Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Θριάσιο ΙΙ: Οι συνεδριάσεις έγιναν, αγωνιούν Hellenic Train και Damco, αλλά και ο… ΟΣΕ

 
Κορυφώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το Θριάσιο ΙΙ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το metaforespress.gr.


Του Φώτη Φωτεινού

H Επιτροπή Ανταγωνισμού ενόψει της γνωστοποίησης, σε αυτή, της συγκέντρωσης, από την οποία θα αναληφθεί η εκτέλεση της σύμβασης παραχώρησης για το Θριάσιο ΙΙ και σε συνεργασία με τα μέρη της νέας κοινής επιχείρησης που θα συσταθεί, εξέτασε τα σημεία για την αποφυγή ενδεχόμενου περιορισμού στην λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την αρχική Εισήγηση στην ΕΑ, «η απόκτηση κοινού ελέγχου στο Θριάσιο ΙΙ αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού, ιδίως με την ενίσχυση δεσπόζουσας θέσης της Hellenic Train στην αγορά σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων μέσω πρακτικών αποκλεισμού (foreclosure) των ανταγωνιστών της.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η κοινή επιχείρηση θα έχει την ικανότητα και το κίνητρο να θέσει τους ανταγωνιστές της Hellenic Train στην αγορά σιδηροδρομικής εμπορευματικής μεταφοράς σε μειονεκτική θέση, με δυσμενή αντιανταγωνιστικά αποτελέσματα.

Ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών εκτιμάται ότι δύναται να λάβει χώρα είτε μέσω δυσχέρανσης της πρόσβασής τους στις υπηρεσίες του Θριασίου ΙΙ (π.χ. με τη μορφή παροχής αυτών των υπηρεσιών με λιγότερο ευνοϊκούς όρους εξυπηρέτησης, υποβάθμισης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθυστερήσεων) είτε μέσω της προσφοράς ευνοϊκότερων συναλλακτικών όρων (όπως εκπτώσεων ή ταχύτερης εξυπηρέτησης) σε κοινούς πελάτες, ιδίως διαμεταφορείς, οι οποίοι προμηθεύονται τη μεταφορική υπηρεσία από τη Ηellenic Τrain».

Από την άλλη πλευρά, πληροφορίες του metaforespress.gr από τη σιδηροδρομική αγορά, αναφέρουν ότι η υπερασπιστική γραμμή της ΗΤ κινήθηκε στο μοτίβο ότι για την παραχώρηση του Θριασίου ΙΙ διεξήχθη ανοιχτός διαγωνισμός και ότι «πολλά σιδηροδρομικά terminals στην Ευρώπη, τα διαχειρίζονται, οι ίδιες, οι σιδηροδρομικές εταιρείες».

Σημειώνεται ότι για το Θριάσιο ΙΙ, η ΗΤ διατηρεί «ισχυρές βλέψεις», καθώς θέλει να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» της για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Την υπόθεση παρακολουθεί και ο ΟΣΕ, ο οποίος δεν θέλει ένα περιουσιακό στοιχείο του (Θριάσιο ΙΙ) να «απαξιώνεται», αλλά να δοθεί προς χρήση, με οφέλη, όπως ενοίκια / έσοδα, κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου