Η “ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση”, όπως βαφτίζεται αυτό το κατάπτυστο μέτρο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών για την πλήρη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Θα μπορούν, ανάλογα με τις “ανάγκες” της επιχείρησης – που στην πραγματικότητα μεταφράζονται σε μεγιστοποίηση του κέρδους τους – να επιβάλλουν εξοντωτικά ωράρια για κάποιες ημέρες και να “εξοφλούν” τις επιπλέον ώρες με μειωμένο ωράριο, ρεπό ή άδεια, πάντα με τους δικούς τους όρους και χρονικούς περιορισμούς.
Το ισχύον σύστημα, όσο προβληματικό κι αν είναι, τουλάχιστον απαιτεί μια στοιχειώδη συμφωνία με τους εργαζομένους ή το σωματείο πριν από την εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, επιδιώκει να άρει και αυτό το τελευταίο εμπόδιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Η κατάργηση της ανάγκης για συμφωνία σε εβδομαδιαία βάση ανοίγει τον δρόμο για ένα εργασιακό περιβάλλον ζούγκλας, όπου οι εργαζόμενοι θα είναι όμηροι των διαθέσεων του εργοδότη τους, χωρίς καμία δυνατότητα προγραμματισμού της προσωπικής τους ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό το οξύμωρο που επισημαίνεται στο κείμενο: ακόμα και σήμερα, αν δεν υπάρχει σωματείο στην επιχείρηση, η διευθέτηση απαιτεί συμφωνία με το σωματείο του κλάδου, κάτι που καθιστά το μέτρο σχεδόν ανεφάρμοστο. Η νέα ρύθμιση έρχεται να τσακίσει και αυτό το υποτυπώδες ανάχωμα, αφήνοντας τους εργαζομένους εντελώς απροστάτευτους.
Οι πληροφορίες για διευθέτηση ωραρίου ακόμα και για μία εβδομάδα χωρίς χρονοτριβή αποκαλύπτουν τον πραγματικό στόχο της κυβέρνησης: την άμεση και ανεμπόδιστη προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς, αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες στην ζωή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Το παράδειγμα της 10ωρης εργασίας για δύο ημέρες και της “ανταπόδοσης” με μειωμένο ωράριο τις επόμενες δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση για εντατικοποίηση της εργασίας και ευέλικτη διαχείριση του εργατικού κόστους, εις βάρος της υγείας και της ψυχικής ευημερίας των εργαζομένων.
Η επίκληση της “απλοποίησης” των διαδικασιών πρόσληψης μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να κρύψει την ουσία των αντεργατικών αυτών μέτρων. Μπορεί οι προσλήψεις να γίνονται με ένα “κλικ”, αλλά οι απολύσεις θα γίνονται το ίδιο εύκολα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας. Η κατάργηση της υποχρεωτικής αναγγελίας πρόσληψης στις αρμόδιες υπηρεσίες αφαιρεί ένα ακόμα δικλείδα ασφαλείας για τους εργαζομένους και διευκολύνει την αδήλωτη εργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία.
Σε αυτό το ζοφερό εργασιακό τοπίο που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η φωνή της λογικής και της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου