Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Νέα λίστα για τα βαρέα

Η αρμόδια Επιτροπή παραδίδει σήμερα στον υπουργό Εργασίας τις προτάσεις της


Σήμερα κληρώνει για τις ανατροπές στη λίστα των Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) καθώς η αρμόδια Επιτροπή παραδίδει τη νέα λίστα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Η λίστα θα δοθεί σε όλους τους φορείς προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση και, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Κουτρουμάνης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα καταλήξει σε απόφαση μετά το τέλος της διαβούλευσης.
Επισημαίνεται ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στα ΒΑΕ εντάσσονται 538.913 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές, τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με δεδομένη και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου ο οποίος καθιστά απαγορευτική την έξοδο στη σύνταξη πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Από το νέο μέτρο δεν θίγονται όλοι όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν.
Θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ όσοι εξαιρεθούν εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει 4.500 ένσηµα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ. Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα, θα αυξηθούν «αυτόματα» τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (θα ακολουθούν τα γενικά όρια που ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζομένους), θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν μόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον µισθό για όσες ηµέρες ήταν ενταγµένοι στα ΒΑΕ.
Οι επιπτώσεις. Οσοι εργάζονται σε επαγγέλµατα που θα αποχαρακτηριστούν, θα έχουν µείωση µισθών από 50 έως 250 ευρώ τον µήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα υποστούν µείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.
Αλλά και όσοι παραµένουν στα ΒΑΕ θα βρεθούν αντιµέτωποι µε τη σταδιακή αύξηση από 1/1/2012 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν δεν συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Τονίζεται ότι ο νέος ασφαλιστικός νόµος προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από 1/1/2011 έως 1/1/2017, όλων των ορίων ηλικίας, από το 55ο στο 60ό (για πλήρη σύνταξη) και από το 53ο στο 58ο (για µειωµένη) για όσους θα έχουν 10.500 ένσηµα, από τα οποία 7.500 σε ΒΑΕ. Το 60ό θα είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας (από το 55ο το 2010) και για όσους θα συµπληρώσουν έως το 2015 τουλάχιστον 4.500 ένσηµα, από τα οποία τα 3.600 σε ΒΑΕ (το 2011 είναι το 56ο, το 2012 το 57ο, το 2013 το 58ο, το 2014 το 59ο και το 2015 το 60ό).
Η Επιτροπή, μετά τη μελέτη όλων των αιτημάτων που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ένταξη στο καθεστώς ΒΑΕ, εκτός από τα αιτήματα που έχει μελετήσει η Επιτροπή Λινού (πέντε συνολικά) και τα αιτήματα που αφορούν ομοειδείς εργασίες και ως τέτοια είναι:
  • οι Οδηγοί σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά την 1η/8/2008.
  • οι Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και τον εφελκυσμό πλαστικών.
  • οι Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες.
  • οι Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου.
  • οι Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων.
  • οι Εργαζόμενοι εντός φρεατίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
πηγη tanea.gr
Σύμφωνα με πληροφορίες του blog ,το μετά την 1.8.2008 έχει αφαιρεθεί απο την τελική πρόταση της επιτροπής , αφού  μπέρδεψε ,  την αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των ασφαλισμένων με ειδικά όρια συνταξιοδότησης που προέβλεπαν ειδικά ταμεία( και που καταργήθηκαν με το Νόμο Πετραλιά ) , με την ένταξη στο καθεστώς ΒΑΕ.
Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί  απόφαση της επιτροπής .( αφορά κυρίως εμάς τους μηχανοδηγούς και τους ηλεκτροδηγούς του ΗΣΑΠ που είχαν προσληφθεί και ασφαλιστεί στο ειδικό ταμείο των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ και είχαν όπως και  οι παλαιότεροι μηχανοδηγοί ειδικό όριο συνταξιοδότησης ) .

1 σχόλιο:

  1. Στο άρθρο 67α της νέας λίστας , προβλέπεται η ένταξη των οδηγών μέσων σταθερής τροχιάς .
    (Επιβατικές και εμπορευματικής μεταφορές σταθερής και ημισταθερής τροχιάς ).

    Η ένταξη της ειδικότητας είναι πλέον γεγονός , ενώ έχει εξαλειφθεί και το απο 1.8.2008 όπως είχαμε ενημερώσει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή