Λέμε ξεκάθαρα ότι....

Οι συνταξιούχοι να απολαμβάνουν την σύνταξη τους και τους κόπους μιας ζωής και οι άνεργοι να βρίσκουν δουλειά.ΟΧΙ στην πρόσληψη συνταξιούχων στον σιδηρόδρομο σε οποιοδήποτε τομέα,δημόσιο ή ιδιωτικό.ΝΑΙ στις προσλήψεις,ΝΑΙ σε επαγγελματίες σιδηροδρομικούς με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σχέδια προσλήψεων συνταξιούχων.Δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι όσοι στηρίζουν αυτές τις επιλογές θα μας βρουν ΑΠΕΝΑΝΤΙ!
Καλούμε τους συνταξιούχους συναδέλφους να σεβαστούν την ΙΣΤΟΡΙΑ και το παρελθόν τους .

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινή ανακοίνωση ΠΕΠ- ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΠΕΠΕ για τις εξελίξεις στον σιδηρόδρομο

Συναδέλφισες ,συνάδελφοι

Το Σωματεία  μας εκφράζουν  τα θερμά συλλυπητήρια των εργαζομένων στην Hellenic Train,  στους συγγενείς των θυμάτων της
πρόσφατης κακοκαιρίας, που έπληξε σφοδρά την Θεσσαλία, την Φθιώτιδα  και την Μαγνησία.  Η σκέψη μας είναι στους συναδέλφους  και συμπολίτες μας  στις περιοχές που δοκιμάζονται και συμμετέχουμε στην προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης βοήθειας.

Ο σιδηρόδρομος για άλλη μια φορά καλείται να σταθεί όρθιος σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία καθώς μετά τις σοβαρές ζημιές στην υποδομή από τον Ιανό πριν 2 χρόνια, την εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο του Covid -με την υποχρηματοδότηση έναντι των ανταγωνιστών του  μέσου να κυριαρχεί όταν  ΚΤΕΛ και αεροπορικές εταιρείες έλαβαν  πολλαπλάσιες χρηματοδοτήσεις- και  το έγκλημα των Τεμπών,  τώρα βλέπουμε εικόνες με εκτεταμένες καταστροφές στην υποδομή σε Δομοκό, Παλαιοφάρσαλο, Λάρισα, Βόλο αλλά και στον Έβρο που οι πυρκαγιές κατέκαιγαν τον Νομό για 16 συνεχόμενες ημέρες.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον τα  Σωματεία  μας θα αναλάβουν πρωτοβουλία καλώντας τους αρμόδιους φορείς να δώσουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την αποκατάσταση της υποδομής, το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών να ενισχύσει τις εταιρείες εκμετάλλευσης -όχι μόνο καταβάλλοντας τα οφειλόμενα σε αυτές για την παροχή υπηρεσιών τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ενισχύοντας τες ουσιαστικά,  την περίοδο που το μέσο είναι κλειστό και στερείται  εσόδων-  καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση του ΟΣΕ τόσο με οικονομικούς όσο και με ανθρώπινους πόρους.

Τις επόμενες ημέρες συζητείται στην Βουλή το αντεργατικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που εισάγει από την πίσω πόρτα τις 13 ώρες δουλειάς και στοχοποιεί εκ νέου την συνδικαλιστική δράση. Τα  Σωματεία μας κατέθεσαν τεκμηριωμένες προτάσεις, δηλώνοντας την αντίθεση τους σε συγκεκριμένα άρθρα. Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες τις επόμενες ημέρες καλούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου και αναμένουμε την στάση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για αυτές, καθώς θα πρέπει να συνεδριάσει το συντομότερο το Συμβούλιο Διοικήσεων.

Τα  Σωματεία μας έχοντας διαπραγματευτεί  και  υπογράψει 3 επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τα τελευταία χρόνια  έχουν ανατρέψει στην πράξη αντεργατικές διατάξεις Νομοσχεδίων και έχουν κατοχυρώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Hellenic Train, με σημείο αναφοράς την πρόβλεψη που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και ανανεώθηκε το 2022 και αναφέρει πως όσο η εταιρεία επιδοτείται, τα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε αυτήν, προστατεύονται.

 Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι εργαζόμενοι στην Hellenic Train ήταν είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης και θα πρέπει να επιδεικνύουν έμπρακτα  την αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους, όταν τα εργασιακά δικαιώματα στην χώρα δέχονται επίθεση, όπως συμβαίνει στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο.

 Αλληλεγγύη που όλοι νοιώσαμε  την περίοδο του εγκλήματος των Τεμπών όταν εκατομμύρια κόσμου κατέβηκε στις διαδηλώσεις εκείνης της περιόδου, στηρίζοντας έμπρακτα τους σιδηροδρομικούς.

Καλούμε όλους σε αγωνιστική ετοιμότητα για το αντεργατικό Νομοσχέδιο, ενώ θα ενημερώσουμε για τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας το επόμενο διάστημα.


ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ                                                                         ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


Β. ΖΑΒΟΓΙΑΝΝΗΣ                                                             Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ     


 Κ. ΓΕΝΙΔΟΥΝΙΑΣ                                                                   Α. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου