Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Η εταιρεία δεν τηρεί την υποχρέωσή της, όπως διατυπώνεται και μέσα από τη Σ.Σ.Ε., προφανώς για να μπορέσει να γλυτώσει ένα περιττό έξοδο γι’ αυτήν, αφού δεν προκύπτει μέσω αυτού κέρδος, άκρως απαραίτητο, όμως, για την ασφάλεια των εργαζόμενων. Δηλαδή, γίνεται για μια ακόμη φορά απτό το ότι από τη μία είναι τα κέρδη τους και από την άλλη οι ζωές μας.
Η ΔΕΣΚ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα σε πολλές συνεδριάσεις του Δ.Σ. του σωματείου εργαζόμενων Hellenic Train, προκειμένου να συζητηθούν οι απαραίτητες ενέργειες από συνδικαλιστικής πλευράς. Μετά από την επιμονή αυτή, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το Φεβρουάριο αποφασίστηκε ομόφωνα η προσφυγή του σωματείου στο ΣΕΠΕ για μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και αυτό των ΜΑΠ. Εξαιτίας διαφόρων αδικαιολόγητων προφάσεων, η συγκεκριμένη απόφαση δεν υλοποιήθηκε, με ευθύνη του προέδρου και του γραμματέα του σωματείου, οι οποίοι, μάλιστα, έσπευσαν να τοποθετηθούν δημόσια, προσπαθώντας να δείξουν ότι δεν έχουν αμελήσει το θέμα, αλλά το παρακολουθούν και θα προβούν σε ενέργειες αν δεν τηρηθούν τα δέοντα, σπέρνοντας μάλιστα και υποσχέσεις για τη χορήγηση των ΜΑΠ από 15 έως 19 Ιουνίου 2026. Δεν επιβεβαιώνεται, φυσικά, από την ίδια την πραγματικότητα η πρόθεσή τους για να “προχωρήσουν συντεταγμένα και συλλογικά στις ενέργειες που ήδη έχει αποφασίσει το σωματείο”, αφού απέφυγαν να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ενέργεια από τη συγκρότηση του Δ.Σ. και μετά, δηλαδή εδώ και 8 μήνες, καθώς και δεν επιλέγουν να ενημερώνουν για οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει και τους γνωστοποιείται – γι΄αυτό ή για άλλα ζητήματα – το σύνολο του Δ.Σ. και βασικά, την παράταξη της ΔΕΣΚ.
Επιπλέον, δε μπορεί να αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε συνδικαλιστής ως αρνητικό το γεγονός ότι εργαζόμενος/οι αποφασίζουν να προβούν στη διεκδίκηση αυτών που δικαιούνται, μέσω του ΣΕΠΕ εν προκειμένω. Εξαιτίας αυτής της αντίδρασης που είχαν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, αλλά και οι “λαγοί” που “ξαμόλησαν” και άσκησαν κριτική σε συνδικαλιστές που πήραν την πρωτοβουλία να δράσουν και εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα ΜΑΠ, γίνεται φανερό το εξής:
Ότι από τη μία έχουμε τη λογική της ανάθεσης, τις φραστικές κορώνες που συνυπάρχουν με τη χαμηλή απαιτητικότητα, τη συναίνεση σε εταιρικές επιλογές, την εργασιακή ειρήνη μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοσίας και φυσικά την προσκόλλησή τους σε κυβερνητικά επιτελεία και τις κάθε λογής εκδουλεύσεις για τη δήθεν επίλυση μέσω αυτών, των προβλημάτων των εργαζομένων.
Από την άλλη έχουμε τη λογική της διεκδίκησης, της σύγκρουσης των συμφερόντων των εργαζόμενων και του εργοδότη αφού αυτά δε μπορούν να είναι ποτέ κοινά, τη λογική της πίστης στη δύναμή μας ενάντια στην υποταγή, την αναμονή και τη μοιρολατρία.
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Αυτές είναι οι δύο λογικές που συγκρούονται στο Δ.Σ. του σωματείου.
Η πρώτη υπηρετείται από τις δυνάμεις της ΔΑΚΕ και του ΔΙΚΤΥΟΥ που ψηφίζουν σε όλα τα ζητήματα με την ίδια ψήφο στο Δ.Σ., παρά τις φαινομενικές διαφορές τους. Η άποψη αυτή λέει να ενισχυθούν οι σχέσεις και η εμπιστοσύνη εργαζομένων και εταιρίας όπως την κατέθεσαν οι επικεφαλής των 2 παρατάξεων και στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο τον περασμένο μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, γιατί η όρεξη της εταιρίας για κέρδη δε μικραίνει. Αυτό εκφράζουν και στην προετοιμασία κάθε απεργιακής κινητοποίησης οι οποίες δεν παίρνουν χαρακτηριστικά σύγκρουσης, εφόσον δε βρουν δικαιολογίες να τις αναστείλουν. Αυτό εκφράζει και η απουσία κάθε προσπάθειας για πραγματοποίηση συχνών Γενικών Συνελεύσεων και συγκεντρώσεων για επαφή του Δ.Σ. του σωματείου με τους εργαζόμενους, για να καταγράφονται τα προβλήματα, για να μπορεί κάθε εργαζόμενος να συμμετέχει ενεργά μέσα σε συλλογικές διαδικασίες. Η συλλογικότητα όμως πρέπει να μας πηγαίνει ΜΠΡΟΣΤΑ, όχι για να μας καθηλώνει στα σχέδια και στις επιλογές της εργοδοσίας.
Η άλλη λογική στο σωματείο υπηρετείται μόνο από τις δυνάμεις της ΔΕΣΚ και είναι η λογική που λέει ότι είναι ασύμβατα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και εργοδότη, αλλά εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να παλεύουμε να κερδίσουμε αυτά που θα προσφέρουν ασφάλεια στη δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Δεν οφείλουμε να δώσουμε καμία ακόμα προθεσμία στην εταιρεία – έχουμε δώσει εξάλλου πάρα πολλές – ούτε να μπαίνουμε συνολικά σε τέτοια λογική αφού καταλαβαίνουμε ότι η καθυστέρηση αυτή δεν προκύπτει από γραφειοκρατία αλλά είναι συνειδητή επιλογή κερδοφορίας της Helenic train.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν την ενέργεια για προσφυγή στο ΣΕΠΕ! Να καταδικάσουν τη λογική της υποταγής και υποχώρησης!
Πάει πολύ να επικαλούνται οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και του ΔΙΚΤΥΟΥ τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων από την πλευρά της ΔΕΣΚ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα υπερψήφισαν απεργίες και γενικές συνελεύσεις μετά από πίεση και ακόμα και στην επέτειο για τα 3 χρόνια από τα ΤΕΜΠΗ πολλοί από αυτούς δεν κατέβηκαν ούτε στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια, αποφεύγοντας να κάνουν οτιδήποτε για την επιτυχία των κινητοποιήσεων! Επικαλούνται φυσικά την ενότητα της μοιρολατρίας και της απογοήτευσης, συμμέτοχους στην οποία δε θα μας βρουν! Οι εργαζόμενοι όταν μιλούν για ενότητα εννοούν “ενωμένοι στην πάλη”!
Συναδελφικά
ΔΕΣΚ – ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
Υ.Γ.: Διαβεβαιώνουμε ότι οι δεκάδες υπογραφές που δόθηκαν ήδη και όλες όσες θα μαζευτούν τις επόμενες μέρες δε θα αποκαλυφθούν στην εταιρεία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
2η ανακοίνωση
Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, παρά τους πανηγυρισμούς και τις φιέστες της
κυβέρνησης της ΝΔ, βιώνουν από πρώτο χέρι τη συνεχιζόμενη χειροτέρευση της
κατάστασης για την ασφάλεια στην κυκλοφορία των τρένων.
Στις 12/6/2026 η αμαξοστοιχία 1323 που εκτελούσε το δρομολόγια Κιάτο – Πειραιάς, κατά τη διέλευσή της στο τμήμα Άγιοι Ανάργυροι – Αθήνα, ήρθε σε επαφή με κομμένο καλώδιο της γραμμής επαφής, με αποτέλεσμα την δημιουργία ηλεκτρικού τόξου. Ο μηχανοδηγός εκτέθηκε σε αυτό, γεγονός που θα μπορούσε να του επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες.
Αντίστοιχα περιστατικά έχουν συμβεί και πριν το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και τον τελευταίο χρόνο. Δε είναι πλέον ασυνήθιστο οι αμαξοστοιχίες να συναντούν επικίνδυνα εμπόδια εντός της γραμμής όπως δέντρα, βράχους κ.λπ.
Δεν πάει άλλο!
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούμε ως κανονικότητα να δουλεύουμε με επισφάλεια! Δε φταίει η κακιά στιγμή, φταίει το κυνήγι του κέρδους, που επιβάλλει υποστελεχωμένα συνεργεία συντήρησης και ελέγχου των γραμμών στον ΟΣΕ, υποστελέχωση και στη συντήρηση του τροχαίου υλικού στη Hellenic Train.
Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!
Διαλέγουμε τον δρόμο του συλλογικού μαζικού και οργανωμένου αγώνα απέναντι σε αυτήν την εγκληματική πολιτική που υπηρετεί η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες, που αφήνουν την εργοδοσία να αλωνίζει ανενόχλητη, κάνοντας εκπτώσεις στην ασφάλεια και στο αναγκαίο προσωπικό, δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες μέσα στις οποίες σαν εργαζόμενοι δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε κάθε μέρα που πηγαίνουμε για το μεροκάματο πίσω σώοι και αβλαβείς στα σπίτια
μας. Είμαστε απέναντι στη λογική ότι εργαζόμενοι και εργοδοσία πρέπει να έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, είμαστε απέναντι σε όσους δίνουν σανίδα σωτηρίας και άλλοθι στον εργοδότη, όπως για παράδειγμα με την συζήτηση για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας όπως και σε κάθε μορφή υπερεργασίας η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει την αύξηση των ατυχημάτων.
Δε μπορούμε να κάνουμε πίσω στις ανάγκες μας!
Δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε :
• Επαρκείς προσλήψεις ΤΩΡΑ σε όλες τις ειδικότητες σε Hellenic Train και ΟΣΕ.
• Ολοκληρωμένη και ουσιαστική συντήρηση της γραμμής, των συστημάτων λειτουργίας και
ασφάλειας αυτής, όπως αντίστοιχα και του τροχαίου υλικού.
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
• 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο. Καμία σκέψη για αύξηση του εργάσιμου χρόνου.
• Αυξήσεις των μισθών, με βάση την αύξηση των τιμών!
Συναδελφικά.
ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου