Οι εργάτες θα κρατήσουν το εργοστάσιο και θα το λειτουργήσουν μόνοι τους, υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης, ενώ η Unilever θα τους καταβάλει 20 εκατομμύρια ευρώ: «Τα βάλαμε με τους δισεκατομμυριούχους, μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί, αλλά η τρέλα μας τελικά δικαιώθηκε»
Αναδημοσίευση της ανάρτησης του
Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας «Συν Άλλοις» από το ομώνυμο blog του
Μετά από τριάμιση χρόνια αγώνα, οι εργάτες/τριες του εργοστασίου Fralib, κοντά στη Μασσαλία της Γαλλίας, πέτυχαν μια συμφωνία-θρίαμβο με το πρώην αφεντικό τους, την πολυεθνική Unilever.
Οι εργάτες θα κρατήσουν το εργοστάσιο και θα το λειτουργήσουν μόνοι/ες τους, υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης, ενώ η Unilever θα τους καταβάλει 20 εκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό περιλαμβάνει αποζημίωση των εργατών για την περίοδο της ανεργίας, την αξία των μηχανημάτων και της εγκατάστασης όσο και επιπλέον κεφάλαιο εκκίνησης και επένδυσης του νέου εργατικού συνεταιρισμού!
Το εργοστάσιο Fralib είναι μια μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας τσαγιού και βοτάνων, το οποίο από το 1896 παράγει το πασίγνωστο στη Γαλλία ρόφημα βοτάνων "Elephant".
Όταν αγοράστηκε από την πολυεθνική Unilever, το εργοστάσιο άρχισε να συσκευάζει και το τσάι Lipton. Όμως, το 2010 η Unilever θεώρησε ότι το εργατικό κόστος στη Γαλλία είναι πολύ υψηλό και αποφάσισε το κλείσιμο του εργοστασίου και τη μετεγκατάστασή του στην Πολωνία, αφήνοντας στο δρόμο τους 182 εργάτες του.
Τότε ξεκινάει και ο μακρύς αγώνας των εργατών, με την κατάληψη του εργοστασίου και την απαίτηση να συνεχίσουν μόνοι/ες τους, υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης, τη λειτουργία του.
Με τη στήριξη του εργατικού συνδικάτου GGT, αλλά και πολλών άλλων συλλογικοτήτων και κινημάτων στη Γαλλία, οι εργάτες άντεξαν τριάμιση χρόνια σκληρών δικαστικών διαμαχών με την πολυεθνική, βάζοντας παράλληλα κατά καιρούς μπροστά τις μηχάνες και διακινώντας μέσω του δικτύου υποστήριξης το τσάι "Elephant" για να συντηρήσουν τον αγώνα τους αλλά και για να διαδόσουν την ιδέα της εργατικής αυτοδιαχείρισης.
Τελικά, τη Δευτέρα 26 Μαϊου 2014, υπεγράφη η συμφωνία που επισφραγίζει με τον πιο νικηφόρο τρόπο τις 1336 ημέρες αγώνα.
Τώρα οι 76 εναπομείναντες εργάτες/τριες ετοιμάζονται για να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβρη το νέο τους παραγωγικό εγχείρημα, υπό τη μορφή του εργατικού συνεταιρισμού. Αναζητούν νέους προμηθευτές και αγοραστές, στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Πρώτα, όμως, το γιόρτασαν!
Στο πάρτι που έγινε στο εργοστάσιο την Τρίτη 27 Μαϊου, μια εργάτρια δήλωσε: "Τα βάλαμε με τους δισεκατομμυριούχους, μας έλεγαν ότι είμαστε τρελοί, αλλά η τρέλα μας τελικά δικαιώθηκε."
Μετά τους εργάτες και τις εργάτριες του εργοστασίου Pilpa, που παράγει παγωτά, που νίκησαν την εργοδοσία και πλέον λειτουργούν υπό καθεστώς αυτοδιαχείρισης το "Εργοστάσιο του Νότου", οι νικητές εργάτες και εργάτριες θα πρέπει τώρα να βρουν ένα νέο όνομα για τα προϊόντα τους και να φτιάξουν το δικό τους οικονομικό πλάνο.
Το "εμπορικό" ατού του νέου συνεταιρισμού θα είναι η απόλυτα φυσική και ποιοτική σειρά προϊόντων, χωρίς τα συνθετικά ενισχυτικά γεύσης που περιέχει το γνωστό Lipton.
Από τον μικρό εργατικό συνεταιρισμό Συν Άλλοις στην Αθήνα, τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία!
Πηγές:
http://roarmag.org/2014/05/fralib-marseille-workers-control/
http://www.workerscontrol.net/authors/victory-fralib-workers-new-chapter-begins
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου