Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Δεν εφαρμόζεται η αύξηση στις συντάξεις χηρείας! Παράνομη εγκύκλιος Βρούτση…

 Οι συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σύριζα από τον Μάιο του 2019 , θα έπρεπε να αυξηθούν από το 50% στο 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών σύζυγος. Με τον νόμο 4611/2019 καταργήθηκε το όριο ηλικίας των 55 ετών και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή
ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας. Παράλληλα, αύξησε το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από 50%. Στην πράξη όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η βελτιωτική ρύθμιση ακόμα και σήμερα δεν εφαρμόζεται!

Αιτία είναι η εγκύκλιος (α.π. Φ.80000/28443/892 18-7-2019), που εξέδωσε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας! Ουσιαστικά με τις οδηγίες εφαρμογής που εξέδωσε και έστειλε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης, παραποίησε τον νόμο.


Ακριβέστερα, στην «επίμαχη» εγκύκλιο αντί να αναφέρει ότι χορηγείται στη σύνταξη χηρείας το 70% της σύνταξης γράφει ότι χορηγείται το 70% της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό όμως αποκλείεται έτσι το ανάλογο ποσοστό από όλες τις συντάξεις που έχουν προσωπική διαφορά.

Ορίστε και το σχετικό παράδειγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γιάννης Δούκας, πρώην Υποδιοικητής του ΙΚΑ.


Παράδειγμα:


Ο θανών έπαιρνε βασική σύνταξη 384 € ανταποδοτική σύνταξη 389,05 και προσωπική διαφορά 347,61 δηλαδή σύνολο 1120,66.

Το 70% της σύνταξης χηρείας υπολογίστηκε μόνο στα δύο πρώτα ποσά εθνικής (384Χ70%=268,8) και ανταποδοτικής (389,05Χ70%=272,34) συνολικά δηλαδή (268,8+272,34=541,14). Η προσωπική διαφορά που είναι ύψους 347,61 δεν υπολογίστηκε και έτσι στη συγκεκριμένη συνταξιούχο χορηγείται 212 € μικρότερη σύνταξη απ’ αυτή που δικαιούται (το εβδομήντα τοις εκατό της προσωπικής διαφοράς των 347,61 €).

Όπως τονίζει ο κ. Δούκας, «η κυβέρνηση θα πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει τις απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις και να εκδώσει νέα εγκύκλιο η οποία θα είναι σύννομη.

Τα όργανα των ασφαλιστικών ταμείων στα οποία προφανώς θα κατατεθούν ενστάσεις των δικαιούχων να κρίνουν με βάση το νόμο και όχι την παράνομη εγκύκλιο και τέλος όλοι οι κοινωνικοί φορείς εργαζομένων και συνταξιούχων θα πρέπει να αναδείξουν τη σοβαρότητα του ζητήματος. Τα κυβερνητικά παιχνιδάκια και τερτίπια θα πρέπει να σταματήσουν.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου