Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δηλώσεις παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας και οι αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά των κατηγορουμένων
Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου η δίκη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων επί της εισαγγελικής πρότασης για τις δηλώσεις παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Το δικαστήριο είχε διακόψει, ώστε ορισμένοι συνήγοροι να λάβουν την εισαγγελική πρόταση και να συνεχίσουν την τοποθέτησή τους στη σημερινή συνεδρίαση.
Οι αντιρρήσεις και η εισαγγελική πρόταση
Οι κατηγορούμενοι, μέσω των συνηγόρων τους, έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για τις παραστάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων, του σωματείου μηχανοδηγών Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για όσες δηλώσεις έγιναν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Την Τρίτη 2 Ιουνίου, η εισαγγελέας πρότεινε να γίνουν δεκτές οι παραστάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων μόνο για το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, που προβλέπει την παρέμβαση των Δικηγορικών Συλλόγων σε υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Αντιθέτως, πρότεινε να μην γίνουν δεκτές οι παραστάσεις του ελληνικού Δημοσίου, του σωματείου μηχανοδηγών και οι παραστάσεις για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορά τη μετάταξη του σταθμάρχη.
Ένταση στη συνεδρίαση της Τρίτης
Στη συνεδρίαση της Τρίτης, από τους 36 κατηγορούμενους παρόντες ήταν τρεις, με τη συνήγορο συγγενών θυμάτων και τραυματιών Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφέρει πως αποτελεί «βαρύτατη προσβολή» η εικόνα των εδράνων των κατηγορουμένων.
Σε εκείνο το σημείο, συνήγορος κατηγορούμενου στελέχους του ΟΣΕ έκανε λόγο για «ποινικό λαϊκισμό», επισημαίνοντας τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση συγγενών θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Οι κατηγορίες στην υπόθεση
Οι 36 κατηγορούμενοι στην υπόθεση, στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, της Hellenic Train και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με πέντε αδικήματα.
Για το κακούργημα της επικίνδυνης παρέμβασης στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς με ενδεχόμενο δόλο, με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, από τις οποίες μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και κίνδυνος για ανθρώπους και που είχε ως αποτέλεσμα: α) τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσότερων ανθρώπων και γ) τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, τελεσθείσα και κατ’ εξακολούθηση και από κοινού, κατηγορούνται 33 άτομα.
Για τα τρία πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο κατά συρροή, κατηγορούνται 35 άτομα.
Για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατηγορούνται 3 άτομα.
Σημειώνεται, τέλος, πως η πρόεδρος ανακοίνωσε και τις δικάσιμους του Ιουλίου, με την τελευταία να έχει οριστεί για τις 28 Ιουλίου. Συνολικά, μέσα στον Ιούλιο ορίστηκαν 11 δικάσιμοι.
www.eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου