Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Τραμπούκικη επίθεση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά (Cosco)


Επίθεση που θυμίζει μαφιόζικες πρακτικές, δέχτηκε, σύμφωνα με καταγγελίες, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), Μάρκος Μπεκρής. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΝΕΔΕΠ και επιβεβαίωσε το Left.gr, την Τρίτη 14/8. την ώρα που ο πρόεδρος του Σωματείου μιλούσε στους εργαζόμενους, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, ο νέος επόπτης ασφαλείας της εργολαβικής εταιρείας «D-Port», Βασίλης Παπαδόγγονας, τον πλησίασε ύπουλα από πίσω και τον χτύπησε στον αυχένα. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κάκωση στον αυχένα ενώ ο δράστης, γνωστός για τη «δράση» του στη «νύχτα», εξαφανίστηκε για να γλιτώσει τη σύλληψη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.


Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο χρόνος που εκδηλώνεται η επίθεση δεν είναι τυχαίος, καθώς οι πρόσφατοι επιτυχημένοι αγώνες των εργαζομένων και της ΕΝΕΔΕΠ είχαν αναγκάσει την εργοδοσία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), η οποία θα δεσμεύει όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, αλλά και όσες τυχόν δραστηριοποιηθούν στο μέλλον, και θα καλύπτει όλες τις δραστηριότητες. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, στα 8 χρόνια που η Cosco λειτουργεί τις συγκεκριμένες προβλήτες, μέσω θυγατρικών εργολαβικών εταιρειών.

Για το ζήτημα, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ της «Εποχής» με τίτλο «Το "ιερό" δικαίωμα στην απεργία». (παρακάτω το δημοσιεύουμε).

Τις επόμενες μέρες η εργοδοσία αναμένεται να απαντήσει γραπτά στα αιτήματα του Σωματείου για τη νέα Συλλογική Σύμβαση ενώ άμεσα το Σωματείο προγραμματίζει γενική συνέλευση για να καθορίσει τα επόμενα βήματα. 

Απαντώντας στην τραμπούκικη επίθεση, η ΕΝΕΔΕΠ απευθύνεται στους εργαζόμενους καταγγέλλοντας, εκτός από την επίθεση, την εν εξελίξει προσπάθεια δημιουργίας «εργοδοτικού σωματείου»:

«Τώρα πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα για τα δικαιώματά μας. Δεν λυγίζουμε! 
Συνάδελφοι, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διεκδίκησης από το Σωματείο μας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, η εργοδοσία κινητοποιεί τους μηχανισμούς της ενάντια στον αγώνα μας. Στο πλαίσιο αυτό στήνει εργοδοτικό σωματείο και χρησιμοποιεί τους μπράβους της, σαν τον Παπαδόγγονα Βασίλη, που επιτέθηκε και χτύπησε τον πρόεδρο του Σωματείου μας την ώρα που αυτός ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις.

Δηλώνουμε στην εργοδοσία και στα τσιράκια της ότι δεν θα ανεχτούμε τους σχεδιασμούς και τους μηχανισμούς της στο χώρο του λιμανιού. Τους μπράβους και τους τραμπούκους θα τους πάρει το "κύμα" της οργανωμένης πάλης για τα δίκια μας. Ολοι τώρα συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας, πιο αποφασιστικά, πιο οργανωμένα, για:

Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαζομένων από την πολιτική ηγεσία και την εργοδοσία.

6μελή πόστα.

Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και αορίστου χρόνου.

Σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.

Διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας - Αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών.

Συνάδελφοι, η εργοδοσία φοβάται. Παίρνει τα μέτρα της. Παίρνουμε κι εμείς τα δικά μας».


Το ιερό δικαίωμα στην απεργία 

«Δεν έχουμε κάτι με τους απεργούς, αλλά είμαστε κατά του κλεισίματος της πόρτας. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, όπως και το δικαίωμα της εργασίας»: Με αυτή τη «διαρροή» στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διοίκηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ Α.Ε.), θυγατρικής της Cosco, αντιμετώπισε, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, διάρκειας τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα και μερικών ωρών την Τετάρτη 6/6.
Πόσο, όμως, «ιερό», ήταν τελικά το δικαίωμα στην απεργία;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΣΕΠ Α.Ε., κράτησε τη νυχτερινή βάρδια (29/5) για εργασία κατά την πρώτη ημέρα της γενικής απεργίας αλλά, μετά από παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά καθώς και σωματείων, οι εργασίες σταμάτησαν στις 11 το πρωί της 30ης Μαΐου, μετά από συνεχόμενη βάρδια 12 ωρών!
Παράλληλα, επιχειρήθηκε -ανεπιτυχώς- να δημιουργηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός, με sms τα οποία καλούσαν τους εργαζόμενους να μη συμμετέχουν στη γενική απεργία ενώ, την Πέμπτη 31 Μαΐου, σύμφωνα με πληροφορίες, η εργοδοσία επιχείρησε να «περάσει» εργαζόμενους στο τέρμιναλ με ανορθόδοξο τρόπο, εν προκειμένω με ένα μικρό σκάφος που θα ξεκινούσε από το Τροκαντερό, το οποίο όμως δεν έλαβε ποτέ άδεια απόπλου από το λιμενικό.
Επιπλέον, οι εργολαβικές εταιρείες, οι οποίες απασχολούν την πλειονότητα των περίπου 1.000 εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, για λογαριασμό της ΣΕΠ Α.Ε., προσέφυγαν κατά των απεργιών, ώστε αυτές να κηρυχθούν παράνομες από το Πρωτοδικείο Πειραιά, όπως και έγινε.

Στο τραπέζι του διαλόγου

Παρ’ όλα αυτά, η εργοδοσία δεσμεύτηκε για την έναρξη διαλόγου σε σχέση με τα δύο βασικά ζητήματα των εργαζομένων: την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Μάλιστα, μετά τη νέα απεργιακή κινητοποίηση, την Τετάρτη 6 Ιουνίου, και την πρωτοβουλία του Π. Κουρουμπλή για συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία των εργολαβικών εταιρειών, νομικοί σύμβουλοι των δύο πλευρών και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, το πρωί της ίδιας μέρας στο υπουργείο Ναυτιλίας, η πλευρά της εργοδοσίας δεσμεύτηκε ο διάλογος αυτός να ξεκινήσει το συντομότερο και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τρίτης 12 Ιουνίου, με νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο υπουργείο Εργασίας.
«Η μεγάλη απεργιακή μάχη που δώσαμε όλες αυτές τις μέρες δείχνει τη μεγάλη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν είναι ενωμένοι και συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο μας. Είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε εάν δεν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις τους», με αυτά τα λόγια, το σωματείο των εργαζομένων, η ΕΝΕΔΕΠ (Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις Προβλήτες του Πειραιά), ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης την αναστολή της απεργίας, η οποία πράγματι απέδωσε αποτελέσματα.

Φόβος και εντατικοποίηση

Η ΕΝΕΔΕΠ αποτέλεσε «καρπό» των απεργιακών κινητοποιήσεων του 2014 στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά. Ίδια τα αιτήματα και τότε, καθώς οι εργολαβικές εταιρείες είχαν ήδη κλείσει μία τετραετία κατά την οποία τα εργασιακά δικαιώματα κάθε άλλο παρά «ιερά» θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει.
Ο Σ.Χ., λιμενεργάτης σε μια από τις εργολαβικές εταιρείες, περιγράφει στην «Εποχή» τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας: «Δουλεύουμε 4 άτομα στις γερανογέφυρες, την ώρα που σε άλλα λιμάνια εργάζονται 5-6 άτομα για τον ίδιο σκοπό. Είμαστε εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, πράγμα πολύ επικίνδυνο, αέρας, κρύο, βροχή και καύσωνας, χωρίς βαρέα και ανθυγιεινά και, φυσικά, χωρίς τις απαραίτητες προσαυξήσεις για όταν δουλεύουμε νυχτερινή βάρδια, Κυριακή ή αργία. Εγώ, δυστυχώς, κάνω μόλις 16 μεροκάματα το μήνα (σ.σ.: η πλήρης εργασία αντιστοιχεί σε 22), για περίπου 40 ευρώ την ημέρα. Θα ήθελα καλύτερες συνθήκες αλλά η κατάσταση έξω (σ.σ.: στην αγορά εργασίας) και ο φόβος της ανεργίας μας αναγκάζει να δεχόμαστε την εντατικοποίηση”.
Ανάμεσα στα αιτήματα που θα θέσει στο διάλογο η ΕΝΕΔΕΠ, θα είναι και η τήρηση των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας αλλά και η τήρηση του διαλείμματος των 30 λεπτών (πολλές φορές οι εργαζόμενοι το «χάνουν», λόγω του φόρτου εργασίας), το οποίο θα πρέπει πραγματοποιείται σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Αλληλεγγύη και έκκληση Κορκίδη

Την περασμένη εβδομάδα, στην απεργία και την περιφρούρησή της απέναντι στην προσπάθεια απεργοσπασίας, συμμετείχε και η Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ, η οποία έχει με τη σειρά της, ως βασική διεκδίκηση, την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Η καθυστέρηση της υπογραφής ΣΣΕ, για αρκετούς μήνες, με ευθύνη της διοίκησης του ΟΛΠ (Cosco), καθώς και η προσπάθεια απαξίωσης του κλάδου των λιμενεργατών (διαβάστε σχετικά το ρεπορτάζ της «Αυγής της Κυριακής» με τίτλο «ΟΛΠ: Η απόπειρα φακελώματος made in China και η απειλή των εργολαβιών»), είχε εντείνει τους φόβους των εργαζομένων ότι και στον ΟΛΠ θα ανοίξει ο δρόμος για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, με την είσοδο εργολαβικών εταιρειών.
Η διοίκηση του ΟΛΠ, μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, δεσμεύθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την υπογραφή ΣΣΕ και την Δευτέρα 11 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το σωματείο των Λιμενεργατών.
Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καθώς και η ΠΕΝΕΝ που με ανακοίνωσή της στηλίτευσε την προαναφερθείσα προσπάθεια συγκρότησης απεργοσπαστικού μηχανισμού μηχανισμό «με σκοπό το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Μήνυμα στην Cosco να σεβαστεί τους εργαζόμενούς της (είτε στον ΟΛΠ είτε στην ΣΕΠ) και τα δικαιώματά τους και να αρχίσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους τους, είχε στείλει την Πέμπτη 31/5, με ανακοίνωσή του, το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι επιχειρηματικές πρακτικές που βασίζονται σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας – όπως αυτές που ευαγγελίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», το μήνυμα του κυβερνώντος κόμματος.
Στον αντίποδα, «έκκληση στους εργαζόμενους να αναστείλουν την απεργία είχε κάνει την Παρασκευή 1/6 ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Β. Κορκίδης, καθώς -όπως τόνιζε- αυτή πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο, «όπου μάλιστα ξεκινά (σ.σ.: ξεκίνησε στις 4/6) η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2018, η οποία προβάλλει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο και θέτει το λιμάνι του Πειραιά στο επίκεντρο του παγκόσμιου ναυτιλιακού ενδιαφέροντος». Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκκληση αυτή έγινε δύο ημέρες μόλις μετά την Πανεθνική Ημέρα Δράσης, κατά την οποία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν του εργαζόμενους σε «κοινωνική συμμαχία» με εργοδοτικούς φορείς, μεταξύ αυτών και την ΕΣΕΕ (στην οποία επίσης πρόεδρος είναι ο κ. Κορκίδης). Τα όρια αυτής της ετερόκλητης, από κοινωνική σκοπιά, συμμαχίας, μάλλον φάνηκαν ευδιάκριτα, πέρα από την αποτυχία της κινητοποίησης της Τετάρτης 30/5, στην προαναφερθείσα έκκληση του κ. Κορκίδη. Τελικά, δεν είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, όλες οι κινητοποιήσεις το ίδιο «ιερές»…

Τάσος Γιαννόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου