Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους ..Πρωτομαγιά και οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν ξεχάσει τι γιορτάζουμε σήμερα και έχουν περιοριστεί στα στεφάνια με τα λουλούδια , λησμονώντας το πραγματικό νόημα της μέρας .Το στέκι επιχειρεί να θυμίσει σε όλους τι είχε συμβεί και εορτάζεται κάθε χρόνο η πρώτη Μαϊού.
Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. Τον Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Εργατική Πρωτομαγιά
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".
Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων ανδρών από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής. Έτσι, η Καισαριανή δεν εορτάζει μόνο την Εργατική Πρωτομαγιά όπως όλος ο υπόλοιπος ελεύθερος και δημοκρατικός κόσμος. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.
Καλημέρα και καλό μήνα ,ο μήνας της άνοιξης ,της ανανέωσης ,και φυσικά σήμερα είναι η μέρα που κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεχνά .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλούμαστε περισσότερο από ποτέ να σκεφτούμε και να πράξουμε ,να δώσουμε λύσεις αλλά και να αντισταθούμε στην καθολική κατάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων .Σε αυτό το μηνά καλούμαστε να αποφασίσουμε για το μέλλον της χώρας μας αλλά και να εκλέξουμε καινούργιους εκπροσώπους στο σωματείο μας .Ελπίζω ο καθένας μας να έχει καταλάβει μετά από τα τελευταία χρόνια τι διακυβεύεται να ξανασκεφτεί τι τον έφερε μέχρι εδώ , να κάνει την αυτοκριτική του αλλά και να πάρει κουράγιο και δύναμη για την συνέχεια γιατί δυστυχώς θα υπάρξει συνέχειά όλων όσων περάσαμε .Εύχομαι να αποφασίσουμε και να μην επηρεαστούμε από φοβικά διλήμματα και να δώσουμε δυναμική και εμπιστοσύνη σε κάτι νέο σε κάτι διαφορετικό κάνοντάς την υπέρβαση .
Να συμπληρωσω επισης οτι οι πρωτεργατες της κινητοποιησης για το οκταωρο στο σικαγο ηταν γνωστοι αναρχικοι οι οποιοι και το πληρωσαν με την ζωη τους καθως οι κατευθυνομενες απο το κρατος και τα αφεντικα φυλλαδες προσπαθουσαν να συνδεσουν την ιδεολογια του αναρχισμου και τους αναρχικους γενικοτερα με το εγλημα και την τρομοκρατια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο οκταωρο παντως εδραιωθηκε πολλα χρονια μετα στις ΗΠΑ περιπου στο 1910 αν θυμαμαι καλα.
Για αυτην την ενδιαφερουσα εποχη με τους αγωνες για τις συνθηκες εργασιας των εργατων στις ΗΠΑ υπαρχει ενα εξαιρετικο βιβλιο με τιτλο "θανατος στο χειμαρκετ" του Τζειμς Γκριν με ολα τα ιστορικα γεγονοτα
Είχα όνειρα …
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου τα γκρέμισες…
Χρειάζομαι οξυγόνο…
Μην μου το στερείς..
Υπερασπίσου με..
Γιατί αν γλιτώσω …
Θα υπάρχει ελπίδα..
Να ξεπεράσω (ΚΑΙ) τα δικά σου αδιέξοδα!
Αυτή συνάδελφε Χάρη και πάνω από όλα ΑΔΕΡΦΕ είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει ολοκληρωτικά να σημαδεύει τη ζωή σας.
Καλό μήνα Χάρη και καλό μήνα στο blog που πάντα ενημερώνει με πλήρη ειλικρίνεια χωρίς να χαϊδεύει αφτιά.
Δεν βλέπεις Χάρη! 165.000 χτυπήματα και μούγκα στη στρούγκα της ζωής.
Τόσο καιρό αυτοκριτική κάνουν;
Ποιοι να κάνουν αυτοκριτική Χάρη; Αυτοί που σου χάρισαν το χάος.
Ποιος από αυτούς έχει τη δυνατότητα να σκεφτεί και να βάλει τη ζωή του στη γωνία και στον καθρέπτη, βλέπεις κανέναν; Πες το και σε μένα για να τον δώ.
Κάποτε σου έγραψα, κοίτα στα μάτια ό,τι αγαπάς δείξε την αγάπη σου σε ό,τι εκτιμάς και χαράξτε μαζί τη δικιά σας πορεία.
Κάπου άκουσα για αναγέννηση Χάρη τώρα στ’ απότρυγα που έχουν φύγει οι περισσότεροι, πόσο ίδιοι είναι και ταυτόσημοι με το χθες που κουβαλούν νυχθημερόν τα κατάλληλα υλικά κατεδαφίσεως προκειμένου ν’ αφήσουν το επόμενο ανάθεμα.
Έχουν ρίξει παραγάδι με το κατάλληλο δόλωμα σε απάνεμο και παρθένο κάβο γεμάτο τρυφερούδι.
Νομίζεις δεν το γνωρίζουν;
Σκληρά τα λόγια Χάρη γιατί έτσι πρέπει.
Δεν είναι ποτέ ξινή ή γλυκιά η αλήθεια Χάρη, είναι αυτή που σου φωνάζει αυτό που ήσουν, που είσαι, αυτό που βλέπεις και αυτό που αντιλαμβάνεσαι με το οποιοδήποτε μέτρο αλλά και με το οποιοδήποτε κόστος.
Τους καβάλησαν οι καιροί, τους καβάλησαν οι καταστάσεις και τα μνημόνια, τους καβάλησαν τα αερόβια κωλοτουμπαρίσματα, οι ύπατοι αρμοστές και οι επίτροποι και δυστυχώς δεν έχουν τίποτα να πουν, βλέπεις μόνο οι φατρίες που ελέγχουν τους εργαζόμενους έχουν ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ προκειμένου ν’ αποτελειώσουν και το τελευταίο ψιχίο του εργατικού δικαίου.
Είδες Χάρη πως συχνωτίζονται τα τέρατα στον κοινό εχθρό που τον αποτελούν οι εργαζόμενοι, ενώ από άλλη οπτική γωνία τα πράγματα είναι αλλιώς.
Ο καιρός της υπέρβασης ανήκει σ’ εσένα στην σειρά σου και στα νέα παλικάρια, εσείς πρέπει να κάνετε την υπέρβαση, να φέρετε την αναγέννησης σε ό,τι ξεφτιλισμένο, ξεπερασμένο, ξεπεσμένο και βρώμικο βρήκατε μπροστά σας.
Νομίζαμε αδερφέ Χάρη ότι θα φέρουμε το κάτι άλλο και θα κάνουμε την έκπληξη, δυστυχώς, βλέπεις η παιδία μας έχει πρόβλημα, βλέπεις το λούκι και τα συνακόλουθα αφήνουν πίσω μας Καιάδα για να γευτεί το αίμα των παιδιών μας.
Αυτά αδερφέ Χάρη, και για να μην κουράσω, κάνε αυτό που πρέπει, και να είσαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν οι προδομένοι από καιρούς, κόμματα και καταστάσεις.
Εξ άλλου ποιος πατέρας θα έμπαινε εμπόδιο στον δρόμο που με σύνεση αλλά και νέο ορίζοντα χαράζει το παιδί του.
Να είσαι πάντα καλά.
Γλαύκος.
Γιατί απουσιάζει η... λεπτομέρεια ότι οι 200 που στήθηκαν στον τοίχο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής ήταν κομμουνιστές, εξόριστοι και φυλακισμένοι; Κάτι που το γνωρίζει όποιος έστω και στοιχειωδώς έχει ασχοληθεί με τη νεώτερη μας ιστορία, πόσο μάλλον οι διαχειριστές του blog . Ας προσέξουν οι διαχειριστές γιατί ο αποχρωματισμός οδηγεί στο «τσουβάλιασμα» αλλά και στην καπηλεία.
ΑπάντησηΔιαγραφή