.

Επιπλέον το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλαμβάνει να εκπληρώσει:

* τη θέσπιση του νέου νόμου για την αξιολόγηση και την επιλογή προϊσταμένων,

* την εφαρμογή του νέου συστήματος κινητικότητας, όπως περιγράφεται στον Νόμο 4325/2015 (εθελοντική κινητικότητα),

* τη θέσπιση και εφαρμογή του νόμου για τις μη μισθολογικές παροχές στο Δημόσιο (σ.σ.: το σχετικό ν/σ έχει τεθεί σε διαβούλευση από το υπ. Οικονομικών),

* επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-goverment) στο Δημόσιο για εξοικονόμηση της τάξεως του 20%.

Ενίσχυση καταπολέμησης της διαφθοράς

Στο ίδιο τμήμα των προτάσεων περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς, παρουσιάζοντας ένα νέο στρατηγικό πλάνο για τη διαφάνεια έως το τέλος Ιουλίου. Στο ίδιο πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να παρακολουθεί και να ελέγχει στενά την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και δεσμεύεται να εφαρμόσει νέες τροποποιήσεις για τη βελτίωσή του, αν αυτό χρειαστεί.

Επιπλέον οι αρμόδιες αρχές δεσμεύονται να παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για το περιουσιολόγιο, με την εισαγωγή ενός νέου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου, ενώ θα εισαχθεί και συντονιστικό όργανο οικονομικών εισαγγελέων και εισαγγελέων διαφθοράς.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου