Ακόμα μία δικάσιμος, η 44η, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας όπου
εκδικάζεται το έγκλημα στα Τέμπη εκτυλίχθηκε χθες, με νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζησάντων να δίνουν τον τόνο στη συνεδρίαση. Πρώτη κατέθεσε η Μυρσίνη Πρασσά, επιβάτις στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας η οποία συνταξίδευε με τη φίλη της Ελπίδα Χούπα. Απέναντί της κάθονταν ο Κυπριανός Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του, και ο πολυτραυματίας Γεράσιμος Γεωργιάδης. Η μάρτυρας στην κατάθεσή της αναφέρθηκε στα έξι χειρουργεία στα οποία έχει υποβληθεί, στη λάμα που έχει στο γόνατό της αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να μιλήσει. Αξίζει να σημειωθεί πως κατέθεσε στο δικαστήριο καθισμένη σε καρέκλα.«Δεν θυμάμαι τίποτα μετά τη σύγκρουση. Δεν είμαι σίγουρη αν έκανε στάση μετά τη Λάρισα. Μου είπαν ότι με βρήκαν έξω από το βαγόνι», σημείωσε και πρόσθεσε πως ήταν σε κώμα. Αναφέρθηκε στις στάσεις που έκανε το τρένο το μοιραίο βράδυ, με τελευταία αυτή στα Παλαιοφάρσαλα, και στηλίτευσε την απουσία των περισσότερων από τους κατηγορουμένους από τη δίκη, δηλώνοντας πως «δεν θα ηρεμήσω αν δεν μπουν φυλακή όλοι όσοι φταίνε». Απαντώντας σε ερώτηση του συνηγόρου της και πατέρα της αδικοχαμένης Μάρθης για το πιο σοβαρό τραύμα από τη σύγκρουση, είπε: «Το πιο σοβαρό μου τραύμα ήταν στο κρανίο. Μου αφαίρεσαν το αριστερό κρανίο όταν πήγα στο νοσοκομείο και το τοποθέτησαν πάλι τον Οκτώβριο. Δεν θυμόμουν λέξεις, να εκφραστώ. Δυσκολεύομαι να ολοκληρώσω μια πρόταση», κατέληξε.
«Εκαιγε ο λαιμός μου»
Επόμενη μάρτυρας ήταν η Ζωή Σιώζη, επίσης επιβάτις στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας, η οποία ταξίδευε με τον μικρό γιο της, Βασίλη, επιστρέφοντας από την Αθήνα όπου είχε μεταβεί για σοβαρή θεραπεία του παιδιού. «Επέλεξα το τρένο», κατέθεσε, «επειδή το θεωρούσαμε το ασφαλέστερο μέσο συγκοινωνίας». Συνεχίζοντας ανέφερε πως κατέβηκε από τη δεξιά πλευρά του κυλικείου, πως δεν υπήρχε φλόγα στο βαγόνι αυτό όταν σκαρφάλωσε για να βγει έξω και ότι η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. «Εκαιγε ο λαιμός μου», τόνισε χαρακτηριστικά. Εξιστορώντας όσα συνέβησαν μετά την πρόσκρουση των τρένων είπε: «Ακούγαμε έναν να φωνάζει ”τρέξτε”, άλλοι καλούσαν σε βοήθεια. Προσπαθούσε να βοηθήσει ο ένας τον άλλο. Βρισκόμασταν σε κατάσταση πανικού».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της, φανερά συγκινημένη, μίλησε για το βάρος που αισθάνεται μετά το δυστύχημα. «Αισθάνομαι βάρος που είμαι εγώ εδώ και δεν είναι οι άλλοι 57. Εγώ ήρθα ως μάρτυρας νιώθοντας το βάρος της ευθύνης. Δεν έπρεπε κανείς να έχει αυτό το τέλος. Υποτίθεται ότι πήραμε ένα τρένο για να είμαστε καλά. Σας παρακαλώ να αποδώσετε δικαιοσύνη κυρίως για αυτούς που φύγανε. Η ζωή μας είναι πριν και μετά τα Τέμπη. Διαρκώς σκέφτομαι μήπως έπρεπε να γυρίσω να βοηθήσω. Οντως εκεί συνέβη κάτι ακραίο. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνεις και να μην μπορείς να αναπνεύσεις. Στα χέρια σας είναι η ασφάλεια των πολιτών στο μέλλον», κατέληξε απευθυνόμενη προς το δικαστήριο.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου τής επέδειξε φωτογραφία από το δυστύχημα, με τη μάρτυρα να δείχνει ακριβώς το σημείο που διέσχισε ώστε να απομακρυνθεί από τον τόπο του δυστυχήματος. «Εβλεπα κόσμο και παιδιά να είναι σκαρφαλωμένοι πάνω στα βαγόνια και να προσπαθούν να πέσουν. Σκαρφαλώνοντας πάνω στο κυλικείο δεν άκουσα την παραμικρή φωνή. Ο πανικός και ο φόβος ήταν ακραίος».
Στη συνέχεια κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Τσαβλής, σύζυγος της Ζωής Σιώζη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς πληροφορήθηκε για τη σύγκρουση από τηλεφώνημα της συζύγου του και περιέγραψε όσα βίωσε στα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου έσπευσε για να βρει τη σύζυγο και τον γιο τους, κάτι που έγινε όταν έφτασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση που βρήκε μεταβαίνοντας στο νοσοκομείο. «Δεν ήξεραν ούτε οι γιατροί τι να κάνουν», είπε συγκεκριμένα. Ακόμη, ο μάρτυρας είπε ότι τα ρούχα που φορούσαν το μοιραίο βράδυ τα πέταξαν. Στο σημείο αυτό κλήθηκε εκ νέου από την πρόεδρο η Ζωή Σιώζη και ρωτήθηκε για τα ρούχα. «Τα ρούχα», απάντησε, «ήταν κατάμαυρα. Δεν ήταν ούτε σκόνη ούτε καπνός. Ηταν σαν να έχουν γράσο πάνω. Η μητέρα μου τα πέταξε γιατί μύριζαν άσχημα».
Ακολούθως η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε δήλωση της επίσης επιζήσασας Δάφνης Μπρέλλα, με την οποία εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να παραστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο. «Δεν απουσιάζω από επιλογή ή από αδιαφορία», τόνισε, εξηγώντας ότι η απουσία της οφείλεται σε λόγους ψυχικής υγείας. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, αν κριθεί αναγκαίο, να καταθέσει η μάρτυρας από απόσταση.
Δυστύχημα στη Σουηδία
Αξίζει να σημειωθεί πως ο εκ των συνηγόρων προς υπεράσπιση της κατηγορίας, Λ. Κουμπούρας, κατέθεσε στο δικαστήριο στοιχεία από ανάλογο σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη το 1987 στη Σουηδία. «Συγκρούστηκαν μεσημέρι», ανέφερε, «δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες που κινούνταν στην ίδια γραμμή. Είχαμε μετωπική σύγκρουση. Είχε δημιουργηθεί πυρόσφαιρα, εξαπλώθηκε πυρκαγιά, κατέληξαν 9 άνθρωποι και 113 έως 130 τραυματίστηκαν. Ανέφερε επίσης πως από τους σουηδικούς σιδηροδρόμους στο πόρισμα που υπήρξε διατυπώθηκαν συστάσεις σχετικές με τα συστήματα ασφαλείας των συρμών. Προσκόμισε ακόμη στο δικαστήριο κάποιες προσομοιώσεις που έγιναν από τον κ. Μαραγκό και αφορούν την πυρόσφαιρα και από τις οποίες διατυπώνεται πως το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι εσφαλμένο. Καταλήγοντας ο κ. Κουμπούρας ζήτησε από το δικαστήριο να κληθεί για κατάθεση ο κ. Μαραγκός. Τελευταίος κατέθεσε ο τραυματίας επίσης το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, Λάζαρος Παπαζήσης.
* Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα με νέες καταθέσεις.
www.efsyn.gr - Γιάννης Σιούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου